Verenigingsavond VERON Friese Meren

Verenigingsavond VERON Friese Meren 2025 met lezing en demonstratie over een Nano-VNA door Kees Schout PEoCWK uit Harlingen.

Tot ziens op vrijdag 9 mei 2025 bij de VERON verenigingsavond van de afdeling Friese Meren.

Aanvang 20:00 uur in het wijkgebouw De Spil, Molenkrite 169, in Sneek.

Details

De NanoVNA-H is een draagbare 10 kHz – 1,5 GHz vector netwerk analyser, ontworpen om reflectie- en transmissiecoëfficiënten van apparatuur te meten zonder dat daarvoor een grote analyser nodig is. De analyser heeft een 2,8″ touch-screen beeldscherm dat de metingen in 101 punten kan weergeven. Verder heeft de NanoVNA-H een ingebouwde 650 mAh batterij en kan worden aangesloten op een android telefoon of PC via USB(-C). Zowel een WebApp voor google chrome als een Android app zijn beschikbaar om de analyser te bedienen en de metingen weer te geven.

Er zijn veel verschillende versies in omloop, wij verkopen de originele NanoVNA-H van Hugen. De ontwerper van deze NanoVNA-H heeft een uitgebreide Wiki pagina gemaakt met alle handleidingstappen en meer informatie. U kunt deze pagina hier vinden. De NanoVNA-H is compatibel met verschillende softwarepakketten, windows gebruikers wordt geadviseerd om nanoVNA-app te gebruiken, linux en macos gebruikers wordt geadviseerd om nanoVNA-saver te gebruiken.

De NanoVNA-H4 met 3.95″ touch-screen vindt u hier.

Specificaties

Bandbreedte10 kHz – 1,5 GHz
Meetbereik70dB (50kHz-300MHz)
60dB (300MHz-900MHz)
40dB (0,9GHz-1,5GHz)
Poort SWR< 1.1
Frequentie tolerantie< 2,5 ppm
Frequentie stabiliteit< 0,5 ppm
Aantal scanpunten101
BatterijIngebouwde 650 mAh batterij
InterfaceUSB type-c
Weergave2,8″ TFT LCD Touch-screen (320×240)
Afmetingen58,7 x 91,3 x 17,1 mm

Zie ook mijn experimenten door Kees PEoCWK door te klikken op HIER.

Windmills on the air

De Internationale en Nationale Molendagen zijn op 10 en 11 mei 2025
Mills on the air

Het Mills on the Air (MOTA) weekend (Nationale Molendagen of Molenweekend) vindt dit jaar plaats op 10 en 11 mei. Deze data gelden ook voor Nederland. Ga voor meer informatie naar deze website of zoek op Mills on the Air op Facebook. Maar ook op de VERON site staat al een leuk artikel over MOTA.

In Nederland zijn er ook aanvullende regionale molendagen het hele jaar door. Dus check hiervoor de agenda op de  www.molens.nl/molendagen website.

En zorg er bovendien voor dat 10 en 11 mei in je agenda staan en ga er eens op uit om een molen te bezoeken, of te werken vanuit je eigen shack.

Met dank aan Tom PC5D

Operation MANNA

PH 80 MAN    

Er staat nog iets bijzonders op stapel dat betrekking heeft op de voedseldroppingen boven Nederland zo’n 80 jaar geleden.

Deze droppingen werden door Britse, Canadese, Poolse en Australische vliegers/navigators uitgevoerd onder de naam Operation Manna. In het noordelijke deel van Nederland werd dit gedaan door Amerikaanse piloten.

In samenwerking met het Museum van het Britisch Bomber Command in de UK en Manna stations in Canada, Polen, UK en Australie, willen wij PH80MAN activeren op 1 van de vele dropzones in het westen van Nederland. Daarnaast doen er stations in Amerika aan dit evenement mee in het kader van de gelijktijdige herdenking van de voedseldroppingen door de US in Operation Chowhound. Zie manna80.radio voor de collectieve website.

Meer is te lezen op de QRZ.com .

Experimenten van Kees PEoCWK

Naast de NANO-VNA experimenteer met zelfbouw. Lees mijn verhaal.
In plaats daarvan heb ik bij deze mail er een paar foto’s van meegestuurd.
Het begon bij een bezoek aan de zelfbouwhoek van de radiomarkt in Tytsjerk waar Andre, PA0AKV o.a. een projectje demonstreerde waarbij een microcontroller werd toegepast.
In dit geval een Raspberry Pi Pico met RP2040 chip. Andre raadde me aan eens te beginnen met een “Pi Pico Explorer Base PIM 550” experimenteerbordje van de Engelse firma PIMORONI Ltd.
Op zo’n bordje kun je dan een Pi Pico plaatsen of een Pi Pico-W (WIFI versie).

Verder zitten er op het bordje een klein kleurenled display, een breadboard om wat componenten in te steken en verbindingen te maken en wat uitbreidingsconnnectors.
Met Thonny, een (grafische) ontwikkelomgeving (IDE) voor Python en (micro-)Python, geinstalleerd op een pc/laptop kun je de Pi Pico programmeren.
Op internet kwam ik onder de naam Scoppy een leuke twee kanaals digitale hobby scoop (tevens logic analyzer, fft analyzer) tegen die van deze PI Pico gebruik maakt.
Het te meten signaal gaat, via een analoog frontend, naar de analoge
ADC-ingang van de Pi Pico en wordt na de door de gebruiker gewenste settings van de scoop op het scherm van de Smartphone of tablet getoond.
Het Pi Pico programma is gratis beschikbaar (slechts een kanaal wekend) evenals de app voor de smartphone/tablet. Via deze app wordt de scoop bediend.
De PI Pico wordt gevoed vanuit de smartphone/tablet door tussenkomst van een extra USB-OTG kabel.

Gebruik je een PI Pico-W dan kun je die apart voeden en kun je de PiPico-W met de smartphone/Tablet over een WIFI netwerk aansturen en de displaydata op je schermpje krijgen.
Het analoog frontend wat onderdeel was van Scoppy is helaas niet meer leverbaar en zal zelf ter hand moeten worden genomen.
Dit frontend zorgt er o.a. voor dat elk willekeurig aangeboden signaal op de juiste wijze omgezet naar een spanning tussen 0 V en + 3,3 V aan de analoge ADC-ingang van de Pi Pico.
Voor deze avond had ik als begin even een ander stukje frontend in elkaar gezet met een spanningsdeler en een potmeter om de afwijkingen op halve ingangsspanning naar de ADC-ingang af te regelen.
Uiteraard kun voor Scoppy ook een losse pi pico op een eigen breadbordje prikken en heb je de Pi Pico Explorer Base PIM 550 daar niet voor nodig.
De analoge ingangs A/D convereter is 12 bits en de max. samplerate is 2 MB/s.
Scoppy heeft ook nog een, vanuit de app te bedienen, ingebouwde signaalgenerator. Op pen 21 van de Pi Pico is het uitgangssignaal aanwezig.
Er zijn geen uitgebreide specificaties van Scoppy bekend, zoals tot hoe hoog in frekwentie kan ik ermee meten. Allemaal afhankelijk van die 12 bits en de max. samplerate van 2 MB/s
Inmiddels is er alweer een opvolger van de Pi Pico met RP2040 chip. Dat is de Pi Pico 2 met een snellere RP2350 chip.
Aangezien deze Pi Pico’s uitwisselbaar zijn kan hiermee wellicht de samplingfrewentie van Scoppy weer worden verhoogd.

De fa die Scoppy bedacht heeft is FHDMTech in Melboune Australia. Of deze fa. nog actief is, is mij nog niet duidelijk. Waarschijnlijk, zo lijkt het er nu op, RETIRED.
Inmiddels zijn er ook andere websites te vinden die deze materie verder uitwerken naar een hoger niveau.
De Scoppy frimware die je moet uploaden naar de Pi Pico is gratis beschikbaar als UF2 bestand. Vanwege het UF2 bestand kun je daar dus niet zomaar veranderingen in aanbrengen.
Wellicht brengt iemand hierop wel weer een aanpassing voor uit.
Bovenstaande is wat ik er de afgelopen week mee gedaan heb dus weet ik ook nog lang niet alles.
Aangezien ik al een scoop had zag ik Scoppy als een inspiratiemoment als toepassing voor een Pi Pico. Het was eigenlijk alleen maar als demo voor deze avond bedoeld.
Al met al om eens mee te gaan experimenteren.

Nuttige links:
https://shop.pimoroni.com/products/pico-explorer-base?variant=32369514315859

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0174/1800/files/pico_explorer_schematic.pdf?v=1619077703
– https://oscilloscope.fhdm.xyz/dso500k-u.html#:~:text=FHDM%20TECH
– https://store.fhdm.xyz/fscope-500k-kit
– https://github.com/fhdm-dev/scoppy
– https://oscilloscope.fhdm.xyz/wiki/firmware-versions

https://how2electronics.com/diy-smartphone-oscilloscope-using-raspberry-pi-pico/
– en vast nog meer.

73, Kees PE0CWK

Zendcursus.nl

Cursus Zendamateur doen? Voorheen kon dat online bij de DLZA. Dat is nu ZendCursus.nlHet kan zijn dat er net na de overgang nog een aantal dingen niet helemaal werken als voorheen, weet dat we er aan werken. Maar in een redelijk korte tijd kunnen wij je helpen om de leerstof voor het N-examen of F-examen voor de zendamateur tot je te nemen. Het aanschaffen van een leuke zendontvanger en de daarbij behorende antenne inrichting kost al genoeg! Daarom betaal je bij ons alleen cursusgeld van €15,- per jaar om onze kosten voor domeinnaam, server, materialen etc. te dekken. We kunnen dit zo goedkoop doen omdat de cursussen worden onderhouden door zendamateurs. Voor zendamateurs – door zendamateurs is ons motto. Heb je meteen een dringende vraag kijk dan eerst even op de FAQ pagina. Lees daarna rustig verder.

Helaas hebben wij de prijzen van de examens niet in de hand, deze examens worden niet door ons afgenomen maar door het CBR. De kosten daarvan bedragen ongeveer € 85,-.  Het studietempo bepaal je grotendeels zelf. De Novice kun je in enkele weken onder de knie hebben, maar je mag er ook enkele maanden over doen, tot een jaar aan toe. Het is wel de bedoeling dat je met enige regelmaat studeert. De maximale studieduur is 12 maanden. Voor Novice is dat meer dan genoeg volgens de ervaring van cursisten. Soms hebben cursisten voor Full meer tijd nodig. In dat geval kunt voor de Novice en 24 maanden voor de Full. Mocht dit te kort blijken dan men verlengen met weer 12 maanden.

Twee soorten registraties

Voor radiozendamateurs is registratie verplicht. Registratie is mogelijk als je het Novice- of Full-radio-examen hebt gehaald. Zo toon je aan kennis te hebben van radiotechniek en regelgeving.

Er zijn 2 algemene registraties voor zendamateurs:

Novice: je mag zenden met maximaal 100 watt op  de 40, 20 en 10 meter band en met 25 watt op de 2 meter en 70 cm meter band. Het N-examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen met 3 antwoordmogelijkheden. Er bestaat geen leeftijdsgrens.

Full: je mag zenden op alle amateurbanden en op veel banden met maximaal 400 Watt. Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden. F-amateurs kunnen een vergunning aanvragen, als zij aan strenge voorwaarden voldoen mogen zij met maximaal 6 dB meer vermogen uitkomen dan in de F-registratie vermeld staat. Er bestaat geen leeftijdsgrens.

RegistratieNF
Frequentiebanden40m-20m-10m-2m-70cmalle amateurbanden
VermogenHF 100 watt / VHF/UHF 25 wattOp veel banden 400 watt
Examen40 vragen met 3 keuzemogelijkheden per vraag50 vragen met 4 keuzemogelijkheden per vraag

We zijn continue bezig met het updaten van de lesstof, en de in het verleden ontstane fouten er uit te halen. Mocht je derhalve een en ander tegen komen qua fouten in de cursus laat dit dan gerust even weten via ons ticketsysteem!

Enthousiast?

Surf rustig over de pagina’s van onze site en meld je dan aan.Cursussen die opleiden voor het examen zendamateur.

Danny PA2SNK QRV in DStar

Msg: 1632    Flag:LBN
Date: 26-03-2025 23:38
From: PA2SNK@
To  : DSTAR @NLDNET
BID : 6326-PA2SNK
Title: Vertex Repeater

Run repeaters for: D-Star, C4FM (ysf) and APRS digi met de volgende QRG’s:

PI1SNK-A: 1298.100 -28 PI1SNK-B 438.325 shift +7,6 MHz

PI1SNK-Y: 438.4375 shift -7,6 MHz

PI1SNK-7: 144.800 1k2

Voor D-Star heb ik deze week een Vertex vxr-9000 in gebruik genomen.
Deze heeft 2 dagen in test gedraaid en lijkt goed te werken.
RX is toe genomen wat ook de insteek was.
De rs9044 staat voorlopig op reserve.

VXR-9000 Series

Repeater

High Power Output for Exceptional Reach and Performance

Available in 50 W or 100 W options the VXR-9000 delivers the reliable performance and extended range needed. The slim-line design is crafted for easy installation and integration into most repeater sites.

Features

  • 32 Channel Capacity
  • 50 Watts or 100 Watts
  • VHF: 134 – 160 MHz; 148 – 174 MHz
  • UHF: 400 – 430 MHz; 450 – 480 MHz
  • 6 Dual-Function Programmable Keys

73, de Danny PA2SNK

Wat is FT8 ?

De revolutie die FT8 heet…

 PD2HSB  17 mei 2023 

ft8

In de wereld van amateurradio is de digitale mode FT8 de afgelopen jaren een ware revolutie geworden. Met zijn unieke combinatie van efficiëntie, betrouwbaarheid en wereldwijde acceptatie heeft FT8 de manier waarop radioamateurs communiceren veranderd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de essentie van FT8 en de bijbehorende HF-frequenties.

Wat is FT8?

FT8 is een digitale communicatiemodus die specifiek is ontworpen voor radiocommunicatie over lange afstanden met een laag zendvermogen. Het werd in 2017 geïntroduceerd door Joe Taylor (K1JT) als onderdeel van het WSJT-X-softwarepakket. FT8 maakt gebruik van de zogenaamde “weak signal” propagatie, waardoor communicatie mogelijk is onder zwakke signaalcondities.

Hoe werkt FT8?

In tegenstelling tot traditionele spraak- of morsecommunicatie maakt FT8 gebruik van gestandaardiseerde digitale signalen die automatisch door software worden verwerkt. Het FT8-protocol maakt gebruik van een vaste tijdsinterval van 15 seconden, waarin de transmissie en ontvangst van berichten plaatsvinden. Tijdens dit interval worden signalen verzonden in blokken van 15 milliseconden, waardoor een efficiënt gebruik van de beschikbare bandbreedte mogelijk is.

HF-frequenties voor FT8:

FT8 is met name populair op de HF-banden (High Frequency), die zich bevinden tussen 1,8 en 30 MHz. Het protocol maakt gebruik van verschillende frequentiebereiken binnen de HF-band, elk met zijn eigen specifieke kenmerken en propagatie-eigenschappen. Hier zijn enkele veelgebruikte HF-frequenties voor FT8:

  1. 1,840 MHz: Dit is een populaire frequentie voor FT8-communicatie op de 160-meterband. Het biedt goede propagatie voor regionale en intercontinentale communicatie, vooral tijdens nachtelijke uren.
  2. 3,573 MHz: Deze frequentie bevindt zich op de 80-meterband en is een belangrijk bereik voor FT8-activiteit. Het is vooral gunstig voor communicatie over korte en middellange afstanden, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang.
  3. 7,074 MHz: Op de 40-meterband vinden we deze frequentie, die wereldwijd veel gebruikt wordt voor FT8-verbindingen. Het biedt een goede balans tussen bereik en propagatie, waardoor communicatie over continenten mogelijk is.
  4. 14,074 MHz: Dit is een belangrijke frequentie op de 20-meterband, waar veel activiteit en DX-verbindingen plaatsvinden. Het is vooral gunstig voor langeafstandscommunicatie, vooral overdag.
  5. 21,074 MHz: Op de 15-meterband wordt deze frequentie vaak gebruikt voor FT8-communicatie. Het biedt uitstekende propagatie voor intercontinentale verbindingen, vooral tijdens periodes van verhoogde zonneactiviteit.

Het belang van correcte frequentiecoördinatie:

Het gebruik van de juiste frequentiecoördinatie is essentieel bij het gebruik van FT8 en andere digitale modi op de HF-banden. Het zorgt voor een ordelijk en efficiënt gebruik van de beschikbare bandbreedte en minimaliseert interferentie tussen verschillende gebruikers. Bovendien maakt het deel uit van de goede amateurpraktijken en draagt het bij aan een positieve gebruikerservaring.

Om ervoor te zorgen dat je de juiste frequenties gebruikt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige bandplannen en de aanbevelingen van de internationale amateurorganisaties, zoals de International Amateur Radio Union (IARU). Deze organisaties werken samen om bandtoewijzingen en aanbevolen frequentiebereiken vast te stellen, rekening houdend met regionale en internationale radioverdragen.

Daarnaast is het van cruciaal belang om rekening te houden met propagatiecondities en tijdzones. HF-communicatie is sterk afhankelijk van de atmosferische omstandigheden, zoals de zonneactiviteit en de ionosfeer. Door op de juiste frequentie en tijd van de dag te werken, kun je profiteren van optimale propagatie en een grotere kans hebben op succesvolle verbindingen.

Het bevorderen van netheid en respect voor andere gebruikers is ook een belangrijk aspect bij het gebruik van FT8. Het vermijden van interferentie met andere frequentiegebruikers en het respecteren van bandsegmenten die zijn toegewezen aan andere modi is van groot belang. Dit zorgt ervoor dat iedereen gelijke kansen heeft om van de HF-banden te genieten en bevordert een positieve sfeer binnen de amateurgemeenschap.

FT8 heeft de wereld van amateurradio veranderd door een efficiënte en betrouwbare digitale communicatiemodus te bieden voor langeafstandsverbindingen met een laag zendvermogen. Met de juiste frequentiecoördinatie en een goed begrip van propagatiecondities kunnen radioamateurs optimaal profiteren van FT8 en genieten van succesvolle verbindingen over de hele wereld. Het naleven van bandplannen en goede amateurpraktijken draagt bij aan een harmonieuze en positieve amateurervaring voor alle gebruikers.

About Author

PD2HSB

PG80FRL bevrijding Friesland (Koudum)

Om een beetje aandacht te schenken aan 80 jaar bevrijding van Friesland zal in de periode van 1 april tot 30 april 2025 de call PG80FRL worden gebruikt.  Het grootste deel van Friesland werd in april 1945 door de Canadezen bevrijd. Voor Koudum staat als datum van het einde van de bezetting 17 april toen de Canadezen in het dorp verschenen. Nog een lezenswaardige leesstip: Bevrijding van Koudum 

PG80FRL zal te werken zijn op 40, 30, 20, 17, 15, 10, 6 en 2m in SSB, CW en digitale modes (PSK, RTTY, Olivia, FT8, FT4 en wat verder op het scherm verschijnt).

73, Storm PG5FRL

Locatorcontest VRZA

Reglement Nederlandse Locatorcontest 2025:
Doel van deze contest is het werken en/of activeren van zoveel mogelijk verschillende QTH locators (6 karakters bijv. JO22MM) die voorkomen op het vasteland of op de eilanden binnen de Nederlandse grenzen, inclusief de Nederlandse gemeenten Bonaire, Saba en St Eustatius.

Deelnemers:
Alle gelicenseerde radiozendamateurs en luisteramateurs.

Datum en tijden:
De contest wordt gehouden op elke 2e dinsdag van de maand, van 20.00 uur tot 23.00 uur Nederlandse lokale tijd (wintertijd 19.00-22.00 UTC, zomertijd 18.00-21.00 UTC). De contest heeft een looptijd van een kalenderjaar.

Deelname:

  1. Single operator (1 mans station). Alle handelingen worden door een en dezelfde persoon verricht.
  2. Multi operator (meer mans station). Een volledige lijst van namen en roepletters van de deelnemers moet worden vermeld op het contest formulier.
  3. Luisterstations (SWL’s). Luisterstations mogen op één band met één ontvanger werken. Het is niet toegestaan om op meerdere banden gelijktijdig te luisteren. In het log duidelijk aangeven wanneer wordt overgegaan naar een andere band.
  4. Banden VHF 6, 4 en 2 meter, UHF 70cm en hoger.
  5. Toegestane modes zijn FM, SSB en CW.

Frequenties:
Alle verbindingen dienen plaats te vinden binnen de gestelde regels van het IARU region 1 bandplan.
Het gebruik van repeaters en satellieten is niet toegestaan.

Categorieën:
Sectie A: multi operator, multi band
Sectie B: single operator, multi band
Sectie C: multi operator, single band
Sectie D: single operator, single band
Sectie E: SWL’s
Sectie F: operators van de BES eilanden

Uitwisselen:
R.S.(T) + volgnummer + QTH locator (alle 6 karakters)

Volgnummers beginnen met 001, in sectie A en B mag doorgenummerd worden. Logs moeten
altijd gescheiden per band worden aangeleverd. De plaats van de antenne is bepalend voor de QTH locator. Een station mag maar 1x per band worden gewerkt.

QSO-punten:
1 punt voor elk verschillend gewerkt station
Multipliers:
Iedere verschillend gewerkte QTH locator binnen de Nederlandse grenzen geteld per band.

QSO-punten SWL:
Als bij de gelicenseerde stations, maar lees gehoord voor gewerkt. Een station mag maximaal 3 keer
per band in het log voor komen. (zie apart reglement, aan te vragen bij de contestmanager)

Multipliers SWL:
Als bij de gelicenseerde stations, maar lees gehoord voor gewerkt.

Score single band:

De som van QSO-punten x het aantal multipliers.

Score multi band:

De som van het totaal aantal QSO-punten van de verschillende banden x de som van het totaal van
de multipliers van de verschillende banden.

Eindscore:

De eindscore is de som van maximaal 11 maandelijkse inzendingen. Indien een station aan alle 12 maandelijkse contests heeft deelgenomen, vervalt de contest met de laagste maandscore.

Logs:

Zend een log in waarbij de verbindingen per band gescheiden zijn. Op het log moet minstens
vermeld staan: tijd, call, verzonden rapport inclusief volgnummer, ontvangen rapport inclusief
volgnummer, ontvangen QTH-loc, multipliers.

De prijzen:

Alleen stations die aan tenminste 8 contests hebben deelgenomen komen hiervoor in aanmerking.
• De nummers 1 per sectie ontvangen een medaille.
• De nummers 2 per sectie ontvangen bij deelname van tenminste 5 stations een medaille.
• De nummers 3 per sectie ontvangen bij deelname van tenminste 10 stations een medaille.
• Alle andere nummers 1, 2 en 3 ontvangen een certificaat.
• Alle overige stations ontvangen bij deelname aan tenminste 8 contests een certificaat van
deelname.

Voorblad (Summary sheet)

Op het voorblad moet tenminste worden vermeld:
• de roepnaam van het deelnemende station
• de datum van de contest
• de band waarop de verbindingen zijn gemaakt
• de sectie waarin wordt deelgenomen
• de QTH locator van het deelnemende station
• het aantal QSO’s per band
• het aantal QSO punten per band
• het aantal multipliers per band
• de totaal score (het totaal van de QSO punten x het totaal van de multipliers)
• de naam en roepletters + volledig adres van de 1e operator
• bij multi-operators: de naam en roepletters van de overige operators
• indien lid van een VRZA afdeling aangeven bij welke afdeling men is ingedeeld
• een verklaring dat men zich heeft gehouden aan de machtigingsvoorwaarden en aan het contest regelement.

Contest reglement:
Dit geheel ondertekenen met handtekening bij een papieren log, of met roepletters en voorletters plus achternaam bij een elektronisch log.

Papieren logs verzenden naar: K. Mijnders, Schippersweg 28, 4455 VP Nieuwdorp.
Elektronisch log verzenden naar: contestmanager@vrza.nl

Logs dienen binnen 2 weken na de contest door de contest manager ontvangen te zijn.
In alles waarin dit reglement niet voorziet beslist de contestmanager.