Museum Ship Weekend

Gedurende het weekend van 1 en 2 juni 2019 wordt weer het Museum Ships Weekend gehouden. Vanaf allerlei oude en bijzondere schepen wordt dan wereldwijd op de amateur-banden uitgezonden om unieke QSO’s mogelijk te maken. Het is geen wedstrijd; dat betekent dat er eventueel uitgeweken kan worden naar de WARC-banden als het contest-geweld te erg wordt.

Alle informatie, o.a. over de deelnemende schepen en ook over een te verkrijgen certificaat, staat op de volgende website.
In Den Helder ligt zo’n bijzonder schip, de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Hoogeveen en in Lemmer de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Roermond (nu beter bekend als O/S Roermond). Uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de kerels van staal. Uit de tijd dat de Marine een grote mijnendienst had om onze havens en vaarroutes vrij te houden van de losgeslagen mijnen uit de Tweede Wereldoorlog.

Cursus Radio zendamateur N/F

Wil je ook zendamateur worden, maar lukt het niet met zelfstudie en vind je online leren niet prettig? Volg dan de cursus bij de Friese Radio Amateur Groep in Leeuwarden!

Wat kan je van de cursus bij de FRAG verwachten?

  • Persoonlijke aandacht
  • Kleine klas in speciaal leslokaal
  • Ruimte voor eigen inbreng
  • Lesstof wordt op een monitor gepresenteerd
  • E-mail ondersteuning
  • Motiverende clubleden
  • Hoog slagingspercentage

Aanmelden kan in het clubhuis, of via een mailtje naar de cursusleider Kasper PA3FRV.

De cursus zendamateur gaat in het najaar weer van start in het clubgebouw van de FRAG in Leeuwarden. De cursus duurt ongeveer 6 maanden en wordt op de vrijdagavonden gehouden van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur LT.

De cursus bestaat ongeveer uit 16 lessen van verschillende onderwerpen. Nadat een onderwerp behandeld is worden er gezamenlijk nog een aantal vragen doornemen. Wanneer alle onderwerpen behandeld zijn, worden tot aan het examen diverse oudere examens doorgenomen en besproken.

Het clubgebouw van de FRAG beschikt over een aparte ruimte waar les gegeven wordt zodat je de les rustig kunt volgen. Zowel de N en F cursus worden tegelijk gegeven, dit heeft als voordeel dat de bekende stof weer wordt opgefrist en degene die geen kennis hebben leren de basis theorie. Wanneer je buiten de lesavonden om vragen hebt over de lesstof dan kan je deze per e-mail aan de cursusleider stellen, deze zal de vraag de eerst volgende les behandelen. 

Je kan je opgeven tijdens de open dag van de FRAG op de 2e zaterdag in 14 september a.s.
Of via het email adres van de cursusleider.

Cursusmateriaal

De lessen worden door de cursusleider geprojecteerd op een monitor, zodat de lesstof en uitleg daarvan duidelijk zichtbaar is voor alle cursisten.

Als cursusmateriaal wordt het VERON cursusboek voor heet F-examen gebruikt; het cursusboek is te bestellen via de VERON.
Tevens is er een wetenschappelijke calculator nodig met onder andere de volgende functies: Pi, Sin, Cos, 1/X, worteltrekken enzovoorts.

Kosten

De kosten voor het volgen een cursus bij de FRAG in Leeuwarden zijn € 60,- euro voor niet leden. 
Ben je al lid van de FRAG? Dan betaal je voor € 45,- euro voor de cursus. 
Ben je geen lid en wil je de cursus volgen én lid worden van de FRAG, dan betaal je (vanaf september) € 75.- euro. 
Hiervoor krijg je het volgende:

Het examen die men aflegt is een officieel staatsexamen. Het examen voor de N-licentie bestaat uit 40 meerkeuze vragen met 3 antwoordkeuzes. Om te slagen voor het N-examen moet je minimaal 29 vragen goed beantwoorden.
Het examen voor de F-licentie bestaat uit 50 meerkeuzevragen met 4 antwoordkeuzes. Om te slagen voor het F-examen moet je minimaal 35 vragen goed beantwoorden.
De examenkosten bedragen ongeveer € 60,-. Dit is niet inbegrepen bij de cursus kosten.

Voor een voorbeeld N en/of F examen kunt u terecht op de website van Stichting Radio Examens of op de website van Ham-Radio.

Het is geen verplichting om lid te zijn van de FRAG maar het wordt wel aanbevolen omdat u zich dan al een beetje kan inleven in onze mooie hobby.
Kom gerust een keer kijken / kennis maken op de woensdag of vrijdag avond in het clubgebouw aan de Avondsterweg 14 in Leeuwarden!

De contactpersoon voor alles wat met de cursus te maken heeft is:
Kasper van der Heide, PA3FRV E-mail: cursus@pi4frg.nl

Nieuws van de Roermond

In de komende maanden mei en juni 2019 zullen de volgende evenementen worden georganiseerd in de vluchthaven van Lemmer.

Het opleidingsschip O/S Roermond in de vluchthaven van Lemmer.

In het weekend van 1 en 2 juni 2019 worden kampdagen gehouden samen met de zeekadetten uit Lelystad. Vanuit de radiohut zullen radio-verbinden worden gemaakt onder de speciale call PH6PAIL (= de oorspronkelijke roepnaam van het schip) tijdens het museum-ship weekend 2019. Klik HIER voor nadere details.

Zaterdag 15 juni 2019 zal onder de VERON clubcall PI4FRM worden meegedaan aan de internationale Kidsday (klik op HIER ).

Wil je ook graag meedoen, meld je dan aan bij Jacob PE1OTB via E-mail op veronfriesemeren@gmail.com