Aviodrome zoekt radio-amateurs (N/F)

Operators gezocht

Het luchtvaart themapark Aviodrome te Lelystad beschikt over een heuse (historische) radiokamer, die vrijwel elke dag ‘on the air’ is. De radiokamer wordt bemand door enthousiaste OM’s, die de bezoekers met veel plezier uitleg geven over hoe in het verleden de radiocommunicatie plaatsvond in de burgerluchtvaart, waarbij tot midden jaren 60 van de vorige eeuw voornamelijk gebruik werd gemaakt van radiotelegrafie. Aviodrome heeft voor de bezoekende kinderen een puzzeltocht uitgezet, waarbij het afleggen van een heuse morseproef in de radiokamer tot de absolute hoogtepunten behoort, getuige de vele enthousiaste reacties. Het radiostation van Aviodrome draait onder de call PI4ADL en heeft een scala aan historische radio-apparatuur ter beschikking en nog allemaal werkend ook. Te denken valt hierbij aan de BC 375, BC 348, Collins AN/ART 13 en de SCR-274 (Command-Set). Daar naast staan er twee moderne sets ter beschikking van de ‘operators’ , t.w.: de Kenwood TS 480SAT en de Yeasu FT 857. De antenne is een dipool, die enerzijds is opgehangen aan de verkeerstoren en anderzijds aan een gevlochten metalen mast van plm. 10 meter hoog. Met behulp van een automatische antennetuner kunnen de sets prima afgestemd worden in de HF-banden 160 t/m 10 meter. Voor de 70 cm en de 2 meter is een vertical boven op de verkeerstoren geplaatst.

Dit alles staat de operator ter beschikking om volop te kunnen DX-en tijdens de rustige uurtjes

Het team van operators heeft behoefte aan uitbreiding en is op zoek naar OM’s/YL’s, die

 • in bezit zijn van een geldige licentie (N of F)
 • 1 dag per week of 1 dag per 2 weken ter beschikking kunnen stellen;
 • affiniteit met CW hebben (beheersing hiervan is een pré, maar niet noodzakelijk)
 • geduld hebben met kinderen

Belangstelling? Neem contact op met: secretaris@pi4utr.nl

Electron augustus 2021

Image description

In Electron augustus 2021 staat o.a. te lezen:

 • Burum mag blijven, Inmarsat wint rechtszaak tegen Nederlandse staat
 • NL-Post: creatief met electronica en vergeet de meteorieten niet
 • 43e Ballonvossenjacht
 • JOTA-JOTI 2021
 • Sked vliegveld Zeeland
 • CEPT-studie Galileo en de 23-cm-band
 • Afdeling A52 Hoeksche Waard doet WAP-contest vanaf Fort Buitensluis
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

De 53e DNAT Bad Bentheim

27 tot en met 29 augustus de 53e DNAT..

DNAT in Bad Bentheim


DNAT in Bad Bentheim:

 1. De D.N.A.T. (Deutsch-Niederländische-Amateurfunker-Tage) zullen plaats vinden in het laatste volle weekend van augustus.
 2. Onze DNAT Camping „Am Badepark“ , is geopend van 20 t/m 30 augustus 2021.
  Het aanmelden via: camping@dnat.de is wegens corona noodzakelijk
  Adres: Zum Ferienpark 1, 48455 Bad Bentheim
 3. Helaas kan de vlooienmarkt voor radioamateurs in de Schürkamphalle en de omliggende terreinen niet plaatsvinden op 28 augustus 2021. Als alternatief bieden wij onze DNAT-kampeerders de mogelijkheid om kofferbak verkoop te houden.
 4. Helaas moeten we de officiële opening in de Katharinen kerk dit jaar afzeggen vanwege Corona. Bij goed weer houden we de officiële opening op onze DNAT camping “Am Badepark”.
 5. Ondanks het feit dat de stad Bad Bentheim vorig jaar een officieel comité voor de nominatie van de Gouden Antenne heeft opgericht en we wereldwijd (via de IARU) om nominatie voor kandidaten hebben gevraagd, zal er dit jaar geen uitreiking van de Gouden Antenna plaatsvinden.
  De uitreiking van de Gouden Antenne wordt uitgesteld tot volgend jaar.
 6. Wij verzoeken aan al onze bezoekers om zich te houden aan de dan geldende Corona-regels.

Het bestuur van DNAT is samen met de vele vrijwilligers druk bezig om een geweldig leuk programma samen te stellen, de details zullen nog volgen.

We hopen u dus te zien in het laatste volle weekend van augustus of zelfs gedurende de week ervoor, zoals altijd op de 53e DNAT in Bad Bentheim.

Met vriendelijke groeten
De voorzitter DNAT
Jan G. Stadman
PA1TT
info@dnat.de

SAQ Grimeton 2021

SAQ in Grimeton (Zweden) op 4 juli 2021

De traditionele jaarlijkse uitzending op Alexanderson Day met de laatst werkende Alexanderson-alternator is dit jaar op 4 juli 2021. Ditmaal zijn er twee uitzendingen, om 09:00 UTC en om 12:00 UTC. De uitzendingen zijn op de zeer lage frequentie van 17,2 kHz. Als je niet zelf over apparatuur beschikt om de VLF-uitzending van SAQ Grimeton te ontvangen, gebruik dan bijvoorbeeld de WebSDR van de Universiteit Twente. Overigens is het evenement live te volgen via YouTube, dat start 5 minuten voor het opstarten en afstemmen.

Alexanderson Day en de Alexsanderson-alternator zijn vernoemd naar de Zweedse elektrotechnisch ingenieur Ernst Fredrik Werner Alexanderson. Lees hier het verhaal over deze briljante uitvinder en zijn indrukwekkende zender.

Details VLF-uitzendingen SAQ

De planning van de twee uitzendingen op 17,2 kHz van het station SAQ uit Grimeton is als volgt:

 1. Opstarten en afstemmen om 10:30 (08:30 UTC)
 2. Verzending van een bericht om 11:00 (09:00 UTC)
 3. Opstarten en afstemmen om 13:30 (11:30 UTC)
 4. Verzending van een bericht om 14:00 (12:00 UTC)

Tijdens Alexanderson Day is vaak ook SK6SAQ, het radioamateurstation van Grimeton, actief. Vaak met twee zenders  tegelijkertijd. Daarbij gebruiken ze doorgaans de volgende frequenties: 7.035 kHz (CW), 14.035 kHz (CW), 3.755 kHz (SSB). Onzeker is nog of SK6SAQ ook QRV zal zijn vanwege de pandemie.

Nieuw cursusboek F

Cursusboek voor het F-examen

Met het VERON cursusboek voor het F-examen heb je het materiaal in huis om het examen succesvol af te leggen .

Inmiddels is de 4e druk verschenen onder samenstelling en redactie van Aad Nijveld, PA0XAB. In deze editie zijn alle gemelde opmerkingen die door cursisten en overige attente lezers zijn gemaakt zo veel als mogelijk en indien relevant verwerkt. Daarbij heeft Aad de tekst nog eens kritisch nagekeken en waar nodig aangepast.

Het boek is te bestellen in de webshop van de VERON (www.webshop.veron.nl) onder bestelnummer 525. Voor VERON-leden bedraagt de prijs € 26,00 en voor niet-leden € 32,50.

RTN het andere Technonet

RTN: de opvolger van het Technonet

RTN

Gerrit Jan, PA0GJH heeft het initatief genomen om het Technonet nieuw leven in te blazen. Het Technonet, dat jaren geleden door wijlen Dick Rollema – PA0SE en Herbert – PA0SU werd geleid, wordt weer opgestart onder de naam Radio Techniek Net (RTN).

Het RTN vindt op elke zaterdagmiddag om 16.00 uur plaats op de 80m band, frequentie om en nabij 3777,77 kHz (dit was ook de frequentie van het voormalige Technonet).

De onderwerpen betreffen uitsluitend radiotechniek.

Er zijn 2 moderators: Christiaan – PA3FUN en Dick – PA2DW. Samen zullen zij bewaken dat er niet teveel van het onderwerp techniek wordt afgeweken. En uiteraard zullen ze zelf ook meedoen.

Het Radio Techniek Net wordt elke zaterdag gehouden vanaf 16.00 uur LT.

Bron: Gerrit Jan – PA0GJH