Verenigingsavond VERON Friese Meren

VERON afdeling Friese Meren (gewijzigd)
IARU R1 conferentie 2020 voorstellen online beschikbaar - VERON
Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland

Voor de komende periode in dit seizoen zijn de volgende verenigingsavonden van de VERON Friese Meren A62 gepland:

 • Vrijdag 14 oktober 2022 met als thema: Shack opruiming en Verkoopavond en er worden enkele korte video’s getoond.
 • Nieuwjaarsbijeenkomst 2023 met onderling QSO op vrijdag 20 januari.
 • Vrijdag 10 maart 2023 Algemene Ledenvergadering + presentatie van een thuisaccu.
 • Vrijdag 12 mei 2023 met als thema Van FM naar DAB+ Radio.
 • Vrijdag 20 oktober 2023 met als thema PTT Radiodistributie.

Locatie: Oosterkerk (bijgebouw) aan de Jachthavenstraat hoek Leeuwarderkade nr. 18 in Sneek. Bij wijziging volgt nader bericht.

Aanvangstijd om 20.00 uur LT (lokale tijd) en sluitingstijd omstreeks 22.30 uur LT.

QSL-info

Binnengekomen QSL-kaarten zullen deels persoonlijk en deels door PostNL op het woonadres van VERON-leden A62 worden bezorgd.

Uitgaande QSL-kaarten kunnen op de verenigingsavonden worden afgegeven aan de QSL-manager van de VERON afdeling Friese Meren of direct worden verzonden naar het Dutch QSL-bureau.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland

Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Muntronde

De VERON afdeling Friese Meren is iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT (locale tijd) vertegenwoordigd met het meest recente (radio) nieuws tijdens de zgn. Muntronde op 145,700 MHz FM (repeater PI3HVN in Heerenveen Shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz). De Muntronde beschikt over een uitgebreide webside op URL-adres: https://muntronde.org/

Telefonisch inmeldpunt van de Muntronde is 0682628725 (tussen 19.30 en 22.00 uur LT).

De Muntronde is ook (na registratie) te volgen met het programma Teamspeak met als serveradres: TZ.Zendamateur.nu:9988

Ook via de stream van de repeater PI3HVN is de Muntronde live te volgen (klik op) HIER.

Voor download Teamspeak + uitleg klik op HIER (website van de DLZA).

Helpdesk Teamspeak: Mieke PA7MK.

De Muntronde wordt ook gerelayeerd naar PI3NOG in Delfzijl.

Electron oktober 2022

IN ELECTRON VAN OKTOBER 2022

Electron van oktober ligt bijna op de mat. Ook deze editie brengt een grote variëteit aan onderwerpen. Zo lees je onder andere een verhaal van Remy PA0AGF over Ham Radio Friedrichshafen, maar ook een artikel over de zelfbouw van een actieve loopantenne. Dan PA1FZH bericht over de activiteiten tijdens het Koude Oorlog-weekend op 22 en 23 oktober en in de ‘VHF en hoger’-rubriek lees je diverse ervaringen met Sporadische-E van afgelopen zomer.

Lees hier een korte vooruitblik.

Op de voorpagina van Electron oktober 2022: deel van de “shack” van PI4VPO, locatie Nieuwe-hoorn.

UITGELICHT

Weerzien op Ham Radio in Friedrichshafen

Na twee jaar wachten door de coronarestricties die ook in Duitsland strikt waren, vond van 25 tot en met 27 juni weer de Ham Radio in Friedrichshafen plaats. Gelet op de afwezigheid van twee jaar was het motto “Een weerzien met vrienden” en zo voelde dat ook. Algemeen voorzitter Remy PA0AGF doet verslag.

Technische notities van PA3FWM

Deze keer gaat het over ruis. Niet de man-made ruis die ons plaagt uit zonnepanelen en consumentenelektronica, maar de zogeheten thermische ruis. We bekijken nader wat er in een koperdraad gebeurt: hoe elektronen daar heen en weer bewegen en ruis ‘produceren’. Aan het eind volgt een praktische toepassing in actieve antennes

22 en 23 oktober: Koude Oorlog-weekend

In heel Nederland zullen op 22 en 23 oktober zoveel mogelijk Koude Oorlog-objecten toegankelijk zijn voor het publiek en is er uitleg over de functie van het betreffende object. Communicatie was ook in de Koude Oorlog belangrijk. Niet alleen had iedere bunker van de Bescherming Bevolking (BB) een eigen mast van veertig meter hoog, maar ook vele andere diensten maakten gebruik van radio. Veel “objecten” zullen in het Koude Oorlog-weekend uitzenden. Op dit moment zijn er al bijna twintig stations die vanuit (voormalige) Koude Oorlog-locaties in de lucht zullen komen…

Morse in de Mors

Tijdens het European City of Science Leiden 2022 hield VERON-afdeling Leiden twee keer workshops met als thema Morse. De eerste presentatie was de Morsecode-workshop tijdens het ‘Science in the City Festival” bij de Pieterskerk in Leiden. Die werd bemand door Hans PC4E en Dick PA2DW, waarvan Hans verslag doet.

Antennerotor deel 2

Loopantenne

In de vorige Electron beschreef  Hans PAOHPG hoe hij ter vervanging van de rotorklok koos voor een besturingseenheid met een microcomputer uit de Arduino-serie. In deel twee gaat hij in op het vertalen en de werking van het programma, de besturing van de rotor via de USBverbinding en afregelen van de antenne-installatie. Verder beschrijft hij de manier om azimutale kaarten te genereren en aan te passen aan het programma

VHF en hoger

Deze maand (eindelijk) een aantal verslagen van de Es-activiteit op VHF dit jaar. Van Chris PA2CHR, Conrad PA5Y, Peter PA3BIY en Jaap PA0O ontving Hans PA0WYS mooie informatie…

Actieve loopantenne

Frits PA0FRI brengt een uitgebreid verhaal over een actieve loopantenne voor de zelfbouw. De antenne werd uitgerust met een IC-breedbandversterker. Omdat Frits benieuwd was of het systeem ook goed zou werken met discrete componenten, startte hij zijn experiment. Ook omdat niet iedere eventuele nabouwer handig is met het monteren van bijna onzichtbare IC’s. U kent dat wel, adem inhouden, en als het ding op de grond valt is het bijna niet meer terug te vinden.

Maar ook te lezen in Electron oktober 2022

 • Terug uit Suriname
 • F- en N-examens, hoe en wat
 • NL-post
 • Vossenjagen
 • HF-rubriek
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Dag van de Radio Amateur

Dag voor de Radio Amateur op 29 oktober 2022

Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door het VERON Hoofd Bestuur (Evenementen Commissie). Traditioneel vindt deze dag plaats in het najaar. Meestal eind oktober/begin november. De radiohobby is zeer breed. Daarom komen op de Dag voor de Radio Amateur (DvdRA) zeer veel onderwerpen samen. De doelstelling van deze dag is om de bezoekers inspiratie te laten opdoen voor hun radiohobby. Door dat wat men daar aan (nieuwe) dingen ziet en/of hoort. En door het ontmoeten van mensen. De samenstelling van de dag kan variëren. Maar meestal bestaat deze de volgende onderdelen:

Radio-amateur van het Jaar

Deze dag wordt geopend door een toespraak van de algemeen voorzitter van de VERON. Onderdeel van de opening van de DvdRA is de bekendmaking van de Radioamateur van het (vorige) jaar. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend. En wel  aan die persoon of groep, die zich positief heeft onderscheiden. Of die een bijdrage heeft geleverd aan het wetenschappelijke (of opleidings-) aspect van elektronica in het algemeen en radio in het bijzonder. De onderscheiding in de vorm van een prijs wordt verleend door het Wetenschappelijk Radio-fonds Veder. En deze wordt uitgereikt door een representant hiervan.

Lezingen en workshops

Ieder jaar wordt door de organisatie van deze dag een programma samengesteld. Met enkele interessante lezingen die een directe of indirecte relatie met de radiohobby hebben. Maar vaak ook met workshops waar de handen uit de mouwen moeten.

Commissies, werkgroepen en verenigingen

Nagenoeg alle commissies en werkgroepen zijn op de DvdRA aanwezig. En ze presenteren zich met een stand. Er zijn ook interessegroepen en verenigingen aanwezig die een relatie hebben met onze gemeenschappelijke hobby. Traditioneel is ook het Centraal Bureau aanwezig. Er is ruimte voor gespecialiseerde groepen. Bijvoorbeeld zoals luisterstations (NL’s), de Old Timers Club (OTC), etc.

Zelfbouwtentoonstelling

Een van de smaakmakers van de DvdRA is de zelfbouwtentoonstelling. In een aantal stands worden de meest vernuftige zelfgemaakte systemen en apparatuur getoond. En natuurlijk ook gedemonstreerd.

AMRATO

De AMRATO is een commercieel marktonderdeel. Dat wordt gevormd door de aanwezige handelaren en professionele bedrijven. Deze laten hun producten en nieuwste technische snufjes zien. Ook demonstreren ze en bieden ze te koop aan.

VROM (VERON Radio Onderdelen Markt)

De VERON-onderdelenmarkt is een apart marktonderdeel. Daarbij mogen de standhouders, medeamateurs of handelaren, uitsluitend “gebruikte” elektronica apparatuur, radiospullen en nieuwe onderdelen te koop aanbieden.

Jeugdplein

De laatste jaren wordt er in samenwerking met de Jeugd Commissie, de Vossenjacht Commissie, de landelijke Jamboree on the Air (JOTA) organisatie (verkenners) en Youngsters On The Air (YOTA) een Jeugdplein ingericht. In deze ruimte die op de DvdRA hiervoor wordt vrijgemaakt, worden diverse activiteiten verricht voor en door jongeren. Vast onderdeel daarbij is een soldeer project. Ter plaatse wordt dan een werkend apparaatje gemaakt.

Wedstrijden en loterij

Op de DvdRA wordt ook altijd een wedstrijd gehouden. Om de morsevaardigheid te testen. De mogelijkheden zijn wisselend. Maar altijd worden de zogenaamde Vonkenboerwedstrijden georganiseerd. Tijdens de DvdRA worden enkele prachtige prijzen verloot. Men kan er aan mee doen door loten te kopen. Deze worden op verschillende plaatsen tijdens de DvdRA aangeboden. De trekking van de loterij vindt altijd plaats bij de afsluiting van deze dag.

Radiomarkt FRAG

Radio markt FRAG op 26 november 2022

Op zaterdag 26 november 2022 wordt in het clubhuis van de Friese Radio Amateur Groep (FRAG) aan de Avondsterweg 14 te Leeuwarden weer de jaarlijkse radiovlooienmarkt gehouden.
Tussen 9:30 uur en 14:00 uur zijn bezoekers welkom om op zoek te gaan naar onderdelen of apparatuur voor de hobby.
De FRAG zal, in het kader van de eindjaar schoonmaak, ook het één en ander ter verkoping aanbieden. Net als andere jaren is PA3FTV aanwezig met de verkoop van o.a. computerkabels, antenne-connectoren etc.

Een ieder die voor 2023 zijn shack wil opruimen, heeft nu de gelegenheid om overtollige apparatuur of onderdelen te verkopen. Hiervoor kunnen, op basis van beschikbaarheid, tafels
gratis worden gereserveerd. Degene die op deze dag wat te verkopen heeft, wel of geen lid van de FRAG, moet zich op tijd aanmelden bij:

Alfred Span PA7AL tel: 058-2573669 mail: PA7AL@hotmail.com
Aanmelden is mogelijk tot 20 november en vol is vol!
Gedurende de radiomarkt is de bar van het clubhuis geopend voor het nuttigen van een hapje en een drankje.
Wij zien u graag op de radiovlooienmarkt in ons clubhuis aan de
Avondsterweg 14 te Leeuwarden.
Het bestuur van de FRAG.

Morse Challenge DNAT

MORSE EN STRAIGHT KEY CHALLENGE DNAT 2022

Inleiding
Zeker nu Morse erkend is als Immaterieel Cultureel Erfgoed mag je de “Morse & Straight Key Challenge” tijdens de DNAT 2022 niet missen. Dit jaar voor de eerste keer georganiseerd tijdens de DNAT in Bad Bentheim door Ad Wouterson PA2PCH, Harm Paas PA0HPG en Hans Remeeus PA0Q, ervaren radiozendamateurs met CW als een van hun meest favoriete modes.

Inhoud
1. Morsevaardigheidswedstrijd
Foutloos opnemen van Engelstalige tekst in oplopende snelheden van 10, 15, 20, 25, 30 en 35 woorden per minuut gedurende telkens één minuut. Iedere deelnemer krijgt een certificaat met hierop de hoogst behaalde snelheid vermeld.
2. Ladderwedstrijd
Foutloos opnemen van Engelstalige woorden in oplopende snelheid.
Het opnemen 26 afzonderlijke woorden met lange pauzes tussen de woorden oplopend van 10 tot 35 wpm.
3. Vonkenboerwedstrijd
Deze test bestaat uit twee gedeelten
A. De QRM Callsign test
Foutloos opnemen van calls bestaande uit letters en cijfers, met QRM/QRN/QSB met een snelheid van ongeveer 18 woorden per minuut.
B. De Q&A test
Opnemen van vijf vragen in Duitstalige of Nederlandstalige tekst naar keuze, met een snelheid van 18 woorden per minuut. Tijdens het uitzenden mag niets worden opgeschreven, nadat het vraagteken geseind is schrijft U alleen het antwoord op.
4. Seinwedstrijd
Met een handsleutel (Straight Key) foutloos seinen van een Engelstalige tekst bestaande uit letters, cijfers en leestekens. U kunt kiezen tussen een Kent en een Junker handsleutel. Wanneer een eigen handsleutel meegenomen wordt dient de uitgang voorzien te zijn van een kabel van minimaal een meter met hieraan twee banaanstekkers. Het seinschrift wordt elektronisch door een Morse Analyzer op de correcte punt-streep verhouding c=1:3 w=1:7 beoordeeld en op het gehoor door twee ervaren ex radio-officieren.
Iedere beginner of gevorderde kan aan elk onderdeel deelnemen. U hoeft niet aan alle vier de onderdelen mee te doen. Vooraf inschrijven is gewenst als u zeker wilt zijn van een plaats. Inschrijven door middel van een e-mail naar cw@dnat.de
Het maximum aantal deelnemers per sessie bedraagt 24. Bij het overschrijden van dit aantal deelnemers bestaat de mogelijkheid van een tweede sessie later op de dag. Zorg dus dat U dit niet mist en uzelf een trotse deelnemer kunt noemen van een sportieve en competitieve versie van het zo mooi en bijzonder wordend cultureel erfgoed. Iedere deelnemer aan een of meerdere onderdelen
ontvangt het felbegeerde DIFONA Morse and Straight Key Challenge vaantje! De overall winnaar, die over alle onderdelen de meeste punten behaalt, mag zichzelf DNAT Super Vonkenboer 2022 noemen.
Alle uitslagen zullen worden gepubliceerd op de websites van de organiserende verenigingen.
Locatie en tijd
De Morse en Straight Key Challenge zal gehouden worden in het Forum van het Burg Gymnasium op Zaterdag 27 Augustus, aanvang 10:00 uur. Zaal open om 09:30 uur. Het Burg Gymnasium bevindt zich op het adres Hetlage 5, 48455 Bad Bentheim.
Deelname geschiedt op volgorde van binnenkomst aanmeldingen. Zorg dat U op tijd aanwezig bent.
Voor de concentratie is het noodzakelijk dat er tijdens de wedstrijden niet in- en uitgelopen wordt.

Koude Oorlog-weekend

Naar aanleiding van 60 jaar Cubacrisis vind stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog een aanleiding om in het weekend van 22-23 oktober 2022 zoveel mogelijk objecten en musea, welke gerelateerd zijn aan de Koude Oorlog open te laten zijn.

Waarom 60 jaar Cubacrisis?

Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog, gaat uit van een diversiteit aan locaties door heel Nederland. Het is aan de deelnemende partijen zelf om te belichten welke rol een locatie of object heeft gespeeld in tijden van de Cubacrisis. Of als het object later gebouwd is wat de Cubacrisis daar mee te maken had. Het doel is om meer aandacht te schenken aan het thema Koude Oorlog, welke langer heeft geduurd dan de Tweede Wereldoorlog. Door het openstellen van Militair als Civiele locaties moet er een duidelijker beeld komen, welke maatregelen er zijn genomen door de Nederlandse overheid in de Koude Oorlog.

Radio Onderdelen Markt

Radio onderdelen Markt Assen

We hebben besloten om na alle Corona beperkingen, onze 37 ste Radiomarkt te houden en wel op zaterdag 8 oktober 2022. We hopen met deze datum weer tegemoet te komen aan de wensen van zowel de bezoekers als de standhouders.

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw.
Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in
allerlei variëteit.
We gaan ook weer stands inrichten waar demo wordt gegeven over de mogelijkheden
met Radio, Elektronica, Mini Pc’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op
een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder
genot van een hapje en drankje.

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de
toegangsprijs houden op € 3,50. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze
Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan
de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt
zich op ca. 12 km ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze Radio markt is geopend van 9.30 tot 15.00 uur
LT.

Adres: Flowerdome Burgemeester J.G.
Legroweg 80, 9761 TD, EELDE.

Netherlands Telegraphy Club

Netherlands Telegraphy Club (NTC)

Een nieuwe CW club in Nederland? Ja, dat klopt. Buiten de zeer bekende Benelux QRP club en de VHSC zijn er geen CW clubs in Nederland. De oprichters van NTC willen dit gat dichten. Het doel van de NTC is Nederlandse telegrafisten te verenigen om zodoende meer activiteit op de banden te generen. We willen ons laten horen in de buurlanden door samenwerking met de diverse zuster verenigingen aan te gaan en samen genieten van onze mooie hobby en mode. Uiteraard is NTC voor alle CW’ers: nieuwe, langzame, snelheidsduivels en iedereen die er tussen zit.

De NTC is ondertussen lid van “EUCW” en “International CW Councel” om onze stem te laten horen. Omdat NTC er voor alle telegrafisten wil zijn is voor een laagdrempelig lidmaatschapsbeleid besloten. Om het lidmaatschap te kunnen aanvragen hoef je maar een QSO te hebben gemaakt met 2 actieve leden. Daarna op de website het aanvraag formulier downloaden, invullen en doormailen. Er wordt geen inschrijfgeld gevraagd.

Om activiteit te generen zijn er op het moment twee activiteiten en aan een derde wordt gewerkt:

 • Worked NTC Members (W-NTC-M) award.
 • De Maandelijkse QSO party.
 • Een 2e award ligt op de ontwerp tafel.

Mocht je meer willen weten, kijk even op onze site (in ontwikkeling) of stuur een mailtje naar: nettelclub@outlook.com. Je kunt natuurlijk ook direct kijken of je wellicht al NTC leden gewerkt hebt of hiermee aan de slag gaan. De ledenlijst kan op de website gevonden worden www.qsl.net/ntc. Natuurlijk ben je ook zonder NTC lidmaatschap welkom om aan de activiteiten mee te doen. We komen je graag tegen op de band.

Namens de NTC oprichters,

PA7RA, PG4I & PA3HEN