Lighthouse Workum

De VERON Friese Meren zal in het weekend 17 en 18 augustus 2024 actief deelnemen aan het International Lighthouse & Lightship Weekend 2024.

Als locatie kunnen wij gebruik maken van de Vuurtoren Workum (It Toarntje NL0042) dat grote bekendheid geniet in het kader van de Strontrace (van Workum naar Warmond v.v.) voor historische zeilschepen.

Onze plannen zijn om zowel op HF als VHF en UHF operationeel te zijn in morse en in pfone (USB en FM) onder de call PI4FRM (Zie voor verdere informatie op QRZ.com).

Wij zijn op zaterdag 17 augustus en op zondag 18 augustus 2024 QRV vanaf 12.00 uur tot uiterlijk 18.00 uur LT.

Frequenties worden nog nader bekendgemaakt.

Voor een geslaagde verbinding zal een speciale QSL-kaart beschikbaar zijn via het QSL-bureau.

Whatsapp Fryslân

De VERON Friese Meren beschikt over een Whatsapp community genaamd Fryslân. Deze groepsapp is bedoeld voor geregistreerde radio amateurs in de provincie Friesland.

Aanvragen voor deelname kunnen via de E-mail aan de VERON Friese Meren worden gedaan naar het E-mail-adres: veronfriesemeren@gmail.com .

Het beheer van deze groepsapp wordt gedaan door Kees Bot PA5Z in Follega.

De groepsapp Fryslân is operationeel.

De staande golf verhouding

4. Staande Golf Verhouding (Standing Wave Ratio – SWR) misverstanden

Pim sloeg in paniek op de noodknop die zijn Opa Vonk op de werkbank had liggen om alles snel spanningsloos te kunnen maken als er onverhoopt iets mis ging met een van zijn experimenten. Dat deze actie geen overbodige luxe was, bleek uit de rookwolken die opstegen uit de schakeling die op de werkbank lag. Opa keek er geamuseerd naar, gewend als hij was aan experimenten die misgingen.

“Wat was je aan het doen?” vroeg hij. Pim zag nog wat wit om zijn neus en antwoordde: “Ik testte een eindtrap met IRF510 FETs erin, of de ingebouwde SWR meter een beetje klopt door de SWR slechter te maken met de tuner en de dummy, maar toen ging hij ineens in rook op. Ik denk dat hij te heet geworden is door de slechte SWR”.

Opa zuchtte eens diep en keek omhoog naar het plafond met putten van gelanceerde elco’s. “Hoe vaak heb ik niet uitgelegd dat een eindtrap niet heet wordt van een slechte SWR. Althans niet zoveel dat hij daar stuk van gaat.

De vragen zijn; wat gebeurt er werkelijk in een verkeerd afgestemd antennesysteem, hoeveel vermogen wordt er uitgestraald en wat gebeurt er met de rest? Is een hoge SWR altijd slecht? Zal een hoge SWR je zender opblazen en hoe werkt een antennetuner echt?

Daar zijn hele boeken over geschreven en die moet je maar opzoeken op het internet als je echt in de details wil gaan. Maar ik zal je even bijpraten zonder met formules te gaan strooien, want dat vind je toch niet interessant. Laten we eens kijken wat er in de echte wereld gebeurt.

En dat bijpraten wordt gedaan in de RAZzies nieuwsbrief van juli 2024 vanaf pagina 6. In dit maandblad van de Radio Amateurs Zoetermeer lees je ruim zes pagina’s waardevolle en leerzame informatie over deze materie. Maar er staan ook nog eens goede artikelen in over onder andere Ham Broadcast microfoons, de reparatie van een MFJ949E tuner en een HF gestuurde RX/TX schakelaar. Dus ga ‘m helemaal lezen!

Met dank aan Andrew ZL3DW, Frank PA3CNO en Robert PA2RDK.