Categoriearchief: Algemeen radionieuws

De VERON regio 14 (Friesland) bestaat uit de afdelingen A14 (Friesland-Noord), A62 (Friese Meren) en A63 (Friese Wouden) met in totaal 325 leden.

HAM Radio 2023

HAM RADIO Friedrichshafen 23 – 25 juni 2023
HAM RADIO Friedrichshafen 2023

HAM RADIO Friedrichshafen, Europa’s belangrijkste vakbeurs voor radioamateurs, is dit jaar van 23 tot 25 juni.

HAM RADIO is een plaats waar radioliefhebbers elkaar ontmoeten en informatie en ervaringen uitwisselen. Als een van de grootste amateurradiobeurzen ter wereld trekt HAM RADIO exposanten en bezoekers uit meer dan 50 landen naar Friedrichshafen aan de Bodensee.

HAM RADIO Friedrichshafen 2023

Een bijzonder kenmerk van HAM RADIO is de combinatie van commerciële exposanten, wereldwijd genetwerkte verenigingen en Europa’s grootste radiovlooienmarkt met meer dan 300 deelnemers uit 25 landen.

Natuurlijk biedt HAM RADIO weer presentaties over tal van onderwerpen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bouw van magnetic loop-antennes, software defined radio (SDR), het beschermen van radioapparatuur tegen blikseminslag, maar bijvoorbeeld ook aan ervaringen met de geostationaire amateursatelliet QO100.

Van radioamateur tot ingenieur

HAM RADIO zal ook dit jaar de nadruk leggen op vroeg wetenschappelijk onderwijs. Van het leren seinen van je eigen naam in morsecode tot de uitdaging van lastige technische quizvragen en telecommunicatie-experimenten. De jongsten onder de radioamateurs zullen zich tijdens het Ham Camp en de Ham Rally kunnen uitleven in wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM). De seminars voor leraren leveren nieuwe inspiratie voor onderwijsmethoden met de nadruk op elektronica en computerwetenschappen.

Voor het eerst dit jaar organiseert HAM RADIO ook een zogenaamde carrièredag. Voor degenen die zich reeds in de materie hebben verdiept en weten welke richting zij beroepsmatig willen inslaan, biedt de carrièredag voor het eerst veel informatie over opleidingen, beroepskeuzes en carrièremogelijkheden in de technologie- en communicatiesector.

Buitenactiviteiten

Voor de bezoekers van HAM RADIO zijn er ook tal van buitenactiviteiten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan direct radiocontact vanuit een vliegende Zeppelin en de lancering van een stratosfeerballon.

Tickets en openingstijden

HAM RADIO vindt plaats van vrijdag 23 juni tot en met zondag 25 juni 2023 en is voor het publiek geopend van 9:00 tot 18:00 uur op vrijdag en zaterdag en van 9:00 tot 15:00 uur op zondag. De dagkaart is online verkrijgbaar voor €13,-. Bekijk de details op de volgende webpagina: openingsuren en prijzen.

Meer informatie

Meer informatie is beschikbaar op: https://www.hamradio-friedrichshafen.de/

WAP-contest 2023

Op zaterdag 10 juni 2023 wordt de 55e Worked all Provinces VRZA Contest gehouden. Het doel van deze contest is het werken van zoveel mogelijk stations in zoveel mogelijk Nederlandse provincies. Extra multipliers kunnen gescoord worden door verbinding te maken met de VRZA-afdelingen met de verenigingscalls inclusief PI4CQP/a en PI4VRZ, die voor deze gelegenheid gebruik zal maken van de speciale roepnaam PA100PCG.

Clubstations
Als clubstation kun je uiteraard meedoen aan de WAP-contest. Hiermee kun je punten verdienen voor het klassement van de afdelingsbeker. Je kunt deelnemen vanuit je clubshack, bij iemand thuis, maar misschien maken jullie er wel een velddag van. Tevens krijgt de afdeling bij deelname aan de WAP contest en later in november aan de QSO-party een extra financiele bijdrage.

VRZA afdelingen die deelnemen kunnen mij uiterlijk 31 mei per mail laten weten of ze als afdeling deel gaan nemen. Jullie zullen vanaf 8 juni 2023 op de landelijke website vermeld worden zodat alle deelnemers weten naar welke stations ze uit kunnen luisteren om extra multipliers te verdienen.

Individueel
Als individu ben je natuurlijk ook welkom om mee te doen en je log in te sturen. Je kunt alleen thuis of op een buitenlocatie lekker vrij en/of hoog ergens gaan zitten als portabel station. Vanaf 8 juni kun je de deelnemende VRZA clubstations, die zich vooraf hebben aangemeld, op de website van de VRZA vinden zodat je kunt zien met welke stations je extra multipliers kunt verdienen.

Loggen
Loggen mag met de hand of in een tekst document.
Ik zal proberen om voor de contest begint een logprogramma voor N1MM beschikbaar te stellen waarin de calls die multipliers opleveren ook verwerkt zijn. Je kunt dit dan vinden op de site van de VRZA.

Afdelingsbeker
Met de verbindingen die in de WAP contest gemaakt worden kunnen door alle deelnemende VRZA-leden ook punten verdiend worden voor de VRZA-afdelingsbeker voor de afdeling waar ze bij staan ingeschreven. Geef dan ook in het summary-log aan van welke VRZA afdeling je lid bent. We hopen dat het weer een gezellige contest wordt met goede condities zodat we veel verbindingen kunnen maken.

Hier vind je het reglement.

Met vriendelijke groet,
Karin Mijnders PA2KM
Contestmanager NLC en WAP

Electron

Het maandblad Electron editie juni 2023 is gereed en inmiddels bij de VERON leden per post bezorgd.

In de juni 2023 uitgave lees je onder andere over:

  • Speech Verenigingsraad 2023,
  • Roep om vrijwilligers tijdens 83e Verenigingsraad 2023,
  • De Shack van Ad Baggermans,
  • Experimenten: Raspberry Pi,
  • KAR markt 2023

Muntronde iedere zondag

De Muntronde

Iedere zondagavond vanaf 20.00 uur LT wordt een radioronde gehouden op QRG 145,700 MHz FM repeater PI3HVN (shift -600 KHz en CTCSS 82,5 Hz). Deze ronde wordt De Muntronde genoemd en is een begrip in Noord-Nederland. Zie ook op de website (klik op): www.muntronde.org .

Deze ronde is een informatieve en gezelligheidsronde voor zowel radiozendamateurs als radioluister-amateurs in- als buiten Nederland.
Live via internet is de muntronde te volgen op: https://muntronde.org/luister.php of via Teamspeak op het server-adres: TS.Zendamateur.nu.9988

Onderwerpen tijdens de muntronde zijn: inmelden, radionieuws, nieuws van de radioamateur-verenigingen, agenda, propagatie, vraag van de week, muntwinkel, en wat verder ter tafel komt.  

Tijdens de ronde (tot uiterlijk 22.00 uur LT) is de crew telefonisch bereikbaar op het volgende telefoonnummer van Wil PE1JRA: 0682628725.

De volledige crew van de muntronde bestaat uit de volgende vrijwilligers die bij toerbuurt ronde-leider of ondersteuner zijn:

Sipke  PA0SIP, Frank  PA3BIC, Robert PA2RCW, Roel  PD0OYF, Rolf  PD0RM, Rob  PE0LED, Jan PE1AVG, Wil PE1JRA en Eline PH4E.

Relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen

De relaiszendergroep Heerenveen (RZGHVN) verzorgt al meerdere jaren het technische- en operationele beheer van de relaiszenders PI2HVN, PI3HVN, PI6HVN en PI7HVN opgesteld op de Muntflat te Heerenveen.

Muntflat in Heerenveen

Donatie

Jaarlijks heeft de RZGHVN de volgende vaste uitgaven als huur van de locatie, energiekosten, verzekeringen maar ook variabele uitgaven als reparatie, onderhoud, upgrade en ondersteuning van het HAM-net project.
De financiële middelen hiervoor komen tot stand deels door donatie (hartelijk dank daarvoor) en door verkoop (op de Friese Radiomarkt Beetsterzwaag) van beschikbaar gestelde hardware.
De Relaiszendergroep Heerenveen doet een beroep op ons radioamateurs voor het doen van een donatie.

Het helpt enorm als de RZGHVN op deze manier steun van u krijgt (elk bedrag is welkom).
Dat kan via        Email:     rzghvn@rzghvn.nl
of door de          Fax:        0561-441659
of via onze         IBAN:     NL82 RABO 0132915448 t.n.v. B.T. Edelman inzake RZGHVN.