Categoriearchief: Algemeen radionieuws

De VERON regio 14 (Friesland) bestaat uit de afdelingen A14 (Friesland-Noord), A62 (Friese Meren) en A63 (Friese Wouden) met in totaal 325 leden.

Radiomarkt Groningen

Groninger Radio Amateur Treffen in Eelde op 11 februari 2023

Groninger Radio Markt Treffen

Groninger Radio Amateur treffen 2023

Op zaterdag 11 februari 2023 gaan we opnieuw een markt opzetten door weer een Groninger Radio Amateur Treffen
te organiseren. Wij willen u graag de uitnodigen om op deze markt aanwezig te zijn.

De voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. Ook zijn er weer stands waar demonstratie wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke.
Daarbij is het gezellig treffen, uitwisselingen van opgedane ervaringen en bijpraten ook een belangrijk onderdeel. Er zal een afhaalpunt aanwezig zijn voor de nodige versnaperingen op de markt.

Na een onderbreking door een vervelende Corona periode, zijn we er weer klaar voor om weer het GRORAT weer nieuw leven in te blazen. We hebben gemerkt dat we de laatste jaren een waardevolle invulling hebben kunnen geven aan het verloren gegane Noordelijk Amateur Treffen (NAT). Het blijkt dat er nog steeds een behoefte is aan een treffen in het vroege voorjaar, door een Markt met Radio, Elektronica, Computer, Hobbytechniek en Demo te houden.

Voor deze markt is opnieuw het samenwerking verband verlengt tussen Groninger Radio Amateurs, de st. RCGA en www.vitalisvlooienmarkten.nl

Twee markten voor de prijs van één

De markt wordt georganiseerd in de bekende Veilinghallen (Flowerdome) Legroweg 80, 9761TD te Eelde. Dit ligt 10 Km ten zuiden van Groningen en prima bereikbaar per openbaar vervoer en op loopafstand van Groningen Airport Eelde. De hal heeft een oppervlakte van 2500-3000 m2, is uitstekend verlicht en verwarmd.

In het zelfde complex wordt elke week een zeer grote vlooienmarkt georganiseerd door Vitalis, die vele duizenden bezoekers trekt. Door samenwerking hebben bezoekers nu direct toegang voor beide markten voor één entree prijs van slechts € 3,50. Kinderen tot en met 13 jaar gratis entree. De radiomarkt is zaterdag voor het publiek geopend van 09:30u tot 15:00u. Gratis Parkeer gelegenheid is in ruime mate aanwezig!

Stand huren?

Voor handelaren bestaat de mogelijkheid met de auto de hal in te rijden en de artikelen op de kraam uit te stallen. Dat kan vanaf vrijdagmiddag 10 februari van 15:00u tot ca 17:00u en zaterdag 11 februari vanaf 8:00u.

De kosten voor een marktkraam (~4 x 1 m) bedragen € 30,00. Dit is inclusief 2 toegangskaarten, gebruik van elektriciteit en parkeren. Des gewenst is ook een ook een halve kraam mogelijk voor een eenmalige shack opruiming!

Bij belangstelling, verzoeken wij u om uw standruimte tijdig te reserveren. Voorkeur gaat uit naar een e-mail met adres gegevens en gevraagd aantal stands. Per post of telefonisch is ook mogelijk.

Meer informatie

Eene de Weerd, PA3CEG  eenedeweerd@hetnet.nl of pa3ceg@hetnet.nl
Website www.grorat.nl
Telefoon: 0592 61 35 57

Adres van de beurs:

Veilinghallen (Flowerdome) Legroweg 80, 9761TD te Eelde.

Electron

Het maandblad Electron editie februari 2023 is gepubliceerd en is per post NL (in Nederland) bij de VERON leden bezorgd.

In dit februari-nummer lees je onder andere:

  • Het verslag van Amateuroverleg 105
  • Een verhaal over een 7-elements Cubical Quad voor 70cm voor de zelfbouw
  • Een Gouden Speld voor Jaap van Duin
  • Een uitgebreid artikel over een Arduino LC-meter met een groot meetbereik.

Op de voorpagina een foto uit het artikel over de Cubical Quad voor 70cm.

Opendag Watersnoodmuseum

4 februari Opendag Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Volgend jaar is het 70 jaar geleden dat Zeeland werd getroffen door de watersnoodramp.

Op 1 februari 2023 is de officiële herdenking. Drie dagen later, op zaterdag 4 februari, is er een open dag in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Het museum is dan gratis toegankelijk: een mooie gelegenheid om het museum te bezoeken. Er is dan ook volop aandacht voor de belangrijke rol die radioamateurs speelden tijdens de rampdagen.

Gedurende de open dag is het special event station PA70ZRK actief.

Auteur: Peter Maartense (PA0MS)
Foto: Gedenksteen in het Watersnoodmuseum ter herinnering aan de hulp door radioamateurs tijdens de watersnoodramp

Watersnoodramp

Op 1 februari 2023 is het 70 jaar geleden dat het zuidwesten van Nederland getroffen werd door een stormvloedramp, waarbij 1836 mensen om het leven kwamen. Vele dijken braken en sommige van die dijkdoorbraken waren bijzonder moeilijk te sluiten. Het heeft dan ook tot 6 november 1953 geduurd voordat de laatste dijkdoorbraak bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland werd gesloten. Daarbij heeft men gebruik gemaakt van Phoenix-caissons, grote betonnen dozen, 62 meter lang en bijna 20 meter hoog en breed. Ondanks hun gewicht van 7470 ton drijven deze kolossen, en de wanden zijn voorzien van kleppen. Als die worden geopend zinken de caissons en op deze wijze is “het gat van Ouwerkerk” in 1953 gesloten.

Watersnoodmuseum

In deze caissons is het Watersnoodmuseum gevestigd, dat aandacht besteedt aan diverse aspecten van de ramp. Na de officiële herdenking op 1 februari volgt een open dag op zaterdag 4 februari, het museum is dan gratis te bezoeken.

Hulp radioamateurs tijdens watersnoodramp

Tijdens de open dag geven de amateurs uit Zeeland uitleg over het radioamateurisme in het algemeen en de prestaties van de Nederlandse amateurs in 1953 toen, met toestemming van de directeur-generaal van de PTT, een goed lopend amateurnoodnet werd ingericht dat zes dagen ononderbroken heeft gefunctioneerd.

Een opzienbarende prestatie werd geleverd door een technicus van de radiohandelaar in Zierikzee, die in de nacht van 1 op 2 februari een noodzender heeft geconstrueerd die in de tachtigmeterband op maandagochtend 2 februari duidelijk kon maken dat de toestand op Schouwen-Duiveland uitermate ernstig was, met honderden doden en meer dan 85% overstroming. Daarbij werd de onofficiële roepnaam PA0ZRK (Zierikzee, waar de zender werd bedreven) gebruikt.

Tijdens de open dag is een amateurstation actief, dit jaar onder de roepnaam PA70ZRK. Vanzelfsprekend wordt daarbij vooral gebruik gemaakt van de tachtigmeterband en wordt eer bewezen aan wat in 1953 “Kanaal 3700” werd genoemd

De open dag is een goede gelegenheid om aandacht te besteden aan dat stuk van de Nederlandse geschiedenis en de prestaties van de amateurs in 1953. Het museum vindt u aan de Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305RJ te Ouwerkerk.

Meer informatie

Relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen (RZGHVN) verzorgt al meerdere jaren het technische- en operationele beheer van de relaiszenders PI2HVN, PI3HVN, PI6HVN en PI7HVN opgesteld op de Muntflat te Heerenveen.

Muntflat in Heerenveen

De Muntronde

Iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT wordt een radioronde gehouden op QRG 145,700 MHz FM repeater PI3HVN (shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz). Deze ronde wordt De Muntronde genoemd en is een begrip in Noord-Nederland. Zie ook op de website (klik op): www.muntronde.org .

Deze ronde is een informatieve en gezelligheidsronde voor zowel radiozendamateurs als radioluister-amateurs in- als buiten Nederland.
Live via internet is de muntronde te volgen op: https://muntronde.org/luister.php of via Teamspeak op het server-adres: TS.Zendamateur.nu.9988

Onderwerpen tijdens de muntronde zijn: inmelden, radionieuws, nieuws van de radioamateur-verenigingen, agenda, propagatie, vraag van de week, muntwinkel, en wat verder ter tafel komt.  

Tijdens de ronde (tot uiterlijk 22.00 uur LT) is de crew telefonisch bereikbaar op het volgende telefoonnummer van Wil PE1JRA: 0682628725.

De volledige crew van de muntronde bestaat uit de volgende vrijwilligers die bij toerbuurt ronde-leider of ondersteuner zijn:

Sipke  PA0SIP, Frank  PA3BIC, Robert PA2RCW, Roel  PD0OYF, Rolf  PD0RM, Rob  PE0LED, Jan PE1AVG, Wil PE1JRA en Eline PH4E.

Donatie

Jaarlijks heeft de RZGHVN de volgende vaste uitgaven als huur van de locatie, energiekosten, verzekeringen maar ook variabele uitgaven als reparatie, onderhoud, upgrade en ondersteuning van het HAM-net project.
De financiële middelen hiervoor komen tot stand deels door donatie (hartelijk dank daarvoor) en door verkoop (op de Friese Radiomarkt Beetsterzwaag) van beschikbaar gestelde hardware.
Doordat de radiomarkten en overige gelegenheden helaas door COVID-19 zijn geannuleerd, raken de  financiële middelen opgedroogd en doet de Relaiszendergroep Heerenveen een beroep op ons radioamateurs voor het doen van een donatie.

Het helpt enorm als de RZGHVN op deze manier steun van u krijgt (elk bedrag is welkom).
Dat kan via        Email:     rzghvn@rzghvn.nl
of door de          Fax:        0561-441659
of via onze         IBAN:     NL82 RABO 0132915448 t.n.v. B.T. Edelman inzake RZGHVN.

Hartelijk dank voor uw bijdrage.