PACC 2021 contest

De PACC is dé contest voor de Nederlandse zendamateur. Stations buiten Nederland willen dan graag een verbinding maken met Nederlandse stations. Dus met een PA, PB, PC, PD, PE, PF PG, PH en PI prefix. De PACC wordt elke jaar in het tweede volle weekend van februari gehouden. Van zaterdag 12:00 UTC tot zondag 12:00 UTC. In de band van 160 tot en met 10 meter. Wel exclusief de WARC banden en contestvrije segmenten.

Er is voor ieders wat wils. Want er zijn veel verschillende klassen waarin je kunt deelnemen. Alleen of in een groep. Met één of meerdere radio’s. In CW of SSB. Met laag vermogen of hoog vermogen. Misschien zelfs wel in QRP. Et cetera…

Voor deze PACC wedstrijd behoort een log in Cabrillo formaat te worden ingestuurd. Daarvoor heb je geschikte software nodig. Nu is op internet hier en daar wel contest software te vinden. Maar specifiek voor de PACC contest is alleen op deze pagina de juiste contest log software te vinden.

Kijk voor meer informatie op de PACC website.

PACC contest contest van de VERON in het 2e weekend februari

Achter de schermen van MFJ

Een kijkje achter de schermen bij MFJ

MFJ is een Amerikaans bedrijf dat bij velen bekend is vanwege de honderden producten die zij maken voor radioamateurs. Zo maakt MFJ bijvoorbeeld antennetuners en -schakelaars, SWR- en powermeters,  dummy loads,  veldsterktemeters, ruisonderdrukkers, diverse filters, en meer… Wat minder bekend is, is dat ook Ameritron (HF-verstrekers), hy-gain (antennes), Cushcraft (antennes), Mirage (VHF/UHF-versterkers) en Vectronis onderdeel zijn van MFJ Enterprises Inc.

Enkele weken geleden bracht Larry K7HN van YouTube-kanaal Ham Radio Live! een bezoek aan het bedrijf en maakte toen een uitgebreide videoreportage. De video geeft een mooie kijkje achter de schermen van het bedrijf. De reportage begint met een interview met Martin F. Jue (MFJ), de oprichter van het bedrijf. Hij vertelt onder meer hoe hij in de jaren zeventig het bedrijf begon vanuit een hotelkamer, waar hij overigens moest vertrekken vanwege de overlast die hij veroorzaakte. Na het interview neemt Larry ons mee naar het binnenste van het bedrijf, waar we onder andere de montage van diverse producten zien. Verwacht overigens geen hightech-uitstraling met geautomatiseerde productiestraten en chique kantoren voor de managers. De werkplekken lijken bijvoorbeeld eerder op een gemiddelde onopgeruimde shack, zoals wij die allen maar al te goed kennen.

Veel kijkplezier gewenst.

Geen analoge radio meer..

Analoge FM-radio QRT in Zwitserland

Analoge FM-radio in Zwitserland uitgeschakeld per augustus 2022

Na Noorwegen is nu ook Zwitserland van plan om de analoge FM-uitzendingen uit te schakelen. Noorwegen loopt, zoals algemeen bekend, al enkele jaren mijlenver voorop in de ontwikkeling van DAB+. De 5,3 miljoen Noren zagen eind 2017 de nationale analoge FM-uitzendingen al definitief uitgeschakeld ten voordele van DAB+. De Noren hebben via de digitale ether keuze uit niet minder dan 31 nationale radioproducten, zijnde 17 commerciële radiostations en 14 radiostations van de publieke omroep NRK. Afgelopen zomer scoorde radio als medium in Noorwegen trouwens de hoogste luistercijfers in vele jaren, mede dankzij corona.

Zwitserland schakelt analoge FM-radio al per augustus 2022 uit

Ook Zwitserland steekt de laatste jaren een tandje bij wat betreft de digitale omschakeling. De SSR (de Zwitserse publieke omroep) gaat al in augustus 2022 definitief de stekker uit de analoge FM-uitzendingen trekken. De particuliere radio’s volgen daarna in januari 2023. In Zwitserland is er een akkoord om omroepuitzendingen in FM eerder uit te schakelen dan aanvankelijk was gepland. Uit de nieuwste luistercijfers blijkt dat nog slechts 13 procent van de bevolking voor het luisteren naar de radio uitsluitend afhankelijk is van analoge FM-uitzendingen.

Al zorgt de macht der gewoonte en het nog steeds aanzienlijke aantal analoge autoradio’s er wel voor dat het luisteren via analoge-FM nog steeds een marktaandeel heeft van 29 procent. DAB+ is goed voor 39 procent van het radioluisteren, gevolgd door IP met een marktaandeel van 32 procent. FM-radio vertegenwoordigt nu minder dan 30 procent van het gebruik in elke taalregio. DAB+ is het populairst in Duitstalig Zwitserland. In 2015 had FM nog een aandeel van 51 procent.

DAB+ neemt het voortouw

Onlangs ondertekenden de Zwitserse vereniging van particuliere radio’s, de RRR (Union Romande des Radios Régionales), de Unikom (Unie van lokale niet-commerciële radio’s) en de SSR een sectorale overeenkomst om het definitieve einde van de FM-uitzendingen te bezegelen. De afgelopen jaren was eind 2024 voorgesteld als uiterlijke einddatum van de analoge FM-uitzendingen. Maar de Zwitserse mediaregulator heeft er alles aan gedaan om de radiosector op één lijn te krijgen voor een snellere afschakeling eind 2022.

In Zwitserland zijn alle brancheverenigingen voor de radio akkoord gegaan met de plannen om de FM af te schakelen. Vanaf januari 2023 is ontvangst via de ether alleen nog met een DAB+ ontvanger mogelijk. Minder dan vijftien procent van de Zwitserse inwoners luistert nog uitsluitend analoog, waardoor de FM niet meer rendabel is. Afgelopen zomer werden de definitieve plannen voor deze afschakeling al bekendgemaakt.

In twee stappen analoge FM uitschakelen

Besloten is om het afschakelen in twee stappen te doen. In augustus 2022 gaan alle publieke FM-zenders uit. De commerciële radiostations volgen dit voorbeeld uiterlijk in januari 2023. De publieke omroepen, verenigd in de SRG, waren reeds akkoord gegaan met deze plannen. Ook de VSP en de RRR, die de commerciële radiostations vertegenwoordigen, alsmede de Unikom, die de niet-commerciële lokale radio vertegenwoordigt, stemden in principe al in met de plannen. Wel moesten deze nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de leden. Recentelijk is bekend geworden dat de overgrote meerderheid akkoord is gegaan met de afschakelplannen. Mediaregulator Bakom gaat de radiovergunningen hier nu op aanpassen.

Uitzenden analoge FM in Zwitserland niet meer rendabel

Uitzenden op FM is voor veel radiostations een flinke kost. Nog slechts 13% van de Zwitsers luistert nog uitsluitend via FM naar de radio. Afgelopen voorjaar was digitaal goed voor 71% . Ruim vier jaar geleden was dit nog maar 53%. DAB+ neemt daarbij het voortouw met 39%, gevolgd door internet met 32%. Desondanks is er nog een grote groep die zowel digitaal als analoog luistert. In de auto zijn de analoge FM-uitzendingen nog wel populair, maar ook dit aantal daalt in een snel tempo. Inmiddels gaat het om 55% dat digitaal afstemt, waarbij DAB+ 47% voor z’n rekening neemt. In totaal zijn er al ruim vijf miljoen DAB+ radiotoestellen verkocht in Zwitserland.

Wat is DAB+?

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting, digitale radio via de ether. De «+» slaat op een verbeterde versie van DAB. DAB+ biedt digitale geluidskwaliteit en er is ruimte voor meer radiozenders. Het signaal gaat evengoed gratis je radiotoestel binnen. In Europa wordt DAB+ gezien als de opvolger van de analoge FM-uitzendingen.

Wat zijn de voordelen van DAB+?

  • Veel meer beschikbare radiozenders en dus grotere keuze voor de luisteraar. In de toekomst kunnen er gemakkelijk nog extra zenders bijkomen.
  • Digitale geluidskwaliteit.
  • Je favoriete zender is makkelijk terug te vinden. Een DAB+ radio zoekt automatisch alle radiozenders die beschikbaar zijn. Daarna kan je de zenders heel gemakkelijk zoeken op naam in plaats van frequentie.
  • Radiozenders kunnen extra informatie meesturen naar het DAB+ toestel; op je display verschijnt er bijvoorbeeld artiesteninformatie, een weerbericht, verkeersinfo of nieuws.
  • DAB+ is een milieubewuste oplossing. De DAB+ zenders verbruiken minder energie dan de FM zenders.

Wat is het verschil tussen DAB+ en internetradio?

Om de internetzender te beluisteren heb je een goede internetverbinding nodig. Thuis vormt dat geen probleem, maar voor mobiel gebruik is dat minder interessant. DAB+ garandeert een betrouwbare verbinding. Het streamen van internetzenders brengt kosten met zich mee, afhankelijk van de tarieven van de internetprovider. Met een DAB+ ontvanger zijn deze kosten van de baan.

Heb ik een nieuw radiotoestel nodig om DAB+ te ontvangen?

De analoge FM-toestellen kunnen geen DAB+ uitzendingen ontvangen. Bij de aanschaf van een nieuwe radio let je op dat DAB+ vermeld wordt aan de hand van een sticker of de beschrijving. Meer informatie kun je krijgen bij de elektronicawinkel bij jou in de buurt.

PD112MKNN

Special Event Station PD112MKNN

Een paar jaar geleden kwam ik in contact met een familielid die werkzaam is als communicatie-professional bij de Meldkamer Noord Nederland in Drachten. Ook bij de Landelijke Meldkamer Samenwerking kwam het idee naar boven om een speciale Europese 112 dag te organiseren met de call PD112MKNN om het vele goede werk van de meldkamers 112 te promoten.

Ook deze keer ben ik weer actief met deze special call en hoewel de corona crisis nog wel eens roet in het evenement kan gooien heb ik toch besloten om de call PD112MKNN te activeren.

Vanaf 18 december 2020 tot 13 februari 2021 zal ik regelmatig actief zijn op 2 meter en 70 cm FM maar ook met op DMR en SSB op HF.
Ook een verbinding via een repeater en tijdens amateur rondes zijn voor mij geldig, dus zo simpel mogelijk.


Ik doe alle keren een melding op een DX cluster dus met de zoekfunctie weet je zo of ik actief ben en mogelijk welke frequentie.
Op qrz.com staat deze call ook genoemd met enige informatie over de meldkamer.

Het team van de meldkamer bestaat uit ongeveer 300 medewerkers van politie, brandweer en ambulancezorg die 24 uur per dag en zeven dagen in de week in wisselende diensten hun werk doen. Ze komen uit heel Noord-Nederland.
Het werken bij de meldkamer spreekt voor velen tot de verbeelding.
Als centralist ben je immers een specialist, je moet heel snel kunnen beslissen wat je met een melding moet doen.
Je zult begrijpen dat nu tijdens de corona crisis een zwaar beroep gedaan word op alle medewerkers en juist daarom is een beetje extra aandacht voor hun goede werk welkom.

Voor meer informatie over de meldkamer:  www.mknn.nl  en facebook, twitter en Instagram.
Via twitter doet de meldkamer wekelijks een #TipvandeCentralist

Misschien tref ik je ergens op een frequentie, een speciale QSL kaar verzekerd ( via QSL bureau)

Graag tot werkens, Roel PD112MKNN

Relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen (RZGHVN) verzorgt al meerdere jaren het technische- en operationele beheer van de relaiszenders PI2HVN, PI3HVN, PI6HVN en PI7HVN opgesteld op de Muntflat te Heerenveen.

Muntflat in Heerenveen

Op een hoogte van 52 meter van dit gebouw (Muntflat)16 verdiepingen hoog in Heerenveen, staat de zender- en ontvangst-installatie van de RelaisZenderGroep Heerenveen, kortweg: RZGHVN.
De relaiszendergroep Heerenveen bestaat uit: Dennis PA4DEN, Bastiaan PA3FFZ en Erik PA0EKA. Zie ook op de website RZGHVN: https://www.rzghvn.nl/in.htm .

Het bereik van de gehele relaisinstallatie omvat de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Noord Holland, IJsselmeerpolders en Overijsel afhankelijk van de condities.

In het jaar 2020 zijn de volgende projecten uitgevoerd:

Baken Antenne defect
Tijdens een inspectie bleek de monoband Big Wheel antenne (die als dualband wordt gebruikt) stuk gewaaid. De restanten lagen op het dak verspreid. Na een oproep in diverse amateurrondes is door een bevriende radio- amateur een degelijke Big Wheel antenne beschikbaar gekomen. Deze zal “HVN-klaar” worden gemaakt en daarna op hoogte te worden gemonteerd. Op dit moment is het baken tijdelijk niet helemaal rondstralend actief. Er is een afstralingsdip richting 45 graden (exact noord-oost) van de antenne.

Meeluister linken gewijzigd
Al gevolg van gewijzigde audio protocollen naar OPUS op onze internet Luisterlive pagina, zijn diverse meeluister linken aangepast.

Reparatie hoofdantenne
De fors lange hoofdantenne (5,5 meter lang) welke 3,5 jaar geleden in een Kathrein-huls is gebouwd, had al langere tijd een slechte SWR. De oorzaak bleek vocht, welke is gekropen waar het niet gaan mocht. Na het opdrogen, schoon spoelen en  vervanging van een belangrijk antenne-deel onderin bleek alles weer te zijn zoals het in 2016 ooit bedoeld was. Rapporten van PI2HVN en PI3HVN zijn welkom via de Muntronde (iedere zondag vanaf 20.00 uur LT op QRG 145.700 MHz FM).

23cm repeater tijdelijk niet operationeel
Het 23cm relais PI6HVN is tijdelijk QRT om in de werkplaats opnieuw te worden gekalibreerd.

Bakenzenders in onderhoud
In de afgelopen weken zijn de beide bakenzenders tijdelijk QRT geweest. De uitzend-frequenties zijn herijkt, de eindtrappen schoon gemaakt en afgeregeld en daarbij de uitzendmodus gewijzigd van CW naar FSK.

De Muntronde

Iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT wordt een radioronde gehouden op QRG 145,700 MHz FM repeater PI3HVN (shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz). Deze ronde wordt De Muntronde genoemd en is een begrip in Noord-Nederland. Zie ook op de website (klik op): www.muntronde.org .

Deze ronde is een informatieve en gezelligheidsronde voor zowel radiozendamateurs als radioluisteramateurs in- als buiten Nederland.
Live via internet is de muntronde te volgen op: https://muntronde.org/luister.php of via Teamspeak op het server-adres: TS.Zendamateur.nu.9988

Onderwerpen tijdens de muntronde zijn: inmelden, radionieuws, nieuws van de radioamateur-verenigingen, agenda, propagatie, vraag van de week, muntwinkel, en wat verder ter tafel komt.  

Tijdens de ronde (tot uiterlijk 22.00 uur LT) is de crew telefonisch bereikbaar op het volgende telefoonnummer van Wil PE1JRA: 0630367950.

De volledige crew van de muntronde bestaat uit de volgende vrijwilligers die bij toerbuurt ronde-leider of ondersteuner zijn:

Sipke  PA0SIP, Frank  PA3BIC, Robert PA2RCW, Roel  PD0OYF, Rolf  PD0RM, Rob  PE0LED, Jan PE1AVG, Wil PE1JRA en Eline PH4E.

Donatie

Jaarlijks heeft de RZGHVN de volgende vaste uitgaven als huur van de locatie, energiekosten, verzekeringen maar ook variabele uitgaven als reparatie, onderhoud, upgrade en ondersteuning van het HAM-net project.
De financiële middelen hiervoor komen tot stand deels door donatie (hartelijk dank daarvoor) en door verkoop (op de Friese Radiomarkt Beetsterzwaag) van beschikbaar gestelde hardware.
Doordat de radiomarkten en overige gelegenheden helaas door COVID-19 zijn geannuleerd, raken de  financiële middelen opgedroogd en doet de Relaiszendergroep Heerenveen een beroep op ons radioamateurs voor het doen van een donatie.

Het helpt enorm als de RZGHVN op deze manier steun van u krijgt (elk bedrag is welkom).
Dat kan via        Email:     rzghvn@rzghvn.nl
of door de          Fax:        0561-441659
of via onze         IBAN:     NL82 RABO 0132915448 t.n.v. B.T. Edelman inzake RZGHVN.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.Certificaat VERON 75 jaar

Sinds woensdag 21 oktober 2020 bestaat de landelijke Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland 75 jaar.

De VERON afdeling Friese Meren brengt ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis een certificaat VERON 75 jaar uit voor in principe iedere radio-amateur in Nederland.

Om in aanmerking te komen voor dit certificaat moet de aanvrager minimaal 5 radio-verbindingen hebben gemaakt of gelogd met een officiële radiozendamateur in Nederland op HF, VHF of UHF – band in de periode van 21 oktober 2020 tot en met 15 januari 2021.

Het certificaat kan per E-mail worden aangevraagd bij de VERON afdeling Friese Meren op het E-mail adres veronfriesemeren@gmail.com onder vermelding van Certificaat 75 en volledige naam en radioroepletter (voorzover van toepassing) van de aanvrager.

Het certificaat wordt in magnetische vorm gratis verstrekt .

Voor een 4-kleuren kwaliteitsafdruk op A4 formaat, geplastificeerd en naar het huisadres verzonden van de aanvrager per PostNL, zijn de kosten € 7,50 voor de aanvrager.

QSL-kaarten

Met een QSL-kaart wordt een gemaakte radioverbinding of luisterrapport schriftelijk bevestigd. Zo krijgt u een schriftelijke bevestiging voor de gemaakte verbinding. Verzamel ook QSL kaarten van verre landen of speciale evenementen. Het Dutch QSL-Bureau is een samenwerking tussen de VERON en de VRZA. Bent u lid van de VRZA kijk dan op de VRZA-DQB pagina voor meer informatie over hoe te handelen bij de VRZA.

Een stapeltje QSL kaarten voor OM Jan (PA2GLA) uit 1986

Dutch QSL-Bureau verstuurd en ontvangt QSL-kaarten

Via een wereldwijd systeem van QSL-Bureaus worden kaarten over de hele wereld verstuurd en ontvangen. Het Dutch QSL-Bureau sorteert QSL-kaarten die binnenkomen van andere landen op regio. Regionale RQM Managers ontvangen deze kaarten en verspreiden deze onder de leden. Om kaarten te versturen levert u uw te versturen kaarten in bij de RQManager van uw regio. Zowel de aan de RQM´s aan te bieden QSL-kaarten, als ook de kaarten door de RQM´s aan het DQB aan te bieden QSL-kaarten moeten als volgt worden aangeboden:

  • Voor de Nederlandse radiozend- en/of luisteramateur of een Nederlandse QSL-manager voor een lid in het buitenland: ongesorteerd.
  • Bestemd voor buitenlandse radio-zend-en/of luisteramateurs: gesorteerd op prefix (landaanduiding) en in alfabetische volgorde.

Lees alle details in het Reglement Dutch QSL Bureau

Afmetingen van een QSL-Kaart

In IARU verband is afgesproken dat QSL-kaarten een standaardformaat hebben van 9 x 14 cm. QSL-Bureaus hebben hun verwerkingsprocessen hierop aangepast. Houd je aan dit formaat.

Wat doet een Regionale QSL Manager?

Tijdens afdelingsavonden kunt u bij de Regionale QSL Manager, RQM uw kaarten inleveren voor verzending. Heeft de RQM kaarten voor u ontvangen van andere stations dan zal hij deze aan u overhandigen. Met de RQM zijn ook afspraken te maken over de regio waar u kaarten wilt ontvangen.

Is uw roepnaam gewijzigd?

Is uw roepnaam gewijzigd vergeet niet deze door te geven. Doe dit bij het centraalbureau@veron.nl. Deze gegevens worden zowel in het VAS als in DQBManager verwerkt. Heeft u speciale roepletters waarvoor u kaarten wilt ontvangen meld dit per e-mail aan dqb@veron.nl

Speciale roepnaam? Informeer het Dutch QSL-Bureau

Heeft u speciale roepletters waarvoor u kaarten wilt ontvangen stuur een e-mail aan dqb@veron.nl. De roepnaam wordt dan toegevoegd in het verwerkingssysteem.

Meer details in de VADEMECUM

In de VADEMECUM kun je alles over de QSL-kaarten, DQB en RQM lezen.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Het correspondentieadres is:

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland

Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Ook QSL-kaarten versturen?

De VERON afdeling Friese Meren verstuurt van het QSL-bureau ontvangen QSL-kaarten in verband met de COVID-19 maatregelen naar het postadres van de VERON-leden van de VERON-afdeling Friese Meren.

Uitgaande QSL-kaarten kunnen rechtstreeks naar het bovenstaande adres van het Dutch QSL Bureau in Arnhem worden gestuurd.

Voor belangstellenden, donateurs, vrijwilligers en overigen bestaan aparte afspraken of word lid van de VERON en geniet van nog meer voordelen.

Updates radio-bladen

Klik op de onderstaande updates van de volgende radio-bladen:

De nieuwste editie van CQ PA (VRZA)

Preview (klik op) Electron editie januari 2021 (VERON Nederland)

De nieuwste editie van DARU magazines (Dutch Amateur Radio Union)

De nieuwste uitgave van RAZZIES   (Radio-amateurs Zoetermeer)

De nieuwste uitgave van HAM-nieuws (VERON afdeling Alkmaar)

De nieuwste uitgave van Twente Beam (VERON/VRZA afdeling Twente)

Propagatie verwachting januari 2021

PI4VRZ/A

De verenigingszender van de VRZA heeft de roeplettters PI4VRZ/A en zendt uit vanaf het terrein van Kootwijk Radio, te Radio Kootwijk (JO22VE). De shack van PI4VRZ/A was sinds december 2009 ondergebracht in gebouw A, het hoofdzendergebouw van het voormalige radiostation Kootwijk Radio. Helaas moest het station eind 2011 uit gebouw A vertrekken. Staatsbosbeheer, de beheerder van het terrein, heeft ons toen een nieuwe ruimte toegewezen achter het oude hotel (gebouw H), die we zelf de ‘Radiohut’ noemen. De eerste uitzending vanuit deze ruimte heeft plaats gevonden op 14 januari 2012.

Elke zaterdagmorgen vanaf 10 uur wordt door vrijwilligers een uitzending verzorgd.


Frequenties en relaisstations:
in de 80-meter band op 3605 KHz LSB (+/- QRM)
in de 4-meter band op 70,425 MHz (verticaal/rondstralend vanuit Apeldoorn door Bertjan PA1BJ)
in de 2-meter band (verticaal / rondstralend) op:
145,250 MHz vanuit de Gerbrandy toren in IJsselstein
145,225 MHz vanuit Apeldoorn door Ron PB0ANL)
145,275 MHz vanuit Assen door PI4VDR.
in de 70 cm band op:
430,050 MHz via PI2ASN (Assen) door PI4VDR.
via onze webstream. Via de webstream is buiten de uitzendtijden een herhaling van de laatste uitzending te beluisteren.