PC7MM memory tool

PC7MM Memory Manager tool is (gratis) beschikbaar
Voortvloeiend uit zijn eigen behoefte aan een tool die het mogelijk maakt om vanuit één “master lijst” met frequenties importbestanden voor diverse CPS software te kunnen genereren, heeft PC7MM de “PC7MM Memory Manager” tool gemaakt. De tool is gemaakt in de platform onafhankelijke “LibreOffice Calc” open source software en werkt derhalve onder zowel Windows als Linux.
De tool bevat behalve de functionaliteit om voor maar liefst 18 verschillende transceivers bestanden te genereren die direct in de CPS ingelezen kunnen worden, een door PC7MM samengestelde “master lijst” met zo’n 5700 frequenties. De tool met bijbehorende uitgebreide instructievideo is te downloaden via de website van VERON A08, waarvan onder aan dit artikel een link is vermeld.

Frequenties in de lijst zijn van de Nederlandse analoge, DMR, C4FM en D-STAR repeaters, maar ook de repeaters van België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Italië en Engeland zijn in de lijst opgenomen. Tevens bevat de lijst de nautische frequenties en de airband frequenties. Verschillende simplex frequenties zijn ook opgenomen, waaronder DARES, PMR, Freenet, FRS, LPD, JOTA, frequenties van bouwbedrijven, de brandweer, het rode kruis en ook frequenties die gehuurd worden door bedrijven. Het moge duidelijk zijn dat we als zend-amateurs niet op alle genoemde frequenties mogen zenden en het is ieders verantwoordelijk-heid dat ook niet te doen.

Iedere frequentie uit de lijst is voorzien van een bron, op basis waarvan het bestaan van de
frequentie is vastgesteld. Belangrijkste bronnen zijn de lijst van bij het RDI geregistreerde
repeaters (versie 2024-11), de Brandmeister repeater database, diverse QRZ pagina’s, de
frequentielijst van PC5E, Echolink repeaters, en diverse websites zoals amateurzender.nl,
repeaterbook.com, en deltascannerzeeland.nl.
De tool werkt vrij eenvoudig. Eerst selecteer je voor welke transceiver je importbestanden wil
genereren. Daarna laat je de tool automatisch bepalen welke van de 5700 frequenties door de
geselecteerde transceiver ondersteund worden qua modulatiesoort en qua frequentie. Daarna kun je de lijst van frequenties die je daadwerkelijk wil importeren in je transceiver handmatig verfijnen, bijvoorbeeld op basis van de fysieke afstand die een repeater heeft ten opzichte van een op te geven GPS locatie.
De tool is gratis te gebruiken en zowel de source code als de lijst met frequenties is vrij bruik-baar en aanpasbaar. De tool verkeert in BETA fase, wat wil zeggen dat het zou kunnen zijn dat de tool nog niet in alle omstandigheden perfect werkt, al is de tool wel al uitgebreid getest. Het gebruik van de tool is uiteraard geheel op eigen risico en er kunnen geen rechten ontleend worden aan het gebruik van deze tool; PC7MM en VERON A08 zijn niet aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik van de tool.
Voor de Anytone 578/878 apparaten heeft PC7MM overigens een nieuwe codeplug gemaakt
waarvan de frequentielijst en de toewijzing van channels/frequenties aan zones en scanlists met de Memory Manager tool gegenereerd is. Een link naar deze codeplug is onder aan dit artikel vermeld.
Als er vragen mochten zijn dan kunnen deze aan PC7MM gesteld worden, maar PC7MM geeft wel aan dat hij niet is ingesteld op het snel beantwoorden van vele vragen. PC7MM onderkent dat het up-to-date houden van de lijst met frequenties cruciaal is, maar hij geeft ook aan dat hij niet de ambitie heeft om daar dagelijks mee bezig te zijn. Het is dus verstandig om van tijd tot tijd de VERON A08 website in de gaten te houden voor een nieuwe versie van de tool, maar op actualiteit en/of volledigheid van de lijst van de frequenties is PC7MM niet aanspreekbaar.
Omdat de PC7MM Memory Manager tool erg flexibel is en er dus veel mogelijkheden zijn, is er door PD3RFR en PC7MM een uitgebreide instructievideo gemaakt waarin de werking van de tool stap voor stap toegelicht wordt. Het verdient aanbeveling deze video te bekijken, zodat je maximaal gebruik kunt maken van de functionaliteit die de tool te bieden heeft.
Om de tool te kunnen gebruiken dienen in LibreOffice de regional settings op “English (USA)”
ingesteld te worden en dienen de security settings dusdanig ingesteld te zijn dat het uitvoeren van programmacode wordt toegestaan. In de genoemde video wordt uitgelegd hoe dit te
bewerkstelligen.

Link naar de “PC7MM Memory Manager Tool”
https://a08.veron.nl/projecten/software/pc7mm-memory-manager/
Link naar video met uitleg over de werking van de Memory Manager Tool
https://youtu.be/iqs_RuwZnao
Link naar de Anytone 578/878 codeplug met beknopte handleiding en video:
https://a08.veron.nl/projecten/software/codeplug-anytone-578-878/