QSL-kaarten

Wat is een QSL-kaart

Met een QSL-kaart wordt een gemaakte radioverbinding of luisterrapport schriftelijk bevestigd. Zo krijgt u een schriftelijke bevestiging voor de gemaakte verbinding. Verzamel ook QSL kaarten van verre landen of speciale evenementen. Het Dutch QSL-Bureau is een samenwerking tussen de VERON en de VRZA. Bent u lid van de VRZA kijk dan op de VRZA-DQB pagina voor meer informatie over hoe te handelen bij de VRZA.

QSL-Kaarten – ON5UR QSL Printing

Bij de QSL-manager van de VERON afdeling Friese Meren zijn de volgende QSL-kaarten binnengekomen:
PA0 AKV, -COR, -GDW en -KBN
PA1 BK, -CD, -GYS en -NHZ
PA2 IP en -LR
PA3 ATZ, -BTS, -DTY, -EUY, -GFY, -GPD en -HGX
PA4 HJH
PA5 COR en -RR
PA7 D, -LV, -N en -PTR
PD0 ORT
PD2 F en -HVP
PD9 WM
PE0 CWK
PE1 AVG, -DAB, -OYC en OTB
PI4 OFL 
Dutch QSL-Bureau verstuurd en ontvangt QSL-kaarten

Via een wereldwijd systeem van QSL-Bureaus worden kaarten over de hele wereld verstuurd en ontvangen. Het Dutch QSL-Bureau sorteert QSL-kaarten die binnenkomen van andere landen op regio. Regionale RQM Managers ontvangen deze kaarten en verspreiden deze onder de leden. Om kaarten te versturen levert u uw te versturen kaarten in bij de RQManager van uw regio. Zowel de aan de RQM´s aan te bieden QSL-kaarten, als ook de kaarten door de RQM´s aan het DQB aan te bieden QSL-kaarten moeten als volgt worden aangeboden:

  • Voor de Nederlandse radiozend- en/of luisteramateur of een Nederlandse QSL-manager voor een lid in het buitenland: ongesorteerd.
  • Bestemd voor buitenlandse radio-zend-en/of luisteramateurs: gesorteerd op prefix (landaanduiding) en in alfabetische volgorde.

Lees alle details in het Reglement Dutch QSL Bureau

Afmetingen van een QSL-Kaart

In IARU verband is afgesproken dat QSL-kaarten een standaardformaat hebben van 9 x 14 cm. QSL-Bureaus hebben hun verwerkingsprocessen hierop aangepast. Houd je aan dit formaat.

Wat doet een Regionale QSL Manager?

Tijdens afdelingsavonden kunt u bij de Regionale QSL Manager, RQM uw kaarten inleveren voor verzending. Heeft de RQM kaarten voor u ontvangen van andere stations dan zal hij deze aan u overhandigen. Met de RQM zijn ook afspraken te maken over de regio waar u kaarten wilt ontvangen.

Is uw roepnaam gewijzigd?

Is uw roepnaam gewijzigd vergeet niet deze door te geven. Doe dit bij het centraalbureau@veron.nl.  Deze gegevens worden zowel in het VAS als in DQBManager verwerkt.

Speciale roepnaam? Informeer het Dutch QSL-Bureau

Heeft u speciale roepletters waarvoor u kaarten wilt ontvangen stuur een e-mail aan dqb@veron.nl. De roepnaam wordt dan toegevoegd in het verwerkingssysteem.

Meer details in de VADEMECUM

In de VADEMECUM kun je alles over de QSL-kaarten, DQB en RQM lezen.

Adres van het Dutch QSL Bureau

Het correspondentieadres is:

Dutch QSL Bureau
Postbus 330
6800 AH  Arnhem
Nederland
Telefoon: 06 – 396 683 09 (tijdens kantooruren)

Ook QSL-kaarten versturen?

De VERON afdeling Friese Meren verstuurt van het QSL-bureau ontvangen QSL-kaarten in verband met de COVID-19 maatregelen naar het postadres van de VERON-leden van de VERON-afdeling Friese Meren. Voor belangstellenden, donateurs, vrijwilligers en overigen bestaan aparte afspraken of word lid van de VERON en geniet van nog meer voordelen.