QSL-kaarten

Met een QSL-kaart wordt een gemaakte verbinding of luisterrapport schriftelijk bevestigd. Zo krijgt u een schriftelijke bevestiging voor de gemaakte verbinding. Verzamel ook QSL kaarten van verre landen of speciale evenementen. Het Dutch QSL-Bureau is een samenwerking tussen de VERON en de VRZA. Bent u lid van de VRZA kijk dan op de VRZA-DQB pagina voor meer informatie over hoe te handelen bij de VRZA.

Dutch QSL-Bureau verstuurd en ontvangt QSL-kaarten

Via een wereldwijd systeem van QSL-Bureaus worden kaarten over de hele wereld verstuurd en ontvangen. Het Dutch QSL-Bureau sorteert QSL-kaarten die binnenkomen van andere landen op regio. Regionale RQM Managers ontvangen deze kaarten en verspreiden deze onder de leden. Om kaarten te versturen levert u uw te versturen kaarten in bij de RQManager van uw regio. Zowel de aan de RQM´s aan te bieden QSL-kaarten, als ook de kaarten door de RQM´s aan het DQB aan te bieden QSL-kaarten moeten als volgt worden aangeboden:

  • Voor de Nederlandse radiozend- en/of luisteramateur of een Nederlandse QSL-manager voor een lid in het buitenland: ongesorteerd.
  • Bestemd voor buitenlandse radio-zend-en/of luisteramateurs: gesorteerd op prefix (landaanduiding) en in alfabetische volgorde.

Lees alle details in het Reglement Dutch QSL Bureau

Afmetingen van een QSL-Kaart

In IARU verband is afgesproken dat QSL-kaarten een standaardformaat hebben van 9 x 14 cm. QSL-Bureaus hebben hun verwerkingsprocessen hierop aangepast. Houd je aan dit formaat.

Wat doet een Regionale QSL Manager?

Tijdens afdelingsavonden kunt u bij de Regionale QSL Manager, RQM uw kaarten inleveren voor verzending. Heeft de RQM kaarten voor u ontvangen van andere stations dan zal hij deze aan u overhandigen. Met de RQM zijn ook afspraken te maken over de regio waar u kaarten wilt ontvangen.

Is uw roepnaam gewijzigd?

Is uw roepnaam gewijzigd vergeet niet deze door te geven. Doe dit bij het centraalbureau@veron.nl. Deze gegevens worden zowel in het VAS als in DQBManager verwerkt. Heeft u speciale roepletters waarvoor u kaarten wilt ontvangen meld dit per e-mail aan dqb@veron.nl  .

Speciale roepnaam? Informeer het Dutch QSL-Bureau

Heeft u speciale roepletters waarvoor u kaarten wilt ontvangen stuur een e-mail aan dqb@veron.nl. De roepnaam wordt dan toegevoegd in het verwerkingssysteem.

Meer details in de VADEMECUM

In de VADEMECUM kun je alles over de QSL-kaarten, DQB en RQM lezen.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Het correspondentieadres is:

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland

Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Ook QSL-kaarten versturen?

Wilt u ook QSL-kaarten ontvangen en/of versturen maar bent u geen lid van de vereniging?
Word lid van de VERON en geniet van nog meer voordelen.

Bij de locale QSL-manager van de  VERON afdeling Friese Meren A62 zijn de volgende QSL-kaarten binnengekomen (update 23 augustus 2019):

PAoAKV, PAoCOR, PAoGDW, PAoGRB, PAoHFM , PAoSKV en PAoTVT
PA1BD en PA1CD
PA2CVH, PA2GVM, PA2LR, PA2OTT en PA2SNK
PA3ATK, PA3ATZ, PA3BTS, PA3BVG, PA3BXH , PA3BYZ, PA3BZC, PA3DTY, PA3EGR, PA3FBQ, PA3FQS, PA3FTF,  PA3GFY, PA3GJW, PA3GZW en PA3HGX

PA4HJH en PA4O
PA5CB en PA5RR
PA7MM en PA7PTR

PDoARJ, PDoLMZ, PDoNUE en PDoORT

PD1ANW
PD2F, PD2HH, PD2HVD, PD2RPS en PD2WDB

PD4RC, PD9WM  en PEoLED

PE1AVG, PE1DAB, PE1DWQ, PE1JMM, PE1KDF, PE1OPK, PE1OTB, PE1OYC, PE1RCG

PG5FRL
PI4OFL.

Deze QSL-kaarten kunnen worden opgehaald op de eerstvolgende VERON A62 verenigingsavond in Sneek, Rode Kruis gebouw aan de Selfhelpweg 2 (klik hier voor agenda).