De geschiedenis van de tweerichtingsradio

De tweerichtingsradio
De geschiedenis van de tweerichtingsradio

Mark Abrams WA6DPB en Mark Lidikay KE6TNM hebben een 15 minuten durende video gemaakt met de titel “De geschiedenis van de tweerichtingsradio“. Het geeft een kijkje in de vroegste portofoons van de 20e eeuw. En het laat de evolutie van repeaters en uiteindelijk de ontwikkeling van netwerk- en bundelrepeaters zien.

Het verhaal combineert een technisch overzicht met een korte geschiedenisles. De film is afgelopen september op het Cannes Corporate Media and TV Film Festival vertoont. En dat leverde de makers een Silver Dolphin award op. Dat is een van de hoogste onderscheidingen voor bedrijfsmedia op het festival.

Mark Lidikay vertelde dat het verhaal van de video over de moderne netwerktrunking die door bedrijven wordt gebruikt bijzonder interessant is voor radioamateurs. Vooral omdat portofoons steeds meer gebruik maken van de digitale modi. “Het was een mysterie voor de meeste radioamateurs. En het was een van onze prioriteiten om het concept begrijpelijker te maken.