Ballonvossenjacht

41e landelijke Ballonvossenjacht op zondag 15 september
Ballonvossenjacht 2020

Vrijwel iedere radio-geïnteresseerde heeft wel van de ballonvossenjacht gehoord. In haar inmiddels 41-jarig bestaan hebben héél wat radiozendamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de ballonvossenjacht alweer voor de 42e keer plaats.

Het evenement is dit jaar gepland op zondag 20 september 2020, dat is dus opnieuw op de zondag van het tweede volle weekend in september.  Als de weergoden ons goed gezind zijn, wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon.

Klik voor nadere informatie op Ballon.

VERON 75 jaar

Op 21 oktober 2020 is het 75 jaar geleden dat de VERON werd opgericht als resultaat van een tweedaagse conferentie waaraan de vooroorlogse radioverenigingen NVVR, NVIR en de VUKA deelnamen. Klik HIER voor details.
In het kader van het 75 jarig bestaan heeft het hoofdbestuur van de VERON besloten om een werkgroep samen te stellen voor de verdere organisatie hiervan.

VERON (@VERON_Nederland) | Twitter
VERON 75 jaar

Het eerste, zichtbare aandachtpunt van het jubileum is een aangepast VERON logo (zie afbeelding). Dit logo zal in het komend jaar op de website en in Electron worden opgenomen.
Tevens is nagedacht om de collectie give-aways met dit logo te voorzien. Er zullen tassen, pennen en spelden beschikbaar komen die via het centraal bureau besteld kunnen worden. Over een nieuwe VERON film wordt nagedacht.

De werkgroep heeft besloten om Electron van oktober 2020 te voorzien van artikelen die de
ontwikkelingen van 25 jaar VERON ( en radio) tussen 1995 en 2020 beschrijven. In 1995 is het jubileum boek “ 50 jaar VERON-100 jaar radio” uitgegeven. Dit boek beschrijft de periode 1945-1995 en de werkgroep is van mening dat die periode op een uitstekende wijze is vastgelegd. Met dit in gedachte is besloten om ons te concentreren op de laatste 25 jaar.

Voor geregistreerde radio-amateurs is het op de website van het AT al mogelijk een speciale callsign aan te vragen met het jaar 75 hierin opgenomen.

Aanvullende informatie is (klik op) VERON75 beschikbaar.

Cursus N en F

De cursus zendamateur gaat in het najaar van 2020 weer van start in het clubgebouw van de FRAG, Avondsterweg 14 in Leeuwarden. De cursus duurt ongeveer 6 maanden en wordt op de vrijdagavonden gehouden van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur LT.

De cursus bestaat ongeveer uit 16 lessen van verschillende onderwerpen. Nadat een onderwerp behandeld is worden er gezamenlijk nog een aantal vragen doornemen. Wanneer alle onderwerpen behandeld zijn, worden tot aan het examen diverse oudere examens doorgenomen en besproken.

Het clubgebouw van de FRAG beschikt over een aparte ruimte waar les gegeven wordt zodat je de les rustig kunt volgen. Zowel de N en F cursus worden tegelijk gegeven, dit heeft als voordeel dat de bekende stof weer wordt opgefrist en degene die geen kennis hebben leren de basis theorie. Wanneer je buiten de lesavonden vragen hebt over de lesstof dan kan je deze per e-mail aan de cursusleider stellen, deze zal de vraag de eerst volgende les behandelen.

Je kan je opgeven tijdens de open dag van de FRAG, deze is op de 2e zaterdag in september 2020.
Of via het email adres van de cursusleider.

De contactpersoon voor alles wat met de cursus te maken heeft is:

Kasper van der Heide PA3FRV
cursus@pi4frg.nl

Ook de stichting Digitale Leeromgeving Zend Amateurs (DLZA) organiseert cursussen

Wil je zendamateur worden? Dat kan bij de DLZA.  Gratis (10 euro borg of donatie)

In een redelijk korte tijd kunnen wij je helpen om de leerstof voor het N-examen of F-examen voor de zendamateur bij te brengen. En dit alles helemaal gratis, het aanschaffen van een leuke zendontvanger en de daarbij behorende antenne inrichtingen kosten al genoeg! Je betaalt bij ons alleen een borg van € 10,- of doet een donatie aan de stichting. Helaas hebben wij de prijzen van de examens niet in de hand, deze examens worden niet door ons afgenomen en de kosten daarvan bedragen ongeveer € 70,-.  Het studietempo bepaal je helemaal zelf. De Novice kun je in enkele weken onder de knie hebben, maar je mag er ook enkele maanden over doen, tot een jaar aan toe. Het is wel de bedoeling dat je met enige regelmaat studeert. De maximale studieduur is 30 maanden, mocht dit te kort zijn dan kun je een eenmalige verlenging aanvragen van nog eens 30 maanden.

Twee soorten registraties

Voor radiozendamateurs is registratie verplicht. Registratie is mogelijk als je het N of F  radio-examen heeft gehaald. Zo toon je aan kennis te hebben van radiotechniek en regelgeving.

Er zijn 2 algemene registraties voor zendamateurs:

Novice: je mag uitkomen met maximaal 25 Watt op (delen van) de 40, 20, 10, 2 en 0,70 meter band. Het N-examen bestaat uit 40 meekeuzevragen met 3 antwoordmogelijkheden. Deelname aan het examen mag vanaf 11 jaar, de registratie gebruiken vanaf 12 jaar.

Full: je mag uitkomen op alle amateurbanden en op veel banden met maximaal 400 Watt. Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden. F-amateurs kunnen een vergunning aanvragen, als zij aan strenge voorwaarden voldoen mogen zij met maximaal 6 dB meer vermogen uitkomen dan in de F-registratie vermeld staat. Deelname aan het examen is vanaf 13 jaar, de registratie gebruiken vanaf 14 jaar.

We zijn continue bezig met het updaten van de lesstof, en de in het verleden ontstane fouten er uit te halen. Mocht je derhalve een en ander tegen komen qua fouten in de cursus laat dit dan gerust even weten via ons ticketsysteem!

Dit kun je doen via deze link

Veel plezier met de studie, het DLZA-Team.

Updates radio-bladen

Klik op de onderstaande updates van de volgende radio-bladen:

De nieuwste editie van CQ PA (VRZA)

Preview (klik op) Electron editie september (VERON Nederland)

De nieuwste editie van DARU magazines (Dutch Amateur Radio Union)

De nieuwste uitgave van RAZZIES   (Radio-amateurs Zoetermeer)

De nieuwste uitgave van HAM-nieuws (VERON afdeling Alkmaar)

De nieuwste uitgave van Twente Beam (VERON/VRZA afdeling Twente)

PG7V Contestkalender voor de HF voor de komende 4 weken

Radiozendexamens 2020 klik HIER

PI4VRZ/A

De verenigingszender van de VRZA heeft de roeplettters PI4VRZ/A en zendt uit vanaf het terrein van Kootwijk Radio, te Radio Kootwijk (JO22VE). De shack van PI4VRZ/A was sinds december 2009 ondergebracht in gebouw A, het hoofdzendergebouw van het voormalige radiostation Kootwijk Radio. Helaas moest het station eind 2011 uit gebouw A vertrekken. Staatsbosbeheer, de beheerder van het terrein, heeft ons toen een nieuwe ruimte toegewezen achter het oude hotel (gebouw H), die we zelf de ‘Radiohut’ noemen. De eerste uitzending vanuit deze ruimte heeft plaats gevonden op 14 januari 2012.

Elke zaterdagmorgen vanaf 10 uur wordt door vrijwilligers een uitzending verzorgd.


Frequenties en relaisstations:
in de 80-meter band op 3605 KHz LSB (+/- QRM)
in de 4-meter band op 70,425 MHz (verticaal/rondstralend vanuit Apeldoorn door Bertjan PA1BJ)
in de 2-meter band (verticaal / rondstralend) op:
145,250 MHz vanuit de Gerbrandy toren in IJsselstein
145,225 MHz vanuit Apeldoorn door Ron PB0ANL)
145,275 MHz vanuit Assen door PI4VDR.
in de 70 cm band op:
430,050 MHz via PI2ASN (Assen) door PI4VDR.
via onze webstream. Via de webstream is buiten de uitzendtijden een herhaling van de laatste uitzending te beluisteren.

PI4AA verenigingszender

PI4AA IS HET EIGEN RADIOSTATION VAN DE VERON

De zender is ouder dan de VERON. Men zond voor het eerst uit op 16 mei 1929. Dat was vanaf de Derde Nederlandsche Radio-Salon te Scheveningen. Toen nog met roepletters PA0AA. Het was daarmee het eerste Nederlandse amateur-zendstation met een particuliere zendmachtiging. De roepletters zijn in de jaren 80 om administratieve redenen veranderd naar PI4AA.

Doel

Het doel van de zender was en is het stimuleren van experimenten met radiotechniek. Hiertoe worden via de zender cursussen gegeven. Maar ook wordt de zender zelf gebruikt om met nieuwe zendtechnieken te experimenteren.

Locatie

Over PI4AA

Van 1997 tot en met 2006 vonden de uitzendingen vanuit Leusden plaats. Vervolgens heeft een nieuwe crew vanaf 2007 tot en met eind 2013 de uitzendingen overgenomen en kwamen de uitzendingen uit de regio Eindhoven. Op 1 mei 2014 heeft een nieuwe crew de uitzendingen overgenomen en worden de uitzendingen vanuit de Radiokelder in het oude Lucent gebouw in Hilversum verzorgd.
Inmiddels is de Radio Club ’t Gooi verhuisd naar een nieuwe locatie in Hilversum in de wijk Kerkelanden. We zijn daar nog druk aan het experimenteren met de antennes.

> Uitzendschema en frequenties

> Uitzending gemist?

> Inmeldronde

> Maak kennis met de crew