DARES weer QRV

DARES niet meer actief? Nee! Springlevend
 
Hoewel het leek dat het de laatste paar jaar stil is geweest, is er toch nog steeds activiteit. 
Ja, in Friesland en Groningen was er tot nu toe weinig te merken van DARES. 
Toch is er nog steeds beweging en een kleine groep kwam in de corona tijd samen op de 2 meter om zijn/haar station te testen. 
Ook nu weer komt een groep maandelijks samen in de brandweerkazerne in Westerbork en hier worden technische zaken en onderwerpen besproken gelinkt aan DARES. 
 
Namens de DARES regio 2 Fryslân Noord Nederland heb ik alle leden benaderd die in het DDA adressenbestand staan om hun beschikbaarheid nog eens te bekijken. 
Niet iedereen staat op JA en dat heeft vaak te maken dat je overdag of andere momenten geen inzet kan geven, maar vaak wel beschikbaar bent vanuit je radioshack, wat uiteraard ook kan.

Ik ben zelf zo nu en dan actief bij DARES al sinds 2014 en heb al een aantal oefeningen meegedaan. Leo uit Dokkum PD2LFB heeft voor een belangrijk deel DARES op de kaart gezet in Fryslân en heeft op dit moment v.w.b. DARES even een stapje terug genomen. 
Als groep in Noord Nederland komen we jaarlijks ongeveer 8 keer samen in Westerbork in de Brandweerkazerne en daar behandelen we maandelijks diverse zaken voor DARES. 
Op één van onze laatste bijeenkomsten hebben we het gehad over: “Hoe krijgen we anderen die nu aanwezig en actief zijn, weer betrokken bij DARES”.  
Bij een aantal staat als BESCHIKBAAR:   NEE  in het DARES systeem en om het bestand up to date te maken/houden is mij gevraagd om dit in eerste instantie te controleren en up to date te maken. 
Afgesproken is dat voor elk deel van onze regio iemand dit zal proberen, dus voor regio 2 Fryslân ben ik de aangewezen persoon.

Ter info:   wat doen we op dit moment allemaal:

1: Regelmatig (soms iedere avond) op 145.350 MHz rond 19.00 uur kun je je verbindingen analoog als ook via Winlink testen met anderen in onze regio. 
Jos PD7CB vanuit Koekange is veelal bereid je een rapport te geven. 
Belangrijkste doel van deze min of meer testrondes is dat je een goed zicht krijgt welke stations je kunt bereiken binnen en buiten je eigen regio, uiteraard belangrijk voor een daadwerkelijke inzet. 
2: Winlink promoten en zo nu en dan testen, zodat we voor DARES ook een mailsysteem paraat hebben zonder dat er internet aan te pas komt, dus alles via de zender. 
3: Meedoen aan lokale, regionale, nationale oefeningen. 4: Indien iemand wil kun je je specialiseren op noodcommunicatie. 
4: Voor de veiligheidsregio Groningen is een samenwerkingsovereenkomst in de maak en  Drenthe en Fryslân zullen ook t.z.t. volgen. 
 
Wat gaan we binnenkort doen:

1: We gaan als DARES Noord Nederland binnenkort meedoen met een communicatie oefening van Defensie waar we boodschappen over moeten brengen naar Den Haag, twee defensie groepen hebben net als wij dan de opdracht om de boodschappen over/door te geven. 
2: Als Fryslân gaan we ook een kleine test doen welke stations we kunnen bereiken, zeker vanuit Drachten is dit handig i.v.m. de Meld Kamer Noord Nederland MKNN (Groningen-Fryslân-Drenthe) 
3: En nu al kan je Winlink testen als je daar de gelegenheid voor hebt. 
 
Heb je interesse in DARES: 

Heb je ook interesse om eens iets te doen met DARES kijk dan eens op www.dares.nl  .
Of luister eens rond 19.30 uur op 145.350 MHz hier is Jos PD7CB vanuit Koekange vaak wel QRV om je een rapport te geven. 
Wil je binnen Fryslân eens meedoen aan de kleine test oefening binnenkort, kom je dan maar melden bij mij.  

Roel Pot PD0OYF DARES regio 2 Fryslân 

Karturf 20  9202 MC Drachten 
Tel: 0644068957    
Mail: pd0oyf@veron.nl 

Paar internet links, wellicht interessant: 
https://www.landelijkemeldkamer.org 
https://www.dares.nl