Verenigingsavond VERON Friese Meren

VERON Friese Meren
IARU R1 conferentie 2020 voorstellen online beschikbaar - VERON
Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland

Voor het jaar 2023 zijn de volgende verenigingsavonden gepland:

  • Vrijdag 12 mei 2023 met een technische lezing + demonstratie door Geert Reerds PA0GRB.
  • Vrijdag 20 oktober 2023 met een technische lezing + demonstratie door Rob Spijker PA7ROB.
  • Locatie (nieuw): Wijkgebouw De Spil, Molenkrite 169 in Sneek (zie ook op website: despilsneek.nl). Zaal: Oliemolen aanvang 20.00 uur LT.

QSL-info

Binnengekomen QSL-kaarten zullen deels persoonlijk en deels door PostNL op het woonadres van VERON-leden A62 worden bezorgd.

Uitgaande QSL-kaarten kunnen op de verenigingsavonden worden afgegeven aan de QSL-manager van de VERON afdeling Friese Meren of direct worden verzonden naar het Dutch QSL-bureau.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland

Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Muntronde

De VERON afdeling Friese Meren is iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT (locale tijd) vertegenwoordigd met het meest recente (radio) nieuws tijdens de zgn. Muntronde op 145,700 MHz FM (repeater PI3HVN in Heerenveen Shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz). De Muntronde beschikt over een uitgebreide webside op URL-adres: https://muntronde.org/

Telefonisch inmeldpunt van de Muntronde is 0682628725 (tussen 19.30 en 22.00 uur LT).

De Muntronde is ook (na registratie) te volgen met het programma Teamspeak met als serveradres: TZ.Zendamateur.nu:9988

Ook via de stream van de repeater PI3HVN is de Muntronde live te volgen (klik op) HIER.

Voor download Teamspeak + uitleg klik op HIER (website van de DLZA).

Helpdesk Teamspeak: Mieke PA7MK.

VR-voorstellen 2023

De VR-voorstellen van de VERON Verenigingsraad 2023 op zaterdag 22 april 2023 te Eefde zijn o.a. op de website van de VERON Friese Meren geplaatst in de rubriek Downloads (of klik op HIER). Ook zijn de VR-voorstellen 2008-2022 opgenomen in deze rubriek.

Alleen leden van de VERON hebben stemrecht en zullen binnenkort een stemformulier via E-mail ontvangen.

Grote radio veiling

Grote Radio & Diverse Collectables Veiling.

Op zaterdag 18 maart 2023 organiseren wij (VRZA) een grote veiling in twee delen op één dag!
Tijdens het eerste deel veilen we de 50 plus jaar collectie van Henk Dekker waaronder zeldzame radio’s van o.a. Lemouzy, Pericaud, Philips, SFR, Burndept, Zenith, Loewe, B&O, Alterna. Ook vooroorlogse Buizenradio’s en -versterkers, telefoons, grammofoons en tal van andere extra’s worden op deze veiling geveild.
Vanaf 15.00 starten we met het tweede deel van de veiling waar een fantastische verzameling van diverse collectibles wordt geveild waaronder gokkasten, arcade machines, motorfietsen, jukeboxen, flipperkasten, mechanische muziek instrumenten, kermisattributen en tal van andere geweldige items!
Kom naar onze Gallery om live mee te bieden in de zaal, hapjes en drankjes zijn aanwezig. Of bied online via internet en kijk mee via de livestream!
De volledige kavellijst en catalogus van beide veilingen zijn vanaf februari beschikbaar.

VEILING DATUM EN TIJD:
Zaterdag 18 maart
Deel 1, de Henk Dekker Radio Verzameling van 9.30 – 14.00 (circa 200 kavels).
Deel 2, de Diverse Collectibles Veiling van 15.00 – 21.00 (circa 300 kavels).

ADRES VEILING LOCATIE:
Ringbaan Noord 5
5013 EA, Tilburg, Nederland

KIJKDAGEN:
Donderdag 16 maart 10.00 – 17.00
Vrijdag 17 maart 10.00 – 17.00
Andere dagen zijn mogelijk op afspraak.

Link naar de website met informatie over deze veiling: https://www.dutchauctioncompany.com/

Muntronde iedere zondag

De Muntronde

Iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT wordt een radioronde gehouden op QRG 145,700 MHz FM repeater PI3HVN (shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz). Deze ronde wordt De Muntronde genoemd en is een begrip in Noord-Nederland. Zie ook op de website (klik op): www.muntronde.org .

Deze ronde is een informatieve en gezelligheidsronde voor zowel radiozendamateurs als radioluister-amateurs in- als buiten Nederland.
Live via internet is de muntronde te volgen op: https://muntronde.org/luister.php of via Teamspeak op het server-adres: TS.Zendamateur.nu.9988

Onderwerpen tijdens de muntronde zijn: inmelden, radionieuws, nieuws van de radioamateur-verenigingen, agenda, propagatie, vraag van de week, muntwinkel, en wat verder ter tafel komt.  

Tijdens de ronde (tot uiterlijk 22.00 uur LT) is de crew telefonisch bereikbaar op het volgende telefoonnummer van Wil PE1JRA: 0682628725.

De volledige crew van de muntronde bestaat uit de volgende vrijwilligers die bij toerbuurt ronde-leider of ondersteuner zijn:

Sipke  PA0SIP, Frank  PA3BIC, Robert PA2RCW, Roel  PD0OYF, Rolf  PD0RM, Rob  PE0LED, Jan PE1AVG, Wil PE1JRA en Eline PH4E.

Radiomarkt Tytsjerk

VERON afdeling A-14 Friesland-Noord organiseert, na 3 jaar oponthoud, voor de 35e keer:

Radiovlooienmarkt Tytsjerk op zaterdag 15 april 2023.

Wat tref je hier aan? Het RQM-R14 QSL bureau , diverse info stands.

Onderdelen en apparatuur van laag- tot hoogfrequent; antennes en antennemateriaal, coax, dongels, bouwpakketten, surplus, nieuw old stock (NOS), zelfbouw, boeken en tijdschriften, noem maar op. En de bekende verrassingszakken met een assortiment van mooie hoogwaardige elektronica onderdelen zijn weer verkrijgbaar bij de A-14 ver­koopstand.  

In de biljart- en leeszaal vindt een tentoonstelling plaats van zelfbouw en demonstratie met als thema:    meten is weten!     

Diverse zaken zoals vermogen- en frequentiemetingen, TDR, spectrum- en antenne-analysers, radio-activiteit tellers, VNA en nanoVNA zijn aanwezig voor lering en demonstratie en om uw apparatuur en onderdelen/zelfbouw aan de tand te voelen.

Ook iets te verkopen? Neem contact op en huur eventueel een (gedeelde) tafel. En natuurlijk wordt het weer gezellig, net zoals de voorgaande jaren. Tref elkaar weer en praat weer eens bij. Er is genoeg te beleven op het brede gebied van het radio amateurisme, dus kom, kijk en beleef.

Informatie betreffende tafels: neem contact op met Tom, PA2IP via pi4lwd@veron.nl of www.pi4lwd.nl

De zaal is open om 9.00 uur en om 14.30 uur is alles weer opgeruimd.

Kom ’s morgens op tijd want op=op en weg=weg! Consumpties verkrijgbaar voor gewone prijzen.

=> De toegang is zoals altijd GRATIS. <=

Halverwege Leeuwarden-Hardegarijp sla je af richting Tytsjerk.

Het dorpshuis ‘Yn e Mande’, Noarderein 1, is te vinden na 300 meter aan de linker kant. Ruime parkeergelegenheid (ook gratis) tegenover en naast het dorpshuis. (dus niet op de weg parkeren i.v.m. doorgang hulpdiensten) Invalide parkeerplekken zijn gereserveerd naast de hoofdingang.

Graag tot ziens in Tytsjerk op zaterdag 15 april 2023.

Forten on the air

Forten On The Air

Forten The Air

Al enige jaren is de crew van PI4CG bezig om een “Forten On The Air” event in de lucht te krijgen van af Fort “Buitensluis” op een meer dan regionale schaal. Na het Koude Oorlog weekend van 22 en 23 oktober 2022 is door het grote het aantal geactiveerde monumentale objecten waaronder ook vanaf Westenschouwen vanuit de BB bunker onder PB6BB en de goede ervaringen met het publiek het idee geboren om deze activaties te combineren.

Het is een mooi moment om het al redelijk bekende “Forten On The Air wat traditiegetrouw gehouden wordt tijdens Open Monumentendag te gebruiken zodat het brede publiek kennis maken met onze hobby. Ook komt dit de beleving van de monumenten vaak tengoede.

Om goed voorbereid te zijn voor de 37e Open Monumentendagen op 9 & 10 september 2023 is het wellicht raadzaam om alvast eens contact te leggen als amateur met collega amateurs en natuurlijk beheerders van de objecten. Zij willen veelal hun medewerking verlenen.

COTA-PA

Castles on the Air – Nederland (COTA-PA) is een nationaal programma waarin amateurradio en de interesse in historische gebouwen – specifiek fortificaties – wordt gecombineerd. Het programma genereert aandacht voor historische plekken in Nederland.  En creëert ondertussen een radio-activiteit die interessant is om verbindingen mee te maken.

In het programma kennen we op dit moment twee categorieen van fortificatoes,
– Middeleeuwse / renaissance kastelen en forten
– Verdedigingswerken zoals de vestingen langs de waterlinies tot aan de Atlantikwall (WO2)

Op COTA-PA staat een mooie verzameling Castles On The Air welke ook nog te activeren zijn voor een award.
Kortom nu plannen maken en regelen is straks onbezorgd genieten en meedoen aan een mooi event.

Informatie

Mocht u actief willen participeren in dit evenement met een station of anders dan vernemen we dit graag via a52@veron.nl. Wellicht is het mogelijk om een lijst van actieve stations te publiceren.

Namens PI4CG, Gerard Speksnijder PD2GSP
Namens de radio-organisatie van het CUBA weekend, Michel Bleijenberg PD4AVO en Dan de Bruijn, PA1FZH

Electron

Het maandblad Electron editie maart 2023 is gepubliceerd en is per post NL (in Nederland) bij de VERON leden bezorgd.

In de maart-uitgave lees je onder andere over:

  • VR 2023 – een introductie over de Verenigingsraad 2023, die op 22 april in Eefde zal plaatsvinden;
  • WRC-23 – Remy Denker beschrijft het belang van de World Radio Conference 2023 en de rol van de VERON, de IARU en de Nederlandse overheid daarbij;
  • De nieuwe transmissiemodus CW8: een brug tussen CW en FT8?
  • Het Wow!-signaal, ontvangen door het Big Ear-observatorium op 15 augustus 1977, toch niet afkomstig van buitenaards leven…

Relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen (RZGHVN) verzorgt al meerdere jaren het technische- en operationele beheer van de relaiszenders PI2HVN, PI3HVN, PI6HVN en PI7HVN opgesteld op de Muntflat te Heerenveen.

Muntflat in Heerenveen

Donatie

Jaarlijks heeft de RZGHVN de volgende vaste uitgaven als huur van de locatie, energiekosten, verzekeringen maar ook variabele uitgaven als reparatie, onderhoud, upgrade en ondersteuning van het HAM-net project.
De financiële middelen hiervoor komen tot stand deels door donatie (hartelijk dank daarvoor) en door verkoop (op de Friese Radiomarkt Beetsterzwaag) van beschikbaar gestelde hardware.
De Relaiszendergroep Heerenveen doet een beroep op ons radioamateurs voor het doen van een donatie.

Het helpt enorm als de RZGHVN op deze manier steun van u krijgt (elk bedrag is welkom).
Dat kan via        Email:     rzghvn@rzghvn.nl
of door de          Fax:        0561-441659
of via onze         IBAN:     NL82 RABO 0132915448 t.n.v. B.T. Edelman inzake RZGHVN.