
Naast de NANO-VNA experimenteer met zelfbouw. Lees mijn verhaal.
In plaats daarvan heb ik bij deze mail er een paar foto’s van meegestuurd.
Het begon bij een bezoek aan de zelfbouwhoek van de radiomarkt in Tytsjerk waar Andre, PA0AKV o.a. een projectje demonstreerde waarbij een microcontroller werd toegepast.
In dit geval een Raspberry Pi Pico met RP2040 chip. Andre raadde me aan eens te beginnen met een “Pi Pico Explorer Base PIM 550” experimenteerbordje van de Engelse firma PIMORONI Ltd.
Op zo’n bordje kun je dan een Pi Pico plaatsen of een Pi Pico-W (WIFI versie).
Verder zitten er op het bordje een klein kleurenled display, een breadboard om wat componenten in te steken en verbindingen te maken en wat uitbreidingsconnnectors.
Met Thonny, een (grafische) ontwikkelomgeving (IDE) voor Python en (micro-)Python, geinstalleerd op een pc/laptop kun je de Pi Pico programmeren.
Op internet kwam ik onder de naam Scoppy een leuke twee kanaals digitale hobby scoop (tevens logic analyzer, fft analyzer) tegen die van deze PI Pico gebruik maakt.
Het te meten signaal gaat, via een analoog frontend, naar de analoge
ADC-ingang van de Pi Pico en wordt na de door de gebruiker gewenste settings van de scoop op het scherm van de Smartphone of tablet getoond.
Het Pi Pico programma is gratis beschikbaar (slechts een kanaal wekend) evenals de app voor de smartphone/tablet. Via deze app wordt de scoop bediend.
De PI Pico wordt gevoed vanuit de smartphone/tablet door tussenkomst van een extra USB-OTG kabel.
Gebruik je een PI Pico-W dan kun je die apart voeden en kun je de PiPico-W met de smartphone/Tablet over een WIFI netwerk aansturen en de displaydata op je schermpje krijgen.
Het analoog frontend wat onderdeel was van Scoppy is helaas niet meer leverbaar en zal zelf ter hand moeten worden genomen.
Dit frontend zorgt er o.a. voor dat elk willekeurig aangeboden signaal op de juiste wijze omgezet naar een spanning tussen 0 V en + 3,3 V aan de analoge ADC-ingang van de Pi Pico.
Voor deze avond had ik als begin even een ander stukje frontend in elkaar gezet met een spanningsdeler en een potmeter om de afwijkingen op halve ingangsspanning naar de ADC-ingang af te regelen.
Uiteraard kun voor Scoppy ook een losse pi pico op een eigen breadbordje prikken en heb je de Pi Pico Explorer Base PIM 550 daar niet voor nodig.
De analoge ingangs A/D convereter is 12 bits en de max. samplerate is 2 MB/s.
Scoppy heeft ook nog een, vanuit de app te bedienen, ingebouwde signaalgenerator. Op pen 21 van de Pi Pico is het uitgangssignaal aanwezig.
Er zijn geen uitgebreide specificaties van Scoppy bekend, zoals tot hoe hoog in frekwentie kan ik ermee meten. Allemaal afhankelijk van die 12 bits en de max. samplerate van 2 MB/s
Inmiddels is er alweer een opvolger van de Pi Pico met RP2040 chip. Dat is de Pi Pico 2 met een snellere RP2350 chip.
Aangezien deze Pi Pico’s uitwisselbaar zijn kan hiermee wellicht de samplingfrewentie van Scoppy weer worden verhoogd.
De fa die Scoppy bedacht heeft is FHDMTech in Melboune Australia. Of deze fa. nog actief is, is mij nog niet duidelijk. Waarschijnlijk, zo lijkt het er nu op, RETIRED.
Inmiddels zijn er ook andere websites te vinden die deze materie verder uitwerken naar een hoger niveau.
De Scoppy frimware die je moet uploaden naar de Pi Pico is gratis beschikbaar als UF2 bestand. Vanwege het UF2 bestand kun je daar dus niet zomaar veranderingen in aanbrengen.
Wellicht brengt iemand hierop wel weer een aanpassing voor uit.
Bovenstaande is wat ik er de afgelopen week mee gedaan heb dus weet ik ook nog lang niet alles.
Aangezien ik al een scoop had zag ik Scoppy als een inspiratiemoment als toepassing voor een Pi Pico. Het was eigenlijk alleen maar als demo voor deze avond bedoeld.
Al met al om eens mee te gaan experimenteren.
Nuttige links:
https://shop.pimoroni.com/products/pico-explorer-base?variant=32369514315859
–
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0174/1800/files/pico_explorer_schematic.pdf?v=1619077703
– https://oscilloscope.fhdm.xyz/dso500k-u.html#:~:text=FHDM%20TECH
– https://store.fhdm.xyz/fscope-500k-kit
– https://github.com/fhdm-dev/scoppy
– https://oscilloscope.fhdm.xyz/wiki/firmware-versions
–
https://how2electronics.com/diy-smartphone-oscilloscope-using-raspberry-pi-pico/
– en vast nog meer.
73, Kees PE0CWK
