Verenigingsavond VERON Friese Meren

VERON afdeling Friese Meren
IARU R1 conferentie 2020 voorstellen online beschikbaar - VERON
Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland

Voor het komende seizoen zijn de volgende verenigingsavonden van de VERON Friese Meren A62 gepland:

 • Vrijdag 21 oktober 2022 met als thema: Shack opruiming en Verkoopavond en er worden enkele korte video’s getoond.
 • Nieuwjaarsbijeenkomst 2023 met onderling QSO op vrijdag 20 januari.
 • Vrijdag 10 maart 2023 Algemene Ledenvergadering + presentatie.
 • Vrijdag 12 mei 2023 met als thema Van FM naar DAB+ Radio.
 • Vrijdag 20 oktober 2023 met als thema PTT Radiodistributie.

Locatie: Vooralsnog in de Oosterkerk aan de Jachthavenstraat hoek Leeuwarderkade nr. 18 in Sneek. Bij wijziging volgt nader bericht.

Aanvangstijd om 20.00 uur LT (lokale tijd) en sluitingstijd omstreeks 22.30 uur LT.

QSL-info

Binnengekomen QSL-kaarten zullen deels persoonlijk en deels door PostNL op het woonadres van VERON-leden A62 worden bezorgd.

Uitgaande QSL-kaarten kunnen op de verenigingsavonden worden afgegeven aan de QSL-manager van de VERON afdeling Friese Meren of direct worden verzonden naar het Dutch QSL-bureau.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland

Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Muntronde

De VERON afdeling Friese Meren is iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT (locale tijd) vertegenwoordigd met het meest recente (radio) nieuws tijdens de zgn. Muntronde op 145,700 MHz FM (repeater PI3HVN in Heerenveen Shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz).

Telefonisch inmeldpunt van de Muntronde is 0682628725 (tussen 19.30 en 22.00 uur LT).

De Muntronde is ook (na registratie) te volgen met het programma Teamspeak met als serveradres: TZ.Zendamateur.nu:9988

Voor download Teamspeak + uitleg klik op HIER (website van de DLZA).

Helpdesk Teamspeak: Mieke PA7MK.

De Muntronde wordt ook gerelayeerd naar PI3NOG in Delfzijl.

Electron augustus 2022

Wilma PD2WLM en Wim PD2WAM op het VERON Pinksterkamp.

UITGELICHT

DvdRA 2022

René Plug PA3ECL, de voorzitter van de evenementencommissie deelt me, dat de zestigste Dag voor de RadioAmateur plaats vindt op zaterdag 29 oktober in de IJsselhallen in Zwolle. Kaartjes kopen gaat dit jaar op een andere manier, namelijk digitaal. Daardoor worden de wachtrijen een stuk korter of kunnen bezoekers zo doorlopen. Kaartjes kopen vanaf 15 september in de webshop van de VERON.

Yagi zelfbouw DvdRA

Op de Dag van de RadioAmateur, DbdRA kunnen bezoekers leren hoe ze een vier-elements-yagi kunnen samenstellen voor de tweemeterband. Zo kunnen bezoekers kennismaken met het werken met de elementklemmen en ervaren wat het is om een yagi te maken volgens het polyfix-principe. Ruud van Gageldonk PD5GWR vertelt er in Electron alvast over.

Examens tot nu toe

Via de Stichting Radio Examens SRE vinden dit jaar voor het laatst F- en N-examens plaats. Vanaf 1 juli 2023 neemt het CBR deze examens over. Henk Vrolijk, PA0HPV, secretaris van de SRE zet een aantal gegevens over de afgelopen jaren op een rijtje.

NL-Post

Experimenteren mag, maar doe het wel veilig, zegt Thieu, Hij noemt een aantal zaken, waar je op kunt letten tijdens experimenten. Ook gaat hij uitvoerig in op lus-, loop-, raamantennes en wat er op lijkt.

Morse in Openluchtmuseum

Op 12 juni gaven diverse VERON-leden informatie en demon- straties over ‘morsecode als communicatiemiddel’ aan het publiek van het Openluchtmuseum in Arnhem. De belang- stelling van de bezoekers was groot. Velen lieten zich uitvoe- rig informeren. Ook het aantal mensen dat een ‘proeve van bekwaamheid’ wilde afleggen, was boven verwachting hoog.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender augustus 2022 en nieuws van de redacteur Hans Remeeus, PA0Q. Verder de aankondiging van de VERON HF-dag. Ook DX-nieuws, award-nieuws en de veranderingen in dde DXCC-lijst in de jaren 1958 en 59. En nog veel meer.

VHF en hoger

In Weak Signals aandacht voor TEP: Transequatoriale propagatie. Verder de ATV en DATV contestuitslagen.

Vademecum 2022

De 17e druk van het Vademecum is uit. Met veel aanvullingen en herzieningen. Onmisbaar in elke shack! Alleen online te bestellen in de VERON-webshop.

Maar ook te lezen in Electron augustus 2022

 • Verslag VERON PinksterKamp 2022
 • QRP-EME met PD
 • Drukte in Beetsterzwaag op Friese Radiomarkt
 • Forten on the air
 • Vossenjagen
 • Morse-challenge op DNAT
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

De komende dagen..

Op 15/16 augustus a.s. zal het informatieblad VERON Nieuwsbrief worden gepubliceerd.

Deze nieuwsbrief wordt uitsluitend via E-mail verzonden aan iedere belangstellende. Leden van de VERON krijgen deze nieuwsbrief automatisch toegezonden. Niet leden van de VERON kunnen zich aanmelden voor deze gratis service op de website van de landelijke VERON op het adres: www.veron.nl of stuur een E-mailbericht naar veronfriesemeren@gmail.com.

Radio Onderdelen Markt

Radio onderdelen Markt Assen

We hebben besloten om na alle Corona beperkingen, onze 37 ste Radiomarkt te houden en wel op zaterdag 8 oktober 2022. We hopen met deze datum weer tegemoet te komen aan de wensen van zowel de bezoekers als de standhouders.

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw.
Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in
allerlei variëteit.
We gaan ook weer stands inrichten waar demo wordt gegeven over de mogelijkheden
met Radio, Elektronica, Mini Pc’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op
een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder
genot van een hapje en drankje.

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de
toegangsprijs houden op € 3,50. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze
Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan
de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt
zich op ca. 12 km ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze Radio markt is geopend van 9.30 tot 15.00 uur
LT.

Adres: Flowerdome Burgemeester J.G.
Legroweg 80, 9761 TD, EELDE.

Zomerkamp 2022 JOTA/JOTI

Zomerkampronde 2022: JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp!

JOTA-JOTI zomerkampronde 2022

Zomerkampronde 2022: dat is JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp! Vind jij de JOTA-JOTI ook altijd veel te kort duren? En lijkt het je gaaf om tijdens je zomerkamp verbindingen te maken met andere Scoutinggroepen, die ook op kamp zijn? Doe dan mee met de Zomerkamponde!

Wat is de Zomerkampronde?

Een soort JOTA-JOTI in het klein! Tijdens de zomervakantie gaan bijna alle Scoutinggroepen, en verschillende andere jeugdverenigingen op zomerkamp. Tijdens dit zomerkamp kan een zendamateur helpen om de vereniging mee te laten doen met de Zomerkampronde. Het is de perfecte mogelijkheid om via de lucht je kampverhalen uit te wisselen, een spel te spelen, en voor de leiding is het een leuke manier voor het oplossen van het zomerkampthema!

Hoe doe ik mee aan de Zomerkampronde 2022?

Het idee is simpel: regel een zendamateur, en zorg dat hij antennes en apparatuur mee neemt naar het kampterrein! Deze antennes kunnen bijvoorbeeld worden opgehangen in een boom, en op veel locaties volstaat een goede portofoon ook om mee te kunnen doen!

Wanneer is het?

De Zomerkamprondes vinden plaats op de woensdagavonden van de zomervakantie. Voor 2022 zijn de data 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus en 31 augustus.
Informatie voor je zendamateur:
De Nederlandse ronde is woensdag om 19:30 uur (lokale tijd) via 2-meter repeater PI3UTR op 145.575MHz. CTCSS-toon op de ingang is 77 Hz. De repeatershift is -600 kHz.

De Europese ronde is woensdag om 20:30 uur (lokale tijd) op de 80-meterband op 3690 kHz ± QRM.

We krijgen vaak de vraag waarom er geen ronde is op 40-meter. De reden hiervoor is dat er geen betrouwbare binnenlandse propagatie (NVIS) is op deze band. We hopen dat die propagatie er wel komt tijdens het zonnevlekkenmaximum!

Rondeleider Zomerkampronde 2022

Tijdens de Zomerkampronde 2022 zal een rondeleider aanwezig zijn om de boel in goede banen te leiden.

Zendamateur

Om als zendamateur een jeugdvereniging of Scoutingvereniging te helpen, kun je het beste zelf contact opnemen met de desbetreffende groep. Vaak kennen jullie elkaar al, en is contact snel gelegd. Mocht je nu als zendamateur graag willen meedoen met een groepje Scouts, maar je kent geen Scoutinggroep, dan is er hulp in de vorm van de rayon-adviseurs. Stuur een e-mail aan: info@jota-joti.scouting.nl en misschien kunnen zij helpen om je te koppelen aan een groep.

Natuurlijk staat het helemaal vrij om als individuele zendamateur mee te doen, of met een groepje kinderen dat niet op de Scouting zit. Als er maar lol wordt gemaakt!

Meer info: JOTA-JOTI scouting

Open huis FRAG

Open huis Friese Radio Amateur Groep
FRAG Leeuwarden

Op zaterdag 10 september 2022 wordt dit jaar een open huis bij de Friese Radio Amateur Groep (FRAG) gehouden.
Iedereen is die dag tussen 10:00 uur en 15:00 uur LT van harte welkom in het clubhuis aan de Avondsterweg 14 in Leeuwarden.

Het open huis is er voor iedereen die meer wil weten over het radiozend-amateurisme en de FRAG als vereniging. Een aantal FRAG leden hebben een mooi programma voorbereid, zodat er voor iedereen iets te “ontdekken” valt.
Cursusleider Kasper PA3FRV is aanwezig om bezoekers te informeren over de cursus voor de N of F licentie die bij de FRAG wordt gegeven.
Geïnteresseerden kunnen zich die dag direct aanmelden voor de cursus.
Daarnaast worden er demonstraties gehouden op het gebied van:

 • FT4 en FT8 toepassen vanuit het Ham Radio Deluxe programma.
 • Het voeren van digitale chat QSO’s met behulp van het Varac programma op basis van het Varac protocol.
 • Uitleg over Slow Scan Televisie (SSTV).
 • Welke apparatuur en software is daarbij nodig en hoe het werkt.
 • De Ontvangst van (weer)ballonnen van het KNMI en van ballon-experimenten uitgevoerd door radiozendamateurs.
 • Er is een EMC testbank aanwezig waar meegebrachte voedingen of andere apparatuur kan worden getest.
 • Er is een opstelling voor SMD (micro) solderen waarbij meegebrachte apparatuur kan worden onderzocht en misschien kan worden gerepareerd.
 • Het open huis biedt natuurlijk ook de gelegenheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, elkaar te ontmoeten en in een eyeball QSO hobby ervaringen uit te wisselen.
 • Al met al een zeer gevarieerd aanbod om de vele facetten van de radio-amateur hobby te laten zien.
 • Wij hopen dan ook dat het programma zal aanspreken en nodigen iedereen van harte uit om op 10 september tussen 10:00 en 15:00 uur langs te komen in het clubhuis van de FRAG aan de Avondsterweg 14 te Leeuwarden.

73’ namens het bestuur van de FRAG

DNAT 2022 Bad Bentheim

54ste DNAT 2022 Bad Bentheim

54ste DNAT 2022 Bad Bentheim

De 54ste DNAT in Bad Bentheim vindt plaats van donderdag 25 tot en met zondag 28 augustus 2022. DNAT-camping Am Badepark is open van vrijdag 19 tot maandag 29 augustus 2022. Reservering kan via: camping@dnat.de.

54ste DNAT 2022 Bad Bentheim

Adres voor de navigatie is: ZUM FERIENPARK 1 48455 BAD BENTHEIM. Zie ook de webpagina van het Badepark: www.badepark-bentheim.de/nl/. De officiële opening en uitreiking van de Gouden Antenne zal op vrijdag 26 augustus 2022 als vanouds plaatsvinden in de Katharinenkirche van het Kasteel.

Wij verzoeken iedereen zich wel vooraf bij ons aan te melden in verband met de nieuwe entree van het Kasteel, waardoor de Katharinenkirche niet meer zonder toegangsbewijs van het kasteel toegankelijk is.

Radiomarkt

We houden weer als vanouds onze Radioamateurmarkt op zaterdag 27 augustus in de Schürkamphalle en het omliggende terrein. Aanmelden hiervoor graag via:flohmarkt@dnat.de. De toegang voor bezoekers onder de 18 is gratis, voor volwassenen vragen wij 5 euro.
Om een deel van de kosten te dekken, zullen we weer rondgaan met een donatiebox. Helpt u ons alstublieft met een donatie om de DNAT e.V. financieel gezond te houden, zodat u ook in de komende jaren een DNAT kunt bezoeken.

Gouden Antenne

Elk jaar, gewoonlijk op vrijdag, is de uitreiking van de “Gouden Antenne”.  Dit vindt plaats na de plechtige opening in de Sint-Catharinakerk, die bij het kasteel hoort. De “Gouden Antenne” wordt toegekend aan de radioamateur die van alle ingediende voorstellen de meest maatschappelijk geëngageerde hulp heeft geboden met behulp van amateurradio. Als geen enkel voorstel de jury overtuigt, zal de “Gouden Antenne” niet worden toegekend.

De stad Bad Bentheim schenkt de “Gouden Antenne” en betaalt de reiskosten van de prijswinnaar en het verblijf in Bad Bentheim.
De toekenning van de “Gouden Antenne” draagt sterk bij aan het belang van DNAT voor de internationale verstandhouding.

Voorlopig Programma van de 54e DNAT

Donderdag 25 Augustus

Donderdag 25 augustus is de eerste dag, wie wil kan ook wat eerder komen, om 20:00 uur is er een gezellig samenzijn op de camping. Op onze DNAT Camping zijn programaboekjes en de DNAT deelnemersbadge, de zogenaamde Tagungsplakette te verkrijgen.
De DNAT Camping vindt U naast BadePark Bentheim.
Adres: Zum Ferienpark 1, 48455 Bad Bentheim.
https://www.badepark-bentheim.de/

Vrijdag 26 Augustus

Op de DNAT Camping kan iedereen zich laten informeren over het komende weekeinde. Ook zijn er programaboekjes en Tagungsplakette te verkrijgen.
15:00 uur wordt de 54e DNAT officieel geopend in de Katharinenkiche. Iedereen met deelnemersbadge is van harte welkom, de deelnemersbadges zijn ook daar nog te verkrijgen vanaf 14:30 uur.
20:00 uur Begroetingsavond op de DNAT Camping “Am Badepark“
Avondvossenjacht voor kinderen met aansluitend pannekoeken eten. Inschrijving en start op de Camping „Am Badepark“

Zaterdag 27 Augustus

08:00 -15:00 uur radiozendamateur vlooienmarkt in de schürkamphal en het omliggende terrein.
10:00 – 14:00 uur Morse & Straight Key Wedstrijd in de school Am Schürkamp. (Aanmelding via : cw@dnat.de)
10:00 uur DOK –Beurs in de school Am Schurkamp, naast de Kantine waar je de „ Kaffee en Kuchen “ kunt vinden.
11:00 uur ontmoeting van QCWA en OOTC in de Gaststätte Grafschafter Stuben , Schlossstr. 16.
11:00 – 13:00 uur lesingen in die Schule Am Schurkamp, onderwerpen worden naog nader bekend gesteld.
13:00 uur Vossenjacht start is terrein tussen Gildehaus en Gronau.
Google-Maps Koordinaten: 52.290477, 7.055904
Openstreet-Map: N52″17.433′ E7″ 03.352′
13:00 uhr Jaarvergadering van de EUDXF plaats wordt nog bekend gesteld.
15:00 uur vergadering van de VFDB OV-Z60 Coesfeld in de Gaststätte Grafschafter Stuben , Schlossstr. 16.
Vanaf 19:00 uur verrassingsavond op de DNAT Camping “Am Badepark” . Graag aanmelden op de camping bij Bea.

Zondag 28 augustus

12:00 uur gemeenschappelijk gril kippetjes eten op de DNAT Camping „Am Badepark“
20:00 uur voor de echte “die-hards”die Winke-Winke-Party, op de Camping . We zien elkaar daarna weer op 55e DNAT.

Dienstregeling voor de minibus

Vanwege de afstand tussen de verschillende DNAT-locaties rijden er ook dit jaar weer 2 minibussen. De minibussen (8 pers.) rijden, als het verkeer het toelaat, naar behoefte ong. elk half uur van de DNAT-camping naar het stadscentrum.
Vrijdag, vanaf 18:30 uur rijden de minibussen naar de DNAT-camping „Am Badepark“, vanwege de begroetingsavond die aldaar plaatsvindt.
Terugreis naar behoefte en volgens afspraak.
Op zaterdag rijden de bussen naar alle evenementenlocaties. Zondag om 12:00 uur rijden de bussen naar het haantjeseten op de DNAT-camping, „Am Badepark“. De bus vertrekt dan vanaf de Rathausplatz.

Een verzoek

De buschauffeurs zijn vrijwilligers. Zij mogen verzekeringstechnisch alleen personen die in het bezit zijn van een DNAT deelnemersbadge “Tagungsplakette” vervoeren. De deelnemersbadge “Tagungsplakette” is verkrijgbaar bij de buschauffeur. Wij verzoeken u vriendelijk deze maatregel van de organisatie te respecteren. Maak de taak van de vrijwilligers niet onnodig zwaar.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking!

Ga voor het laatste nieuws naar: https://dnat.de/

Dag voor de radioamateur

29 oktober 2022 van 09.30-17.00 uur in de IJsselhallen te Zwolle

Informatie voor bezoekers aan de Dag voor de RadioAmateur

Op 29 oktober 2022 vindt de 60e Dag voor de RadioAmateur plaats. Deze dag wordt georganiseerd door VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. Naast het officiële gedeelte met de bekendmaking van de RadioAmateur van het (vorige jaar) 2021, door het wetenschappelijke Radiofonds Veder, zijn er diverse lezingen, workshops, de zelfbouwtentoonstelling de AMRATO (commerciële handelaren), en natuurlijk de VROM, de VERON Onderdelen Markt (radiovlooienmarkt). Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, zo zal er weer een Jeugdplein ingericht zijn. Op deze pagina treft u over enige tijd een overzicht aan wat er op 29 oktober allemaal te beleven zal zijn in de IJsselhallen in Zwolle.

VADEMECUM

Vademecum 17e druk

VERON Vademecum 17e druk

Het Vademecum is hèt naslagwerk en handboek voor de radioamateur en mag eigenlijk in geen enkele shack ontbreken. Deze nieuwe editie bevat ruim 400 pagina’s met alle praktische informatie over onze hobby met vele kleurenfoto’s. Van een complete DXCC-lijst tot bandplannen en van tips over het plaatsen van antennes tot uitleg over QTH locator vakken. Ook een nieuw hoofdstuk “Ethiek en Operationele procedures” is toegevoegd.

Het vademecum doet dienst als uniek hulpmiddel voor, tijdens en na het werken met je radioapparatuur.

ISBN/EAN: 978-90-70756-48-2

Formaat: A5

Voor bestellen klik op HIER.

Telefoon: +31 6 39668309
Het Centraal Bureau, Service Bureau en het Dutch QSL Bureau zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur.

Aanvullingen en errata behorende bij VERON publicaties

Wanneer u VERON publicaties gebruikt, dan is het altijd goed om even te controleren of u met de meest recente versie werkt. En of er wellicht aanvullingen en/of errata voor deze boekwerken beschikbaar zijn. Deze zijn vervolgens gratis hier te downloaden uit onderstaande lijst. Let hierbij goed op voor welke druk onderstaande download bedoeld is.