Categorie archieven: Algemeen radionieuws

De VERON regio 14 (Friesland) bestaat uit de afdelingen A14 (Friesland-Noord), A62 (Friese Meren) en A63 (Friese Wouden) met in totaal 325 leden.

Enkhuizer Almanak 2025

Samenvatting

Enkhuizer Almanak 2025 Uitgebreid kalendergedeelte met opgave van de feest- treur- en devotiedagen. Hoogwaterstanden: Zeeuwse wateren, Hollandse kust en de Wadden. Zichtbaarheid van de planeten, tijden van op- en ondergang van de Zon en de Maan. Markten, kermissen, festivals en evenementen gerangschikt per provincie. Veel wijsheden en tips voor huis-tuin-keuken. Weetjes en wetenwaardigheden, verhaaltjes en grapjes. Piere Piere Pierement: een vrolijk verhaal door gastschrijver Willem de Niet De weersvoorspelling. De kroniek, een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen in Nederland van de afgelopen jaren. Inhoudsopgave Enkhuizer Almanak: – Jaartellingen – Zondagsletter – guldengetal. – Zonnecirkel – Rom. Indiktie – Epakta. – Verklaringen bij de jaartellingen. – Algemene Christelijke en R.K. Feest, Devotie en Gedenkdagen. – Joodse feest en treurdagen. – Islamitische feest en treurdagen. – Jaarkalender 2024. – Verjaardagen Koninklijk huis. – Jaargetijden en zomertijd. – Magie van de maan. – Calendarium met Zondagteksten enz. – Verklaring tekens van de Dierenriem. – Zons- en maansverduisteringen. – Zichtbaarheden van de planeten. – Lengen en korten van dagen. – Maantabellen. – Verklaring van de dagtafels der watergetijden. – Spring en doodtij. – Watergetijden Zeeuwse wateren. – Watergetijden Hollandse kust. – Watergetijden Waddengebied. – Spotnamen. – Weersvoorspelling. – Officiële opgave van kermissen, markten en folkloristische evenementen. – Varia: tips en trucs voor huis, tuin en keuken, vendelzwaaien, kievitseieren, het Wilhelmus en vlaginstructie, schoolvakanties. – Enkhuizer Almanak Museum, Zuiderzeepakketje en veel wetenswaardigheden. – Kroniek vanaf het jaar 2007, een terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen in Nederland van de afgelopen jaren.

December YOTA maand

Ondertussen is de december YOTA maand van start gegaan (Youngsters On The Air)
Vorig jaar december werden er meer dan 100.000 QSO’s behaald door alle YOTA stations tezamen. Dat is natuurlijk al flink indrukwekkend. Maar dit jaar proberen we het aantal in deze decembermaand nog veel hoger maken! Voor de Youngster on the Air maand zijn per land maximaal 2 callsigns geregistreerd en deze geregistreerde calls doen mee voor het YOTA Award. Voor Nederland zijn deze callsigns als toegewezen
PD6YOTA en PA6YOTA. Deze stations zullen zo veel mogelijk actief zijn op alle banden en in alle modi. In tegenstelling als wat eerder werd gesuggereerd laat de IARU per land maximaal 2 Youngster calls toe voor het te verzamelen award. Het heeft dan ook geen zin om zelf met een call te komen met YOTA in de suffix. Deze zal niet meetellen voor deelnemende amateurs aan het award.

In Nederland is er een groep enthousiaste jongeren verenigd namens VRZA, VERON en Scouting Nederland onder de werkgroep Dutch Youngster team. Mocht het zijn dat je in de maand december als Youngster of met een Youngster een bijdrage wil leveren dan is er de mogelijkheid om onder begeleiding van deze werkgroep deel te nemen, en eens aan de andere kant van de pileup te zitten. Dit kan bijvoorbeeld in de radioshack van Pi4RS in den Haag. Neem gerust contact op met de coördinator via e-mail om te kijken wanneer je aan kunt schuiven en of een bezoek te brengen bij deze activiteit.

De YOTA calls zijn best wel gewild! Als “senior” radiozendamateur kun je ook deelnemen aan dit event om op jacht te gaan naar de YOTA stations en zo valt er een award te behalen. Alle informatie over dit event is te vinden op de website. Afsluitend aan deze maand zal op 30 december nog een speciale YOTA contest zijn. Hierin gaat het erom dat de Youngsters zoveel mogelijk leeftijden van amateurs verzamelen in slechts 12 uren. Al met al een drukke maand met leuke activiteiten!

Het Dutch Youngsters Team

Wijziging exameneisen Radiozendamateur

Wijziging exameneisen Radiozendamateur

 Per 1 december 2024 gaan de aangepaste exameneisen voor het examen radiozendamateur in.
Deze gewijzigde exameneisen zijn tot stand gekomen in samenwerking met het College van Deskundigen Radiozendamateur.

Wat gaat er veranderen?
Voor het Novice-examen geldt dat het onderdeel “gedragsregels” wordt toegevoegd aan de exameneisen. De gedragsregels maken al deel uit van het Full-examen in eindterm 13. Binnen deze eindterm komen vragen aan bod over (maatschappelijke) verantwoordelijkheden van de radiozendamateur en operationele vaardigheden. In het N-examen worden voortaan ook vragen over gedragsregels opgenomen. De wijziging zal per 1 april 2025 in de examens doorgevoerd worden.
Bron: CBR.

Download hier exameneisen RZAM-N
Download hier exameneisen RZAM-F

Electron december 2024

Electron

Binnenkort valt Electron van december 2024 op de mat. In deze gloednieuwe uitgave lees je onder andere over:

  • Vlucht van de Snip PH-AIS
  • Aanpassing contributie 2025
  • CQ WW SSB-contest
  • Storing en terugwerking: een duidelijke relatie
  • Adapter voor Xiegu X6100 in combinatie met de Heil Proset5-headset
  • De kunstmatige aarde
  • Samenwerkingsovereenkomst Scouting en VERON

Lees ook hieronder een korte vooruitblik.

Uitgelicht

Vlucht van de Snip PH-AIS

Werkgroep VERON historisch archief

De kerstvlucht vanaf Schiphol naar de West in 1934

Bemanning: v.l.n.r: Van der Molen, Hondong, van Balkom, Stolk. December 1934

Vandaag de dag vinden dagelijks vluchten van Amsterdam naar Curaçao plaats. In ruim 9 uur wordt de Atlantische oceaan overgestoken en nog dezelfde dag sta je met een tijdsverschil van 6 uur op het zonnige eiland. Eigenlijk best comfortabel.

Deze luchtverbinding kwam uiteraard heel langzaam tot stand. Hoewel de KLM al in de twintiger jaren plannen had om naar Curaçao te vliegen, vond de eerste vlucht pas in december 1934, nu 90 jaar geleden, plaats. Er werd gevlogen met een ultramodern vliegtuig de Fokker F18, die speciaal was aangepast. Dat wil zeggen bijna alle stoelen werden verwijderd, extra benzine- en olietanks werden ingebouwd en de zendinstallatie werd nog eens goed nagekeken. Voor een aantal golflengtes die de piloten zouden gebruiken werden extra antennes gemonteerd. Deze speciale vlucht was een grote sprong voorwaarts en moest het startpunt zijn van regelmatige verbindingen met de West.

De seinsleutel in de Snip

Na deze gedegen voorbereidingen kon de vlucht in de avond van 15 december 1934 van start gaan.

Bemanning:

De directie van de KLM had in samenwerking met het hoofd van de vliegdienst de bemanning als volgt samengesteld:

  • Gezagvoerder Jacob J. Hondong
  • Eerste officier/navigator Jan J. van Balkom
  • Tweede navigator en radiotelegrafist Siem van der Molen
  • Boordwerktuigkundige (‘mécano’) Leo D. Stolk