Categoriearchief: Algemeen radionieuws

De VERON regio 14 (Friesland) bestaat uit de afdelingen A14 (Friesland-Noord), A62 (Friese Meren) en A63 (Friese Wouden) met in totaal 325 leden.

De komende dagen..

Op 15/16 augustus a.s. zal het informatieblad VERON Nieuwsbrief worden gepubliceerd.

Deze nieuwsbrief wordt uitsluitend via E-mail verzonden aan iedere belangstellende. Leden van de VERON krijgen deze nieuwsbrief automatisch toegezonden. Niet leden van de VERON kunnen zich aanmelden voor deze gratis service op de website van de landelijke VERON op het adres: www.veron.nl of stuur een E-mailbericht naar veronfriesemeren@gmail.com.

Radio Onderdelen Markt

Radio onderdelen Markt Assen

We hebben besloten om na alle Corona beperkingen, onze 37 ste Radiomarkt te houden en wel op zaterdag 8 oktober 2022. We hopen met deze datum weer tegemoet te komen aan de wensen van zowel de bezoekers als de standhouders.

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw.
Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in
allerlei variëteit.
We gaan ook weer stands inrichten waar demo wordt gegeven over de mogelijkheden
met Radio, Elektronica, Mini Pc’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op
een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder
genot van een hapje en drankje.

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de
toegangsprijs houden op € 3,50. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze
Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan
de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt
zich op ca. 12 km ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze Radio markt is geopend van 9.30 tot 15.00 uur
LT.

Adres: Flowerdome Burgemeester J.G.
Legroweg 80, 9761 TD, EELDE.

Zomerkamp 2022 JOTA/JOTI

Zomerkampronde 2022: JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp!

JOTA-JOTI zomerkampronde 2022

Zomerkampronde 2022: dat is JOTA-JOTI tijdens je zomerkamp! Vind jij de JOTA-JOTI ook altijd veel te kort duren? En lijkt het je gaaf om tijdens je zomerkamp verbindingen te maken met andere Scoutinggroepen, die ook op kamp zijn? Doe dan mee met de Zomerkamponde!

Wat is de Zomerkampronde?

Een soort JOTA-JOTI in het klein! Tijdens de zomervakantie gaan bijna alle Scoutinggroepen, en verschillende andere jeugdverenigingen op zomerkamp. Tijdens dit zomerkamp kan een zendamateur helpen om de vereniging mee te laten doen met de Zomerkampronde. Het is de perfecte mogelijkheid om via de lucht je kampverhalen uit te wisselen, een spel te spelen, en voor de leiding is het een leuke manier voor het oplossen van het zomerkampthema!

Hoe doe ik mee aan de Zomerkampronde 2022?

Het idee is simpel: regel een zendamateur, en zorg dat hij antennes en apparatuur mee neemt naar het kampterrein! Deze antennes kunnen bijvoorbeeld worden opgehangen in een boom, en op veel locaties volstaat een goede portofoon ook om mee te kunnen doen!

Wanneer is het?

De Zomerkamprondes vinden plaats op de woensdagavonden van de zomervakantie. Voor 2022 zijn de data 13 juli, 20 juli, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus, 24 augustus en 31 augustus.
Informatie voor je zendamateur:
De Nederlandse ronde is woensdag om 19:30 uur (lokale tijd) via 2-meter repeater PI3UTR op 145.575MHz. CTCSS-toon op de ingang is 77 Hz. De repeatershift is -600 kHz.

De Europese ronde is woensdag om 20:30 uur (lokale tijd) op de 80-meterband op 3690 kHz ± QRM.

We krijgen vaak de vraag waarom er geen ronde is op 40-meter. De reden hiervoor is dat er geen betrouwbare binnenlandse propagatie (NVIS) is op deze band. We hopen dat die propagatie er wel komt tijdens het zonnevlekkenmaximum!

Rondeleider Zomerkampronde 2022

Tijdens de Zomerkampronde 2022 zal een rondeleider aanwezig zijn om de boel in goede banen te leiden.

Zendamateur

Om als zendamateur een jeugdvereniging of Scoutingvereniging te helpen, kun je het beste zelf contact opnemen met de desbetreffende groep. Vaak kennen jullie elkaar al, en is contact snel gelegd. Mocht je nu als zendamateur graag willen meedoen met een groepje Scouts, maar je kent geen Scoutinggroep, dan is er hulp in de vorm van de rayon-adviseurs. Stuur een e-mail aan: info@jota-joti.scouting.nl en misschien kunnen zij helpen om je te koppelen aan een groep.

Natuurlijk staat het helemaal vrij om als individuele zendamateur mee te doen, of met een groepje kinderen dat niet op de Scouting zit. Als er maar lol wordt gemaakt!

Meer info: JOTA-JOTI scouting

Open huis FRAG

Open huis Friese Radio Amateur Groep
FRAG Leeuwarden

Op zaterdag 10 september 2022 wordt dit jaar een open huis bij de Friese Radio Amateur Groep (FRAG) gehouden.
Iedereen is die dag tussen 10:00 uur en 15:00 uur LT van harte welkom in het clubhuis aan de Avondsterweg 14 in Leeuwarden.

Het open huis is er voor iedereen die meer wil weten over het radiozend-amateurisme en de FRAG als vereniging. Een aantal FRAG leden hebben een mooi programma voorbereid, zodat er voor iedereen iets te “ontdekken” valt.
Cursusleider Kasper PA3FRV is aanwezig om bezoekers te informeren over de cursus voor de N of F licentie die bij de FRAG wordt gegeven.
Geïnteresseerden kunnen zich die dag direct aanmelden voor de cursus.
Daarnaast worden er demonstraties gehouden op het gebied van:

 • FT4 en FT8 toepassen vanuit het Ham Radio Deluxe programma.
 • Het voeren van digitale chat QSO’s met behulp van het Varac programma op basis van het Varac protocol.
 • Uitleg over Slow Scan Televisie (SSTV).
 • Welke apparatuur en software is daarbij nodig en hoe het werkt.
 • De Ontvangst van (weer)ballonnen van het KNMI en van ballon-experimenten uitgevoerd door radiozendamateurs.
 • Er is een EMC testbank aanwezig waar meegebrachte voedingen of andere apparatuur kan worden getest.
 • Er is een opstelling voor SMD (micro) solderen waarbij meegebrachte apparatuur kan worden onderzocht en misschien kan worden gerepareerd.
 • Het open huis biedt natuurlijk ook de gelegenheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, elkaar te ontmoeten en in een eyeball QSO hobby ervaringen uit te wisselen.
 • Al met al een zeer gevarieerd aanbod om de vele facetten van de radio-amateur hobby te laten zien.
 • Wij hopen dan ook dat het programma zal aanspreken en nodigen iedereen van harte uit om op 10 september tussen 10:00 en 15:00 uur langs te komen in het clubhuis van de FRAG aan de Avondsterweg 14 te Leeuwarden.

73’ namens het bestuur van de FRAG

Electron augustus 2022

Wilma PD2WLM en Wim PD2WAM op het VERON Pinksterkamp.

UITGELICHT

DvdRA 2022

René Plug PA3ECL, de voorzitter van de evenementencommissie deelt me, dat de zestigste Dag voor de RadioAmateur plaats vindt op zaterdag 29 oktober in de IJsselhallen in Zwolle. Kaartjes kopen gaat dit jaar op een andere manier, namelijk digitaal. Daardoor worden de wachtrijen een stuk korter of kunnen bezoekers zo doorlopen. Kaartjes kopen vanaf 15 september in de webshop van de VERON.

Yagi zelfbouw DvdRA

Op de Dag van de RadioAmateur, DbdRA kunnen bezoekers leren hoe ze een vier-elements-yagi kunnen samenstellen voor de tweemeterband. Zo kunnen bezoekers kennismaken met het werken met de elementklemmen en ervaren wat het is om een yagi te maken volgens het polyfix-principe. Ruud van Gageldonk PD5GWR vertelt er in Electron alvast over.

Examens tot nu toe

Via de Stichting Radio Examens SRE vinden dit jaar voor het laatst F- en N-examens plaats. Vanaf 1 juli 2023 neemt het CBR deze examens over. Henk Vrolijk, PA0HPV, secretaris van de SRE zet een aantal gegevens over de afgelopen jaren op een rijtje.

NL-Post

Experimenteren mag, maar doe het wel veilig, zegt Thieu, Hij noemt een aantal zaken, waar je op kunt letten tijdens experimenten. Ook gaat hij uitvoerig in op lus-, loop-, raamantennes en wat er op lijkt.

Morse in Openluchtmuseum

Op 12 juni gaven diverse VERON-leden informatie en demon- straties over ‘morsecode als communicatiemiddel’ aan het publiek van het Openluchtmuseum in Arnhem. De belang- stelling van de bezoekers was groot. Velen lieten zich uitvoe- rig informeren. Ook het aantal mensen dat een ‘proeve van bekwaamheid’ wilde afleggen, was boven verwachting hoog.

HF-rubriek

In de HF-rubriek de activiteitenkalender augustus 2022 en nieuws van de redacteur Hans Remeeus, PA0Q. Verder de aankondiging van de VERON HF-dag. Ook DX-nieuws, award-nieuws en de veranderingen in dde DXCC-lijst in de jaren 1958 en 59. En nog veel meer.

VHF en hoger

In Weak Signals aandacht voor TEP: Transequatoriale propagatie. Verder de ATV en DATV contestuitslagen.

Vademecum 2022

De 17e druk van het Vademecum is uit. Met veel aanvullingen en herzieningen. Onmisbaar in elke shack! Alleen online te bestellen in de VERON-webshop.

Maar ook te lezen in Electron augustus 2022

 • Verslag VERON PinksterKamp 2022
 • QRP-EME met PD
 • Drukte in Beetsterzwaag op Friese Radiomarkt
 • Forten on the air
 • Vossenjagen
 • Morse-challenge op DNAT
 • Komt u ook?
 • In memoriam
 • Stichting Service Bureau
 • En nog veel meer…

VHF en hoger

Uitgebreide inhoud van de VHF-en-hoger commissie vindt u hier.

Linkenpagina

Een selectie van lastig over te typen linken uit Electron zijn hier aan te klikken.

Dag voor de radioamateur

29 oktober 2022 van 09.30-17.00 uur in de IJsselhallen te Zwolle

Informatie voor bezoekers aan de Dag voor de RadioAmateur

Op 29 oktober 2022 vindt de 60e Dag voor de RadioAmateur plaats. Deze dag wordt georganiseerd door VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. Naast het officiële gedeelte met de bekendmaking van de RadioAmateur van het (vorige jaar) 2021, door het wetenschappelijke Radiofonds Veder, zijn er diverse lezingen, workshops, de zelfbouwtentoonstelling de AMRATO (commerciële handelaren), en natuurlijk de VROM, de VERON Onderdelen Markt (radiovlooienmarkt). Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, zo zal er weer een Jeugdplein ingericht zijn. Op deze pagina treft u over enige tijd een overzicht aan wat er op 29 oktober allemaal te beleven zal zijn in de IJsselhallen in Zwolle.

VADEMECUM

Vademecum 17e druk

VERON Vademecum 17e druk

Het Vademecum is hèt naslagwerk en handboek voor de radioamateur en mag eigenlijk in geen enkele shack ontbreken. Deze nieuwe editie bevat ruim 400 pagina’s met alle praktische informatie over onze hobby met vele kleurenfoto’s. Van een complete DXCC-lijst tot bandplannen en van tips over het plaatsen van antennes tot uitleg over QTH locator vakken. Ook een nieuw hoofdstuk “Ethiek en Operationele procedures” is toegevoegd.

Het vademecum doet dienst als uniek hulpmiddel voor, tijdens en na het werken met je radioapparatuur.

ISBN/EAN: 978-90-70756-48-2

Formaat: A5

Voor bestellen klik op HIER.

Telefoon: +31 6 39668309
Het Centraal Bureau, Service Bureau en het Dutch QSL Bureau zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur.

Aanvullingen en errata behorende bij VERON publicaties

Wanneer u VERON publicaties gebruikt, dan is het altijd goed om even te controleren of u met de meest recente versie werkt. En of er wellicht aanvullingen en/of errata voor deze boekwerken beschikbaar zijn. Deze zijn vervolgens gratis hier te downloaden uit onderstaande lijst. Let hierbij goed op voor welke druk onderstaande download bedoeld is.

Netherlands Telegraphy Club

Netherlands Telegraphy Club (NTC)

Een nieuwe CW club in Nederland? Ja, dat klopt. Buiten de zeer bekende Benelux QRP club en de VHSC zijn er geen CW clubs in Nederland. De oprichters van NTC willen dit gat dichten. Het doel van de NTC is Nederlandse telegrafisten te verenigen om zodoende meer activiteit op de banden te generen. We willen ons laten horen in de buurlanden door samenwerking met de diverse zuster verenigingen aan te gaan en samen genieten van onze mooie hobby en mode. Uiteraard is NTC voor alle CW’ers: nieuwe, langzame, snelheidsduivels en iedereen die er tussen zit.

De NTC is ondertussen lid van “EUCW” en “International CW Councel” om onze stem te laten horen. Omdat NTC er voor alle telegrafisten wil zijn is voor een laagdrempelig lidmaatschapsbeleid besloten. Om het lidmaatschap te kunnen aanvragen hoef je maar een QSO te hebben gemaakt met 2 actieve leden. Daarna op de website het aanvraag formulier downloaden, invullen en doormailen. Er wordt geen inschrijfgeld gevraagd.

Om activiteit te generen zijn er op het moment twee activiteiten en aan een derde wordt gewerkt:

 • Worked NTC Members (W-NTC-M) award.
 • De Maandelijkse QSO party.
 • Een 2e award ligt op de ontwerp tafel.

Mocht je meer willen weten, kijk even op onze site (in ontwikkeling) of stuur een mailtje naar: nettelclub@outlook.com. Je kunt natuurlijk ook direct kijken of je wellicht al NTC leden gewerkt hebt of hiermee aan de slag gaan. De ledenlijst kan op de website gevonden worden www.qsl.net/ntc. Natuurlijk ben je ook zonder NTC lidmaatschap welkom om aan de activiteiten mee te doen. We komen je graag tegen op de band.

Namens de NTC oprichters,

PA7RA, PG4I & PA3HEN