Bevrijdingsdag 2024

Bevrijdingsdag op zondag 5 mei 2024

Op 5 mei is Nationale Bevrijdingsdag. Op deze dag is er weer veel te beleven in het Kazemattenmuseum. Ook wordt net als vorige jaren het bevrijdingsvuur opgehaald uit Wageningen. Traditiegetrouw ontsteekt de burgemeester van Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei  het vuur voor het historische Hotel de Wereld. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in, om het vuur te verspreiden, dus ook naar het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand.

De estafettelopers arriveren tussen 14.30 en 15.00 uur in het Kazemattenmuseum en worden feestelijk ingehaald door Nij Libben uit Witmarsum. Onder de lopers dit jaar ook wethouder Michel Rietman van Súdwest-Fryslân.

De toegang tot het museum is vanaf 14.00 uur gratis.

Stelling Korwerderzand

75 jaar NAVO op 20 en 21 april

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de NAVO zijn er op 20 en 21 april 2024 zoveel mogelijk Koude Oorlog locaties open voor publiek. Dan komen er, net als in het Koude Oorlog weekend van 2023 ook weer radiostations in de lucht. Ook het Kazemattenmuseum heeft zich aangemeld als deelnemer aan dit weekend. De DAF-groep kan op 6 en 7 april niet komen, maar is in dit weekend wel paraat. Eén van onze vrijwilligers, Arjen de Boer, is ook hobbymatig bezig met radiocommunicatie.

Bunkerdag 2024

Bunkerdag! 2024 op 25 mei – Ontdek het Atlantikwall Erfgoed

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De (Duitse) bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Op zaterdag 25 mei 2024 van 10.00 tot 17.00 uur zijn de bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden samen open voor Bunkerdag! Het programma staat vanaf 1 maart 2024 op de landelijke website. In het Kazemattenmuseum zijn in het kader van deze landelijke Bunkerdag weer heel veel extra activiteiten georganiseerd.

Om op Bunkerdag het Kazemattenmuseum te bezoeken heb je een ticket in de vorm van een polsbandje nodig. Deze kun je kopen bij iedere bunker die deelneemt aan Bunkerdag en ook bij het Kazemattenmuseum. Met het polsbandje heb je vervolgens toegang tot alle locaties die aan Bunkerdag meedoen!. Je hoeft dus maar eenmalig een ticket te kopen.

Dodenherdenking 2024

Nationale Dodenherdenking op zaterdag 4 mei 2024

Op 4 mei om 18:00 uur zal in het Kazemattenmuseum weer een herdenking zijn voor de gevallen. Afvaardiginen van twee scholen en een scoutinggroep zullen bij het door hun geadopteerde monument een kans leggen. Ook afvaardigingen van overheden en legeronderdelen zullen kransen leggen bij de monumenten.

 

Wilt u deze herdenking bijwonen? Inloop vanaf 17:30 uur, de toegang is gratis.

Internationale Maritieme Radio

De inschrijving is nu geopend voor de Internationale Maritieme Radio Dag 2024 die jaarlijks plaatsvindt op 14 en 15 april. Het is een evenement ter herdenking van de bijna 100 jaar draadloze telegrafiedienst en dienstverlening voor zeevarenden. En deze eindigde met de sluiting in Groot-Brittannië van Portishead Radio op 30 april 2000.

Portishead Radio was een radiostation dat van 1928 tot 2000 wereldwijde maritieme communicatie en langeafstandscommunicatie verzorgde. Het was het grootste en drukste HF-maritieme radiostation voor lange afstanden ter wereld. In 1974 had het radiostation 154 radio-operatoren in dienst die meer dan 20 miljoen woorden per jaar afhandelden.

Jaarlijkse herdenking

Elk jaar herdenkt en viert de Internationale Maritime Radio Day het werk van de radio-officieren aan boord van de handelsschepen. We nodigen radioamateurs uit om zich aan te melden voor deelname aan deze Vriendendag van de Maritieme Radio. Kortegolfluisteraars kunnen eveneens logbestanden indienen.

Beginnend om 12.00 UTC op 14 april 2024 en eindigend om 22.00 UTC op 15 april 2024, is dit evenement een geweldige kans om een ​​QSO te hebben met voormalige radio-officieren en kuststationprofessionals, die gegevens uitwisselen over hun vorige schepen en maritieme kuststations.

De mode is enkel CW. En we gebruiken alle HF-banden, inclusief de WARC-banden. Iedereen die resultaten indient, krijgt een certificaat van deelname uitgereikt. Lees hier de Maritime Radio Day regels.

Een stukje geschiedenis

Jaarlijks wordt van 14 tot en met 15 april de Internationale Maritieme Radio Dag gehouden. En dit is om bijna honderd jaar draadloze telegrafiedienst en dienstverlening voor zeevarenden te herdenken. Sinds het prille begin in 1900 was telegrafie de belangrijkste communicatiedienst en dit tot het einde van het tijdperk in 1999, toen telegrafie verdween met de komst van de GMDSS en satellietverbindingen.

De datum van Internationale Maritieme Radio Dag zou eveneens een herinnering moeten zijn aan de ramp met de Titanic in 1912. Het schip is op 14 april 1912 op de ijsberg gebotst en is uiteindelijk in de vroege ochtend van 15 april gezonken. Ondanks het massale verlies aan mensenlevens, wordt algemeen erkend dat radio verantwoordelijk is geweest voor de redding van al degenen die de ramp hebben overleefd.

Maritieme kuststations en radiohutten op schepen konden alleen worden bediend door voormalige radio-officieren, marconisten van kuststations en van radiotechnici werkzaam in de branche. De installatie en het onderhoud van kust- en scheepsradioapparatuur alsook de antennes werd destijds verzorgd door bedrijven zoals bijvoorbeeld RAMAC, DEBEG, SAIT etc.

De sluiting van Portishead Radio

De internationale Maritieme Radio Dag is een jaarlijks evenement dat de geschiedenis en het belang van de draadloze telegrafie voor de zeevaart herdenkt. Dit is ook de dag waarop in het jaar 2000 het laatste Britse kustradiostation Portishead Radio werd gesloten.

Portishead Radio sloot omdat het niet meer kon concurreren met de satellietcommunicatie, die sneller, goedkoper en betrouwbaarder was dan de communicatie via de langeafstands HF-maritieme radio. De vraag naar de langeafstands HF-maritieme radio service nam af naarmate meer schepen overstapten op satelliettelefoon en e-mail.
Het laatste bericht dat werd verzonden vanuit Portishead Radio was op 30 april 2000 om 12:00 UTC. Het was een dankwoord aan alle klanten en collega’s die de voormalige maritieme kuststations hadden gebruikt of gesteund.

Voor wie bedoeld?

Internationale Maritieme Radio Dag 14/15 april 2024 - Inschrijving is nu geopend

Het evenement is vooral bedoeld voor voormalige maritieme radio-operatoren en technici, die hun ervaringen en herinneringen kunnen delen met andere deelnemers via CW op de HF-banden. Ook radioamateurs en kortegolfluisteraars kunnen meedoen als vrienden van de Internationale Maritieme Radio Dag, mits ze zich vooraf registreren. Meer informatie over het evenement en de registratie vindt u op deze website.

Radioamateurs en kortegolfluisteraars zijn welkom doch dienen zich voor 1 april op voorhand te registreren. De reeds geregistreerde stations vindt u op deze webpagina.

Radiostations zoals kustradiostations en schepen kunnen alleen deelnemen als ze worden bediend door voormalige commerciële of marine-operatoren. Daarnaast ook door radiotechnici die hebben gewerkt aan de installatie en/of het onderhoud van scheepradiostations of kustradiostations.

Waar gebeurt het?

Alle radioverkeer moet plaatsvinden rond de volgende internationale maritieme frequenties op de radioamateurbanden:

  • 160-m-band 1824 kHz
  • 80-m-band 3520 kHz
  • 40-m-band 7020 kHz
  • 30-m-band 10.118 kHz
  • 20-m-band 14.052 kHz
  • 15-m-band 21.052 kHz
  • 10-m-band 28.052 kHz

De primaire werkfrequentie is in de eerste plaats 14.052 kHz.

  • Datum: 14 april 12:00 UTC 15 april 22:00 UTC
  • Banden: 160 m, 80 m, 40 m, 20 m, 15 en 10 m plus WARC
  • Mode: alleen CW

Iedere deelnemer beheert zijn QSL-kaarten. Er is geen QSL-manager.

Bron: https://radioofficers.com/mrd-2024/

Portishead Radio was een radiostation dat van 1928 tot 2000 wereldwijde maritieme communicatie en langeafstandscommunicatie verzorgde. Het was het grootste en drukste HF-maritieme radiostation voor lange afstanden ter wereld. In 1974 had het radiostation 154 radio-operatoren in dienst die meer dan 20 miljoen woorden per jaar afhandelden.

Verenigingsavond VERON Friese Meren

VERON Friese Meren A62
IARU R1 conferentie 2020 voorstellen online beschikbaar - VERON
Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland

Onze verenigingsavond in het wijkgebouw De Spil, Molenkrite 169 in Sneek staat gepland op:

Vrijdag 24 mei 2024

Op het programma staat o.a.:

OM Kees Schout PE0CWK uit Harlingen, geeft een lezing en demonstratie over Nano-VNA, een vector netwerk analyzer. Lezing begint om 20.15 uur LT.                                    

Consumpties als koffie en thee zijn vrij.

QSL-bakken zijn aanwezig. Zie ook op QSL .

Raadplaag ook onze agenda 2024.

QSL-info opzoeken, klik op QSL (QRZ.com)

Verenigingsavonden VERON Friese Meren

Verenigingsavond op vrijdag 24 mei 2024

Verenigingsavond op vrijdag 27 september 2024

Verenigingsavond op vrijdag 29 november 2024

Locatie: Wijkgebouw De Spil, Molenkrite 169 in Sneek. Zaal: Oliemolen aanvang 20.00 uur LT.

QSL-info

Binnengekomen QSL-kaarten zullen deels persoonlijk en deels door PostNL op het woonadres van VERON-leden A62 worden bezorgd.

Uitgaande QSL-kaarten kunnen op de verenigingsavonden worden afgegeven aan de QSL-manager van de VERON Friese Meren of direct worden verzonden naar het Dutch QSL-bureau.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland

Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Muntronde

De VERON Friese Meren is iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT (locale tijd) vertegenwoordigd met het meest recente (radio) nieuws tijdens de zgn. Muntronde op 145,700 MHz FM (repeater PI3HVN in Heerenveen Shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz). De Muntronde beschikt over een uitgebreide webside op URL-adres: https://muntronde.org/

Telefonisch inmeldpunt van de Muntronde is 0617777385 (tussen 19.30 en 22.00 uur LT).

De Muntronde is ook (na registratie) te volgen met het programma Teamspeak met als serveradres: TZ.Zendamateur.nu:9988

Ook via de stream van de repeater PI3HVN is de Muntronde live te volgen (klik op) HIER.

Voor download Teamspeak + uitleg klik op HIER (website van de DLZA).

Helpdesk Teamspeak: Mieke PA7MK.

Whatsapp Fryslân

De VERON Friese Meren beschikt over een Whatsapp community genaamd Fryslân. Deze groepsapp is exclusief voor de leden van de VERON in de QSL-regio Friesland.

Om deel te nemen aan deze groepsapp is het noodzakelijk om over een mobiele telefoon te beschikken en een officiële registratie als radioamateur (callsign, luister- of registratienummer).

Aanvragen voor deelname kunnen via de E-mail aan de VERON Friese Meren worden gedaan naar het E-mail-adres: veronfriesemeren@gmail.com .

Het beheer van deze groepsapp wordt gedaan door Kees Bot PA5Z in Follega.

De groepsapp Fryslân is operationeel.

WAP-contest 2024

Jaarlijks wordt in het tweede volle weekend in juni de WAP ( Werk Alle Provincies) contest  gehouden.
De contest waarbij we extra multipliers kunnen scoren door zoveel mogelijk verschillende provincies te werken en extra multipliers door een verbinding met de VRZA afdelingsstations. Op 8 juni 2024 is het weer zover.
Afgelopen jaren kregen deelnemers een vaantje en de winnaars in twee secties kregen een medaille.

Dit jaar is er een nieuwe prijs te verdienen.

Tijdens de jaarvergadering van de VRZA afdeling Zuid West Nederland werd ik als contestmanager verrast door een aantal leden met een grote bokaal.
Deze bokaal mocht ik in ontvangst nemen van Paul PD2PKM die samen met een aantal andere leden de contestgroep 1884 vormt. Deze bokaal was geen prijs voor mij persoonlijk maar is bedoeld als wisselbeker voor het clubstation dat de hoogste score haalt tijdens de WAP contest.


Clubstations

Alle deelnemende VRZA afdelingen kunnen punten verdienen voor het klassement van de afdelingsbeker. Je kunt deelnemen vanuit je clubshack, bij iemand thuis, maar misschien maken jullie er wel een velddag van.
Je kunt als multi operator meedoen maar ook als single operator de clubcall in de lucht brengen.

VRZA afdelingen die deelnemen kunnen mij uiterlijk 25 mei per mail laten weten of ze als afdeling deel gaan nemen. Jullie zullen vanaf 2 juni 2024 op de landelijke website vermeld worden zodat alle deelnemers weten naar welke stations ze uit kunnen luisteren om extra multipliers te verdienen.

Afdelingsbeker
Met de verbindingen die in de WAP contest gemaakt worden kunnen door alle deelnemende VRZA-leden ook punten verdiend worden voor de VRZA-afdelingsbeker voor de afdeling waar ze bij staan ingeschreven. Geef dan ook in het summary-log aan van welke VRZA afdeling je lid bent.

We hopen dat het weer een gezellige contest wordt met goede condities zodat we veel verbindingen kunnen maken.

Hier vind je het reglement voor de 56e WAP.