Lighthouse Workum

De VERON Friese Meren zal in het weekend 17 en 18 augustus 2024 meewerken aan het International Lighthouse en Lightship Weekend 2024.

Als locatie mogen wij gebruik maken van de Vuurtoren Workum die grote bekendheid geniet in het kader van de Strontrace (van Workum naar Warmond v.v.) voor historische zeilschepen.

Onze plannen zijn om zowel op HF als VHF operationeel te zijn in morse en in pfone (USB en FM) onder de call PI4FRM (Zie voor verdere informatie op QRZ.com).

Frequenties en tijden worden nog nader bekendgemaakt.

Een speciale QSL-kaart wordt ontwikkeld.

Iets geks

Hang eens een flinke antenne onder een helicopter

Helikopters zijn misschien wel het coolst als ze worden gebruikt als vliegende hijskranen. Aan een lange, bungelende kabel kunnen ze van alles dragen. Van auto’s tot kratten tot gigantische hangende zagen. Maar wat je misschien nog vreemder vindt, zijn de helikopters die rondvliegen met gigantische platte antennes. Als je er een in het veld ziet, is het niet bepaald intuïtief om erachter te komen wat ze aan het doen zijn, maar deze helikopters zijn belast met belangrijk geologisch werk!

In de populaire verbeelding is het magnetische veld van de aarde handig om het noorden te vinden met een kompas. Maar in het dagelijks leven komt dat nauwelijks aan bod en verder denken we niet veel na over het magnetische veld. In werkelijkheid is het magnetisch veld van de aarde echter variabel over het hele oppervlak van onze planeet. Door het te meten, kunnen we veel inzicht krijgen in wat er onder onze voeten ligt.

Magnetisch onderzoek is een belangrijk hulpmiddel in de geologie en archeologie. In dat laatste opzicht werden ze misschien wel het best gepopulariseerd door het tv-programma Time Team. De serie maakte vaak gebruik van geomagnetische onderzoeken om artefacten of structuren onder de grond te ontdekken. De typische techniek die in het programma werd gebruikt was dat iemand met een magnetometer over een locatie liep en de magnetische veldsterkte registreerde. Door de magnetometer in een rasterpatroon over een locatie te laten lopen, was het mogelijk om een lokale kaart van het magnetische veld op te bouwen die anomalieën onder de grond kon onthullen.

Je jeest er meer over bij onze vrienden van Hackaday.

Met dank aan Tom, PC5D.

Whatsapp Fryslân

De VERON Friese Meren beschikt over een Whatsapp community genaamd Fryslân. Deze groepsapp is bedoeld voor geregistreerde radio amateurs in de provincie Friesland.

Aanvragen voor deelname kunnen via de E-mail aan de VERON Friese Meren worden gedaan naar het E-mail-adres: veronfriesemeren@gmail.com .

Het beheer van deze groepsapp wordt gedaan door Kees Bot PA5Z in Follega.

De groepsapp Fryslân is operationeel.

SAQ 100 jaar

Het Grimeton Radiostation SAQ bestaat 100 jaar

 

SAQ viert 100 jaar  op Alexanderson Day, 30 juni 2024

De Alexandervereniging heet alle bezoekers van harte welkom op de Alexanderson Dag, zondag 30 juni 2024, 09:30-16:00 uur.
Samen met het werelderfgoed radiostation Grimeton zullen we gedurende de dag vele activiteiten voor het hele gezin aanbieden.
De unieke Alexanderson dynamo uit 1924, met roepnaam SAQ, staat gepland voor twee uitzendingen over de antenne op VLF 17,2 kHz CW.

Bijna honderd jaar geleden, op 1 december 1924, werd de langegolfzender van Grimeton Radio Station, met de roepnaam SAQ, commercieel in gebruik genomen met uitzendingen over de Atlantische Oceaan naar het ontvangststation in Riverhead en met het antwoordzenderstation in Rocky Point, beide op Long Island, NY, VS. Terwijl alle andere zend- en ontvangststations in het RCA-netwerk al lang verdwenen zijn, is SAQ bewaard gebleven als werelderfgoed en, verbazingwekkend genoeg, is SAQ nog steeds operationeel. Het ontwerp en de fabricage van zo’n robuuste en betrouwbare radiozender was een monumentale prestatie van de in Zweden geboren uitvinder Ernst F.W. Alexanderson. 

Meer informatie vindt u hier..