SAQ Grimeton 2021

SAQ in Grimeton (Zweden) op 4 juli 2021

De traditionele jaarlijkse uitzending op Alexanderson Day met de laatst werkende Alexanderson-alternator is dit jaar op 4 juli 2021. Ditmaal zijn er twee uitzendingen, om 09:00 UTC en om 12:00 UTC. De uitzendingen zijn op de zeer lage frequentie van 17,2 kHz. Als je niet zelf over apparatuur beschikt om de VLF-uitzending van SAQ Grimeton te ontvangen, gebruik dan bijvoorbeeld de WebSDR van de Universiteit Twente. Overigens is het evenement live te volgen via YouTube, dat start 5 minuten voor het opstarten en afstemmen.

Alexanderson Day en de Alexsanderson-alternator zijn vernoemd naar de Zweedse elektrotechnisch ingenieur Ernst Fredrik Werner Alexanderson. Lees hier het verhaal over deze briljante uitvinder en zijn indrukwekkende zender.

Details VLF-uitzendingen SAQ

De planning van de twee uitzendingen op 17,2 kHz van het station SAQ uit Grimeton is als volgt:

 1. Opstarten en afstemmen om 10:30 (08:30 UTC)
 2. Verzending van een bericht om 11:00 (09:00 UTC)
 3. Opstarten en afstemmen om 13:30 (11:30 UTC)
 4. Verzending van een bericht om 14:00 (12:00 UTC)

Tijdens Alexanderson Day is vaak ook SK6SAQ, het radioamateurstation van Grimeton, actief. Vaak met twee zenders  tegelijkertijd. Daarbij gebruiken ze doorgaans de volgende frequenties: 7.035 kHz (CW), 14.035 kHz (CW), 3.755 kHz (SSB). Onzeker is nog of SK6SAQ ook QRV zal zijn vanwege de pandemie.

Electron juli 2021

Image description

In Electron van juli hebben we een mooie mix van bouwen, interessante wetenswaardigheden en goed nieuws. In Electron:

 • Technische Notities van Pieter Tjerk de Boer PA3FWM
 • DNAT 2021 gaat door!
 • Douchen zonder storing deel 2
 • En nog veel meer!

Verder ook een bericht over de bijzondere buitententoonstelling Watersnoodramp, die je nog tot 8 augustus kunt zien naast het Watersnoodmuseum in Oudenbosch. Daar is ook aandacht voor de van een fles en wat onderdelen gemaakte noodzender waarmee het eerste contact vanuit het rampgebied met de buitenwereld werd gelegd. Pas toen kwam de rest van Nederland over de Watersnoodramp van 1953 te weten. Intussen kun je ook het museum weer in, waar je de echte flessenzender kunt bewonderen.

Leden van de VERON ontvangen dit maandblad via de brievenbrief op hun correspondentie-adres.

Veel leesplezier gewenst!

Preview Electron

In Electron juni 2021 o.a.:

 • Jagen op luchtvaart-radiobakens (NDB’s)
 • NL-Post met QSL-kaarten en de NLC-Luisterwedstrijden
 • Vossenjagen: training Dijkgatbos
 • Award Forten Buitensluis van EFFORTS
 • Het meten van faseruis
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Nieuw cursusboek F

Cursusboek voor het F-examen

Met het VERON cursusboek voor het F-examen heb je het materiaal in huis om het examen succesvol af te leggen .

Inmiddels is de 4e druk verschenen onder samenstelling en redactie van Aad Nijveld, PA0XAB. In deze editie zijn alle gemelde opmerkingen die door cursisten en overige attente lezers zijn gemaakt zo veel als mogelijk en indien relevant verwerkt. Daarbij heeft Aad de tekst nog eens kritisch nagekeken en waar nodig aangepast.

Het boek is te bestellen in de webshop van de VERON (www.webshop.veron.nl) onder bestelnummer 525. Voor VERON-leden bedraagt de prijs € 26,00 en voor niet-leden € 32,50.

RTN het andere Technonet

RTN: de opvolger van het Technonet

RTN

Gerrit Jan, PA0GJH heeft het initatief genomen om het Technonet nieuw leven in te blazen. Het Technonet, dat jaren geleden door wijlen Dick Rollema – PA0SE en Herbert – PA0SU werd geleid, wordt weer opgestart onder de naam Radio Techniek Net (RTN).

Het RTN vindt op elke zaterdagmiddag om 16.00 uur plaats op de 80m band, frequentie om en nabij 3777,77 kHz (dit was ook de frequentie van het voormalige Technonet).

De onderwerpen betreffen uitsluitend radiotechniek.

Er zijn 2 moderators: Christiaan – PA3FUN en Dick – PA2DW. Samen zullen zij bewaken dat er niet teveel van het onderwerp techniek wordt afgeweken. En uiteraard zullen ze zelf ook meedoen.

Het Radio Techniek Net wordt elke zaterdag gehouden vanaf 16.00 uur LT.

Bron: Gerrit Jan – PA0GJH

Nieuwe repeater in Sneek

Analoge FM repeater in Sneek

Sneek telt een nieuwe repeater. Danny (PA2SNK) heeft een analoge FM repeater aangezet op de frequentie 438.4375 MHz. De ingang zit 7.6 MHz lager. “Sinds deze week is er bij PI1SNK wat veranderd. De in eerste instantie digitale repeater op 438.4375 -7,6 is nu een analoge repeater geworden. Dus naast D-Star repeaters ook een analoge praatpaal in Sneek / ZW Friesland.

RigPix Database - Mobile phone gear (analog) - Radiosystem RS9044
RS9044

Er word gewerkt met een RS9044 en op dit moment een Diamond X50. Mogelijk dat dit in de toekomst nog veranderd. Geschat bereik nu mobiel een km of 25. Deze repeater moet ook als stads- repeater worden gezien.

Achter de schermen van MFJ

Een kijkje achter de schermen bij MFJ

MFJ is een Amerikaans bedrijf dat bij velen bekend is vanwege de honderden producten die zij maken voor radioamateurs. Zo maakt MFJ bijvoorbeeld antennetuners en -schakelaars, SWR- en powermeters,  dummy loads,  veldsterktemeters, ruisonderdrukkers, diverse filters, en meer… Wat minder bekend is, is dat ook Ameritron (HF-verstrekers), hy-gain (antennes), Cushcraft (antennes), Mirage (VHF/UHF-versterkers) en Vectronis onderdeel zijn van MFJ Enterprises Inc.

Enkele weken geleden bracht Larry K7HN van YouTube-kanaal Ham Radio Live! een bezoek aan het bedrijf en maakte toen een uitgebreide videoreportage. De video geeft een mooie kijkje achter de schermen van het bedrijf. De reportage begint met een interview met Martin F. Jue (MFJ), de oprichter van het bedrijf. Hij vertelt onder meer hoe hij in de jaren zeventig het bedrijf begon vanuit een hotelkamer, waar hij overigens moest vertrekken vanwege de overlast die hij veroorzaakte. Na het interview neemt Larry ons mee naar het binnenste van het bedrijf, waar we onder andere de montage van diverse producten zien. Verwacht overigens geen hightech-uitstraling met geautomatiseerde productiestraten en chique kantoren voor de managers. De werkplekken lijken bijvoorbeeld eerder op een gemiddelde onopgeruimde shack, zoals wij die allen maar al te goed kennen.

Veel kijkplezier gewenst.