Categoriearchief: Algemeen radionieuws

De VERON regio 14 (Friesland) bestaat uit de afdelingen A14 (Friesland-Noord), A62 (Friese Meren) en A63 (Friese Wouden) met in totaal 325 leden.

Silent Key PAoHFM

Zondag 29 maart j.l. is helaas overleden ons lid en radio-amateur René Hofman PAoHFM.
René onze huisarts uit Workum gebruikte zijn radio-hobby als communicatie middel aan boord van zijn zeilboot en was ook altijd deelnemer aan de Friese Elfsteden-contest.
Naast radio-hobby was René altijd actief betrokken bij de VERON door jaarlijks als afgevaardigde de afdeling Friese Meren A62 te vertegenwoordigen bij de VR-vergadering.
Wij hebben veel bewondering en waardering voor René Hofman en missen hem gelijk.
Wij wensen zijn familie veel sterkte toe.

Namens de VERON afdeling Friese Meren,

Wil Stilma PE1JRA

Agenda 2020

 Evenementen agenda 2020

21 maart 2020            – 45e Radiomarkt Rosmalen       GEANNULEERD

28 maart 2020            – VHF en hoger dag                         GEANNULEERD

4 april 2020                  – Radiovlooienmarkt Tytsjerk   GEANNULEERD

10 april  2020              – VERON verenigingsavond A62 in Sneek met een lezing door Jan van den Berg PE1OGW met als thema 100 jaar Radio.          GEANNULEERD

10 – 12 april 2020      – PI75MM actief ivm bevrijding en 75 jaar VERON

18 april 2020               – Helmondse radiomarkt            GEANNULEERD

25 april 2020              – VR-vergadering 2020 VERON in Apeldoorn UITGESTELD

8 mei 2020                   – VERON verenigingsavond A62 in Sneek met een lezing door Sjoerd PD2F met als onderwerp Slow Scan TV. UITGESTELD

13 mei 2020               – Zendexamens N & F in Assen

29 mei – 1 juni 2020 – VERON Pinksterweekend

30 mei 2020                – 42e Friese Radio Markt Beesterzwaag

26-28 juni 2020         – HAM RADIO in Friedrichshafen 

11 september 2020 – VERON verenigingsavond A62 in Sneek met een lezing door Jan van den Berg PE1OGW met als thema de Sputnik  de start van de ruimtewedloop

9 oktober 2020         – VERON verenigingsavond A62 in Sneek

21 oktober 2020       –  VERON 75 jaar

16 – 18 oktober 2020  – JOTA-JOTI weekend

31 oktober 2020      – 60e  Dag van de Radio Amateur in Zwolle (IJsselhallen Zwolle)

13 november 2020  – VERON verenigingsavond A62 in Sneek 

11 december 2020  – VERON verenigingsavond A62 in Sneek

Titanic

Plan om radioapparatuur uit Titanic te bergen

19/02/2020/in Opmerkelijk nieuws /door Erwin van der Linden (PE1CUP)

Meer dan honderd jaar geleden verging het Britse passagiersschip de RMS Titanic. Veel voorwerpen die buiten het schip terechtkwamen, zijn ondertussen geborgen. Tot nu toe werd het inwendige van het schip echter met rust gelaten, ook uit respect voor de 1500 mensen die in het schip omkwamen. Nu is er echter een omstreden plan om de radioapparatuur uit de radiokamer veilig te stellen. De Britse krant The Telegraph berichtte hier als eerste over, maar ook de Amerikaanse Washington Post en de ARRL brachten dit nieuws.

RMS Titanic Inc

RMS Titanic Inc. is het enige bedrijf dat voorwerpen van de Titanic mag bergen. Sinds 1987 voerde het bedrijf acht onderzoeksexpedities uit naar het wrak. In totaal werden zo 5500 voorwerpen geborgen en bewaard. Deze voorwerpen worden onder andere gebruikt voor wetenschappelijk en historisch onderzoek. Veel teruggevonden voorwerpen worden daarna tentoongesteld: ‘Titannic: The Artifact Exhibition’. Inmiddels bekeken meer dan 25 miljoen mensen van over de gehele wereld deze tentoonstelling.

De Macrconi-radioapparatuur

Replica radiokamer Titanic

Replica radiokamer Titanic

De Titanic zonk in 1912 op haar eerste reis toen zij in de Noord-Atlantische Oceaan op een ijsberg liep. Kort na de fatale aanvaring zond marconist Jack Phillips de eerste noodoproep uit: “Come at once. We have struck a berg. It’s a CQD, old man.” De assistent-marconist Harold Bride suggereerde om de net ingevoerde noodoproep SOS te gebruiken. “Misschien is het wel je laatste kans om het te gebruiken”, grapte hij, zo vertelde hij later aan de New York Times. Het passagiersschip RMS Carpathia ving de noodoproep op en redde 705 van de opvarenden. Helaas werd Brides grap werkelijkheid: Phillips overleefde de ramp niet.

Vanwege de grote historische waarde van de Marconi-radioapparatuur, stapte RMS Titanic Inc. begin dit jaar naar de rechter om toestemming te vragen voor het bergen van de apparatuur. Tot nu toe mag namelijk niemand het schip ingaan om goederen te bergen. Velen vinden dat het binnenste van het schip ongestoord moeten blijven omdat het de laatste rustplaats is van meer dan 1500 slachtoffers, onder wie zich dus ook marconist Phillips bevindt.

Verdrag

De gang naar de rechter van RMS Titanic Inc. komt op een nogal ongelukkig moment. Vrijwel op hetzelfde moment tekenden het VK en de VS namelijk een verdrag dat de resten van het schip beter beschermt. Beide landen krijgen de bevoegdheid om toegang tot het wrak toe te staan ​​of te weigeren en om voorwerpen buiten de romp van het schip te bergen. De Britse minister van Transport en Maritieme Zaken, Nusrat Ghani, reageerde heel blij op dit verdrag.  Hij ziet het onder andere als een teken van respect voor de laatste rustplaats van de meer dan 1500 slachtoffers. Het is dan ook de vraag of een Amerikaanse rechter, ondanks dit verdrag, toestemming gaat verlenen om de radioapparatuur uit het schip te halen. RMS Titanic Inc. denkt dat zij een goede kans maakt.