Categoriearchief: Algemeen radionieuws

De VERON regio 14 (Friesland) bestaat uit de afdelingen A14 (Friesland-Noord), A62 (Friese Meren) en A63 (Friese Wouden) met in totaal 325 leden.

Certificaat VERON 75

Op woensdag 21 oktober 2020 bestaat de landelijke Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland 75 jaar.

De VERON afdeling Friese Meren zal ter gelegenheid van deze bijzondere gebeurtenis een certificaat VERON 75 jaar uitgeven voor in principe iedere radio-amateur in Nederland.

Om in aanmerking te komen voor dit certificaat moet de aanvrager minimaal 5 radio-verbindingen hebben gemaakt of gelogd met een officiële radiozendamateur in Nederland op HF, VHF of UHF – band in de periode van 21 oktober 2020 tot en met 15 januari 2021.

Het certificaat kan per E-mail worden aangevraagd bij de VERON afdeling Friese Meren op het E-mail adres veronfriesemeren@gmail.com onder vermelding van Certificaat 75 en volledige naam en radioroepletter (voorzover van toepassing) van de aanvrager.

Het certificaat wordt in magnetische vorm gratis verstrekt.

Voor een 4-kleuren kwaliteitsafdruk op A4 formaat, geplastificeerd en naar het huisadres verzonden van de aanvrager per PostNL, zijn de kosten € 7,50 voor de aanvrager.

Jubileum-editie Electron

Op 21 oktober 2020 bestaat de landelijke VERON 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan is inmiddels een dubbeldik exemplaar van het maandblad Electron uitgebracht namelijk editie oktober 2020. Zie voor een preview op: Electron 75.

Het informatiebulletin Electron is een exclusief blad voor de leden van de VERON en wordt maandelijks naar het woonadres verstuurd per PostNL.

Wil jij dit blad (met ruim 160 pagina’s full-color) ook ontvangen, dan heeft de VERON de volgende aanbieding:

Wordt nu tot en met december 2020 (eventuele opzegging uiterlijk voor 1 december 2020) lid van de VERON voor de bijzondere prijs van € 12,50 en ontvang op je woonadres in Nederland:

1) De jubileum editie oktober 2020 van Electron.

2) De edities november- en december 2020 van Electron.

3) Introductie pakket VERON. 

4) En nog veel meer voordeel.

Klik op: lidmaatschap VERON

QSL-kaarten

Met een QSL-kaart wordt een gemaakte radioverbinding of luisterrapport schriftelijk bevestigd. Zo krijgt u een schriftelijke bevestiging voor de gemaakte verbinding. Verzamel ook QSL kaarten van verre landen of speciale evenementen. Het Dutch QSL-Bureau is een samenwerking tussen de VERON en de VRZA. Bent u lid van de VRZA kijk dan op de VRZA-DQB pagina voor meer informatie over hoe te handelen bij de VRZA.

Een stapeltje QSL kaarten voor OM Jan (PA2GLA) uit 1986

Dutch QSL-Bureau verstuurd en ontvangt QSL-kaarten

Via een wereldwijd systeem van QSL-Bureaus worden kaarten over de hele wereld verstuurd en ontvangen. Het Dutch QSL-Bureau sorteert QSL-kaarten die binnenkomen van andere landen op regio. Regionale RQM Managers ontvangen deze kaarten en verspreiden deze onder de leden. Om kaarten te versturen levert u uw te versturen kaarten in bij de RQManager van uw regio. Zowel de aan de RQM´s aan te bieden QSL-kaarten, als ook de kaarten door de RQM´s aan het DQB aan te bieden QSL-kaarten moeten als volgt worden aangeboden:

  • Voor de Nederlandse radiozend- en/of luisteramateur of een Nederlandse QSL-manager voor een lid in het buitenland: ongesorteerd.
  • Bestemd voor buitenlandse radio-zend-en/of luisteramateurs: gesorteerd op prefix (landaanduiding) en in alfabetische volgorde.

Lees alle details in het Reglement Dutch QSL Bureau

Afmetingen van een QSL-Kaart

In IARU verband is afgesproken dat QSL-kaarten een standaardformaat hebben van 9 x 14 cm. QSL-Bureaus hebben hun verwerkingsprocessen hierop aangepast. Houd je aan dit formaat.

Wat doet een Regionale QSL Manager?

Tijdens afdelingsavonden kunt u bij de Regionale QSL Manager, RQM uw kaarten inleveren voor verzending. Heeft de RQM kaarten voor u ontvangen van andere stations dan zal hij deze aan u overhandigen. Met de RQM zijn ook afspraken te maken over de regio waar u kaarten wilt ontvangen.

Is uw roepnaam gewijzigd?

Is uw roepnaam gewijzigd vergeet niet deze door te geven. Doe dit bij het centraalbureau@veron.nl. Deze gegevens worden zowel in het VAS als in DQBManager verwerkt. Heeft u speciale roepletters waarvoor u kaarten wilt ontvangen meld dit per e-mail aan dqb@veron.nl

Speciale roepnaam? Informeer het Dutch QSL-Bureau

Heeft u speciale roepletters waarvoor u kaarten wilt ontvangen stuur een e-mail aan dqb@veron.nl. De roepnaam wordt dan toegevoegd in het verwerkingssysteem.

Meer details in de VADEMECUM

In de VADEMECUM kun je alles over de QSL-kaarten, DQB en RQM lezen.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Het correspondentieadres is:

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland

Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Ook QSL-kaarten versturen?

De VERON afdeling Friese Meren verstuurt van het QSL-bureau ontvangen QSL-kaarten in verband met de COVID-19 maatregelen naar het postadres van de VERON-leden van de VERON-afdeling Friese Meren.

Uitgaande QSL-kaarten kunnen rechtstreeks naar het bovenstaande adres van het Dutch QSL Bureau in Arnhem worden gestuurd.

Voor belangstellenden, donateurs, vrijwilligers en overigen bestaan aparte afspraken of word lid van de VERON en geniet van nog meer voordelen.

Cursus N en F

De cursus zendamateur gaat in het najaar van 2020 weer van start in het clubgebouw van de FRAG, Avondsterweg 14 in Leeuwarden. De cursus duurt ongeveer 6 maanden en wordt op de vrijdagavonden gehouden van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur LT.

De cursus bestaat ongeveer uit 16 lessen van verschillende onderwerpen. Nadat een onderwerp behandeld is worden er gezamenlijk nog een aantal vragen doornemen. Wanneer alle onderwerpen behandeld zijn, worden tot aan het examen diverse oudere examens doorgenomen en besproken.

Het clubgebouw van de FRAG beschikt over een aparte ruimte waar les gegeven wordt zodat je de les rustig kunt volgen. Zowel de N en F cursus worden tegelijk gegeven, dit heeft als voordeel dat de bekende stof weer wordt opgefrist en degene die geen kennis hebben leren de basis theorie. Wanneer je buiten de lesavonden vragen hebt over de lesstof dan kan je deze per e-mail aan de cursusleider stellen, deze zal de vraag de eerst volgende les behandelen.

Je kan je opgeven tijdens de open dag van de FRAG, deze is op de 2e zaterdag in september 2020.
Of via het email adres van de cursusleider.

De contactpersoon voor alles wat met de cursus te maken heeft is:

Kasper van der Heide PA3FRV
cursus@pi4frg.nl

Ook de stichting Digitale Leeromgeving Zend Amateurs (DLZA) organiseert cursussen

Wil je zendamateur worden? Dat kan bij de DLZA.  Gratis (10 euro borg of donatie)

In een redelijk korte tijd kunnen wij je helpen om de leerstof voor het N-examen of F-examen voor de zendamateur bij te brengen. En dit alles helemaal gratis, het aanschaffen van een leuke zendontvanger en de daarbij behorende antenne inrichtingen kosten al genoeg! Je betaalt bij ons alleen een borg van € 10,- of doet een donatie aan de stichting. Helaas hebben wij de prijzen van de examens niet in de hand, deze examens worden niet door ons afgenomen en de kosten daarvan bedragen ongeveer € 70,-.  Het studietempo bepaal je helemaal zelf. De Novice kun je in enkele weken onder de knie hebben, maar je mag er ook enkele maanden over doen, tot een jaar aan toe. Het is wel de bedoeling dat je met enige regelmaat studeert. De maximale studieduur is 30 maanden, mocht dit te kort zijn dan kun je een eenmalige verlenging aanvragen van nog eens 30 maanden.

Twee soorten registraties

Voor radiozendamateurs is registratie verplicht. Registratie is mogelijk als je het N of F  radio-examen heeft gehaald. Zo toon je aan kennis te hebben van radiotechniek en regelgeving.

Er zijn 2 algemene registraties voor zendamateurs:

Novice: je mag uitkomen met maximaal 25 Watt op (delen van) de 40, 20, 10, 2 en 0,70 meter band. Het N-examen bestaat uit 40 meekeuzevragen met 3 antwoordmogelijkheden. Deelname aan het examen mag vanaf 11 jaar, de registratie gebruiken vanaf 12 jaar.

Full: je mag uitkomen op alle amateurbanden en op veel banden met maximaal 400 Watt. Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden. F-amateurs kunnen een vergunning aanvragen, als zij aan strenge voorwaarden voldoen mogen zij met maximaal 6 dB meer vermogen uitkomen dan in de F-registratie vermeld staat. Deelname aan het examen is vanaf 13 jaar, de registratie gebruiken vanaf 14 jaar.

We zijn continue bezig met het updaten van de lesstof, en de in het verleden ontstane fouten er uit te halen. Mocht je derhalve een en ander tegen komen qua fouten in de cursus laat dit dan gerust even weten via ons ticketsysteem!

Dit kun je doen via deze link

Veel plezier met de studie, het DLZA-Team.

PI4VRZ/A

De verenigingszender van de VRZA heeft de roeplettters PI4VRZ/A en zendt uit vanaf het terrein van Kootwijk Radio, te Radio Kootwijk (JO22VE). De shack van PI4VRZ/A was sinds december 2009 ondergebracht in gebouw A, het hoofdzendergebouw van het voormalige radiostation Kootwijk Radio. Helaas moest het station eind 2011 uit gebouw A vertrekken. Staatsbosbeheer, de beheerder van het terrein, heeft ons toen een nieuwe ruimte toegewezen achter het oude hotel (gebouw H), die we zelf de ‘Radiohut’ noemen. De eerste uitzending vanuit deze ruimte heeft plaats gevonden op 14 januari 2012.

Elke zaterdagmorgen vanaf 10 uur wordt door vrijwilligers een uitzending verzorgd.


Frequenties en relaisstations:
in de 80-meter band op 3605 KHz LSB (+/- QRM)
in de 4-meter band op 70,425 MHz (verticaal/rondstralend vanuit Apeldoorn door Bertjan PA1BJ)
in de 2-meter band (verticaal / rondstralend) op:
145,250 MHz vanuit de Gerbrandy toren in IJsselstein
145,225 MHz vanuit Apeldoorn door Ron PB0ANL)
145,275 MHz vanuit Assen door PI4VDR.
in de 70 cm band op:
430,050 MHz via PI2ASN (Assen) door PI4VDR.
via onze webstream. Via de webstream is buiten de uitzendtijden een herhaling van de laatste uitzending te beluisteren.

PI4AA verenigingszender

PI4AA IS HET EIGEN RADIOSTATION VAN DE VERON

De zender is ouder dan de VERON. Men zond voor het eerst uit op 16 mei 1929. Dat was vanaf de Derde Nederlandsche Radio-Salon te Scheveningen. Toen nog met roepletters PA0AA. Het was daarmee het eerste Nederlandse amateur-zendstation met een particuliere zendmachtiging. De roepletters zijn in de jaren 80 om administratieve redenen veranderd naar PI4AA.

Doel

Het doel van de zender was en is het stimuleren van experimenten met radiotechniek. Hiertoe worden via de zender cursussen gegeven. Maar ook wordt de zender zelf gebruikt om met nieuwe zendtechnieken te experimenteren.

Locatie

Over PI4AA

Van 1997 tot en met 2006 vonden de uitzendingen vanuit Leusden plaats. Vervolgens heeft een nieuwe crew vanaf 2007 tot en met eind 2013 de uitzendingen overgenomen en kwamen de uitzendingen uit de regio Eindhoven. Op 1 mei 2014 heeft een nieuwe crew de uitzendingen overgenomen en worden de uitzendingen vanuit de Radiokelder in het oude Lucent gebouw in Hilversum verzorgd.
Inmiddels is de Radio Club ’t Gooi verhuisd naar een nieuwe locatie in Hilversum in de wijk Kerkelanden. We zijn daar nog druk aan het experimenteren met de antennes.

> Uitzendschema en frequenties

> Uitzending gemist?

> Inmeldronde

> Maak kennis met de crew