Friese radiomarkt 28 mei

Friese radiomarkt Beetsterzwaag

Radiomarkt Beetsterzwaag

Zaterdag 28 mei 2022 is het voor de 42e keer dat VERON-afdeling A63 de bekende Friese Radiomarkt organiseert in en rondom zalencentrum “De Buorskip” aan de Vlaslaan 26, 9244 CH Beetsterzwaag.

De markt is geopend van: 09.00 – 15.00 uur.

Entreeprijs is: € 5,00 p.p.

Sla hier uw slag voor dat onderdeel dat u zoekt

Voor de zendamateur en elektronicahobbyist is dit de gelegenheid om hun slag te slaan en juist dat onderdeel of andere waar  te kopen waar je wellicht al lang naar op zoek bent. De FRM is een gezellige markt, waar het goed toeven is. Maar ook met veel handelaren uit binnen- en buitenland die hun koopwaar aanbieden. U kunt op de markt terecht voor oude en nieuwe zendontvangers, computers en computeronderdelen, antennes, kabel, gereedschap, onderdelen voor zelfbouw, sloopmateriaal en nog heel veel meer, maar ook de nieuwste digitale technieken. Tevens is de markt een belangrijk ontmoetingsplaats voor zend- en luisteramateurs, computerfreaks, verzamelaars en andere techneuten.

Hoe komt u op de radiomarkt

De route naar de markt en de gratis parkeergelegenheid in de omgeving van de Vlaslaan wordt aangegeven door borden. Ook is aan de mindervaliden gedacht. Hiervoor zijn parkeerplaatsen tegenover de ingang gereserveerd. De medewerkers van de FRM helpen u graag.

Voor zendamateurs is zal er een inpraatstation actief zijn op de repeater van Heerenveen. De frequenties zijn: 145.700 MHz, 430.025 MHz en 430.275 MHz.

Electron juni 2022

Het juni nummer van Electron 2022 is inmiddels door PostNL bezorgd bij de leden van de VERON.

Op de voorpagina van Electron juni 2022: het VERON Centraal Bureau wordt tijdens de Verenigingsraad in het zonnetje gezet.

Maar ook te lezen in Electron juni 2022

 • In de shack van…
 • HAM MEETS Military
 • Een geslaagde dag in Diest
 • Vossenjagen
 • DX -en met een hoelahoep
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

Ook de nieuwste edities van de radiobladen CQ PA, DARU, Razzies en de Benulux DC Club zijn via deze website van de VERON Friese Meren beschikbaar. Klik op hier voor de gratis download.

WAP contest VRZA

Op zaterdag 11 juni 2022 wordt de 54e Worked All Provinces Contest gehouden. Het doel van deze contest is het werken van zoveel mogelijk stations in zoveel mogelijk Nederlandse provincies. Extra multipliers kunnen gescoord worden door verbinding te maken met de VRZA-afdelingen met de vereniging-calls inclusief PI4CQP/a en PI4VRZ/a.

Clubstations
Als clubstation kun je uiteraard meedoen aan de WAP-contest. Hiermee kun je punten verdienen voor het klassement van de afdelingsbeker. Je kunt deel nemen vanuit je clubshack, bij iemand thuis, maar misschien maken jullie er wel een velddag van.

VRZA afdelingen die deelnemen kunnen mij uiterlijk 31 mei per mail laten weten of ze als afdeling deel gaan nemen. Jullie zullen vanaf 10 juni 2022 op de landelijke website vermeld worden zodat alle deelnemers weten naar welke stations ze uit kunnen luisteren om extra multipliers te verdienen.

Individueel
Als individu ben je natuurlijk ook welkom om mee te doen en je log in te sturen.

Je kunt alleen thuis of op een buitenlocatie lekker vrij en/of hoog ergens gaan zitten als portabel station. Vanaf 10 juni kun je de deelnemende VRZA clubstations, die zich vooraf hebben aangemeld, op de website van de VRZA vinden zodat je kunt zien met welke stations je extra multipliers kunt verdienen.

Afdelingsbeker
Met de verbindingen die in de WAP contest gemaakt worden kunnen door alle deelnemende VRZA-leden ook punten verdiend worden voor de VRZA-afdelingsbeker voor de afdeling waar ze bij staan ingeschreven

We hopen dat het weer een gezellige contest wordt en dat er veel van de 18 VRZA afdelingen mee gaan doen samen met PI4VRZ/A en PI4CQP/A.

Dag van de OTC

Dag van de Nederlands Old Timersclub op 12 juni 2022


Om dit goed te kunnen organiseren is een voorbereidingstijd nodig voor het aanmelden, voor het reserveren en het maken van afspraken met de locatie. En de OTC is niet de enige die wat wil gaan organiseren. Een korte inventarisatie heeft duidelijk gemaakt dat het onmogelijk is om traditioneel het eerste weekend in april bij elkaar te komen. Daarom is gekozen voor een andere datum.
Wat ook meespeelt zijn de overwegingen die wij als bestuur hebben gemaakt over de toekomst. Er zijn wetenschappers die ons willen laten geloven dat we moeten leren leven met Covid achtige ziektes. Een bijeenkomst in de zomer biedt dan misschien meer kans van slagen. We gaan er van uit dat juni “corona veilig” is om bijeenkomsten zoals vroeger weer te organiseren. Dan hebben we ook de tijd om dit goed voor te bereiden.

Nadere informatie over het aanmelden, het programma en overige informatie is te vinden op de website van de OTC of klik op HIER .

Een nieuw 10 GHz baken

De afgelopen weken is hard gewerkt om het nieuwe 10 GHz baken in Assen in de lucht te krijgen. Vanwege verbouwingsactiviteiten en Corona beperkingen, was de opstellingsplaats met relais PI2/PI6ASN, PI2NON en ASN HamNet zeer slecht toegankelijk. Het baken is inmiddels geplaatst. Het zend uit op 10368.981 MHz met de call PI7ASN in CW van uit locator JO32GX59RS. Power is ca 800 mW in een 16 slots Golfpijp Antenne op een hoogte van 33 meter aan de liftschacht.

Daarnaast zijn er nieuwe linkverbindingen op 5 GHz geplaatst voor besturing en maakt nu ook weer EchoLink werkend naar PI2ASN-R.

Dank gaat uit naar Hans PE1CKK, Reinoud PE1CYM en Willem PB8W voor hun inzet en natuurlijk alle hulp lijnen op de achtergrond.

Namens de relaisgroep Assen, Eene PA3CEG.

Dag voor de radioamateur

29 oktober 2022 van 09.30-17.00 uur in de IJsselhallen te Zwolle

Informatie voor bezoekers aan de Dag voor de RadioAmateur

Op 29 oktober 2022 vindt de 60e Dag voor de RadioAmateur plaats. Deze dag wordt georganiseerd door VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. Naast het officiële gedeelte met de bekendmaking van de RadioAmateur van het (vorige jaar) 2021, door het wetenschappelijke Radiofonds Veder, zijn er diverse lezingen, workshops, de zelfbouwtentoonstelling de AMRATO (commerciële handelaren), en natuurlijk de VROM, de VERON Onderdelen Markt (radiovlooienmarkt). Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, zo zal er weer een Jeugdplein ingericht zijn. Op deze pagina treft u over enige tijd een overzicht aan wat er op 29 oktober allemaal te beleven zal zijn in de IJsselhallen in Zwolle.

Nieuwe repeater PI2RLT

repeater PI2RLT 438,225 MHz
shift: -7,6 MHz
CTCSS: 77 Hz

Een enthousiaste groep zendamateurs uit Raalte hebben ca een jaar geleden de koppen bij elkaar gestoken en het idee geopperd om een op te gaan zetten. Aanleiding is om in Raalte portofoon bereik mogelijk te maken. Doel van het experiment is ook om deze repeater in te gaan zetten tijdens evenementen zoals de Jota. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om een repeater zelf te bouwen. Op basis van twee Motorola mobilofoons en een volledig zelf ontwikkelde repeater controller heeft e.e.a. de afgelopen maanden vorm gekregen. De ‘repeatergroep’ bestaat uit 5 zendamateurs. PE1OFO is de ontwikkelaar van de hardware en PA5MR heeft de software ontwikkeld voor de repeater controller. Vergunninghouder is PD5PW en verder hebben PH5R en PD1JSH bijdrage geleverd aan de materialen en de montage.

Raalte kent een fanatieke groep zendamateurs, ze hebben vrijwel allemaal op een of andere manier een steentje bijgedragen aan dit mooie initiatief. Afgelopen zaterdag is de repeater geplaatst op een ruim 30 meter hoge silo van Booijink Veevoeders. De eerste rapporten uit de omgeving zijn inmiddels ontvangen. Een mooie aanwinst voor de zendamateur.

De 70 cm FM repeater heeft de call PI2RLT en de frequentie is 438.225 MHz met een shift van -7,6 MHz en CTCSS van 77Hz.

Samenwerking

Samenwerking DARU met RFDX en NVRA

De Dutch Amateur Radio Union (DARU), de Romeo Foxtrot DX-Club (RFDX) en de Nederlandse Vereniging voor Radio Amateurs (NVRA) slaan de handen ineen. Op 25 januari 2022 heeft er overleg plaats gevonden tussen de besturen van de DARU, RFDX en NVRA. De drie verenigingen zijn het volledig met elkaar eens dat de belangen van de radiozend- en luisteramateurs nog beter vertegenwoordigd kunnen worden.

Overeengekomen is dat we onze sterke kanten op een aantal terreinen zullen gaan bundelen om ze zo nog meer te verbeteren. Door te gaan samenwerken maken we immers gebruik van elkaars kennis, netwerk en ervaringen. De beoogde samenwerking laat onverlet dat iedere vereniging bij haar eigen doelstelling(en), statuten en huishoudelijke reglementen of anderszins blijft.

Vanaf nu zullen de drie besturen hun achterban in detail op de hoogte gaan brengen om zodoende informatie, ideeën of mogelijk zorgen uit de eigen gelederen te vernemen. Na deze informatieronde zal een aantal thema’s concreet worden opgepakt.

VADEMECUM

Vademecum 17e druk

VERON Vademecum 17e druk

Het Vademecum is hèt naslagwerk en handboek voor de radioamateur en mag eigenlijk in geen enkele shack ontbreken. Deze nieuwe editie bevat ruim 400 pagina’s met alle praktische informatie over onze hobby met vele kleurenfoto’s. Van een complete DXCC-lijst tot bandplannen en van tips over het plaatsen van antennes tot uitleg over QTH locator vakken. Ook een nieuw hoofdstuk “Ethiek en Operationele procedures” is toegevoegd.

Het vademecum doet dienst als uniek hulpmiddel voor, tijdens en na het werken met je radioapparatuur.

ISBN/EAN: 978-90-70756-48-2

Formaat: A5

Voor bestellen klik op HIER.

Telefoon: +31 6 39668309
Het Centraal Bureau, Service Bureau en het Dutch QSL Bureau zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur.

Aanvullingen en errata behorende bij VERON publicaties

Wanneer u VERON publicaties gebruikt, dan is het altijd goed om even te controleren of u met de meest recente versie werkt. En of er wellicht aanvullingen en/of errata voor deze boekwerken beschikbaar zijn. Deze zijn vervolgens gratis hier te downloaden uit onderstaande lijst. Let hierbij goed op voor welke druk onderstaande download bedoeld is.

Electron april 2022

Het april 2022 nummer van Electron zal uiterlijk op zaterdag 2 maart a.s. bij de leden van de VERON door PostNL worden bezorgd.

UITGELICHT

DvdRA 2022

Noteer alvast in je agenda: Dag voor de Radioamateur 2022: 29 oktober, 09.00 – 17.00, IJsselhallen Zwolle. Het is inmiddels al twee jaar geleden, in november 2019, dat de dag voor de radioamateur (DvdRA) voor het laatst plaatsvond. In oktober is het virus, dat ons allemaal beperkingen oplegde, waarschijnlijk over het hoogtepunt heen. Daarom heeft de VERON eve- nementencommissie besloten om de DvdRA dit jaar weer door te laten gaan.

Raamtransformator

Nico Veth, PA0NHC beschrijft een zend-ontvangstantenne voor 40- en 80m. Namelijk een klein, vierkant raam van 10 m omtrek. Het is met tot 400 W output nu al weer vier jaar in alle weersom- standigheden buiten op het dak in gebruik.

Een Arduino USB CW-keyboard

Cor Struyk, PA0GTB legt uit hoe je een USB-keyboard op een Arduino kunt aansluiten, naar analogie van het P/S2 CW-keyboard van zijn eerder gepubliceerde CW-keyer.

NL-Post

In NL-Post neemt Thieu, NL 199 ons mee in de effecten van de ionosfeer op condities op de korte golf. Ook is er informatie over de afdelingscompetitie (ook voor luisteraars) en de NLC-luisterwedstrijden.

Kaboom!

Onder het kopje Kaboom legt Wilko, PA1WBU uit waarom je RIFA X/Y condensatoren maar beter kunt vervangen voor ze ontploffen of in brand vliegen.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender maart 2022 en nieuws van de redacteur Hans Remeeus, PA0Q. Daaronder ook de DIG-PA contest. Verder uitslagen PA bekercontest en ook een succesvolle aanpak van Portugese vissers, die illegaal uitzenden. Ook aandacht voor de digitale modes, DX-nieuws en de veranderingen in de DXCC-lijst in 1948 en 1949.

VHF en hoger

In VHF en Hoger de cover story van Renny, PE1ASH over de 122 GHz-zender en ontvanger op basis van een radarchip. Rob Hardenberg, PE1ITR schrijft over TEP: Trans Equatorial Propagation op 2 m. Maar ook het Es’hail 2/QO-100 station van Lins PA3CMC/ZS6MC. Lins was QRV in Zuid-Afrika en had zijn portable station meegenomen voor activering van ZS vanuit een paar verschillende vakjes.

Vademecum 2022

De 17e druk van het Vademecum is uit. Met veel aanvullingen en herzieningen. Onmisbaar in elke shack! Online te bestellen in de VERON-webshop.

Maar ook te lezen in Electron april 2022

 • VR 2022: 82ste vergadering van de VerenigingsRaad
 • Amateuroverleg met AT
 • Storingsmeldingen okt. 2021
 • WB5CXC Antenna launcher
 • Morse-examen België
 • Vossenjagen
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.