Cursus N en F

De cursus zendamateur gaat in het najaar van 2020 weer van start in het clubgebouw van de FRAG, Avondsterweg 14 in Leeuwarden. De cursus duurt ongeveer 6 maanden en wordt op de vrijdagavonden gehouden van 20.00 uur tot ongeveer 22.00 uur LT.

De cursus bestaat ongeveer uit 16 lessen van verschillende onderwerpen. Nadat een onderwerp behandeld is worden er gezamenlijk nog een aantal vragen doornemen. Wanneer alle onderwerpen behandeld zijn, worden tot aan het examen diverse oudere examens doorgenomen en besproken.

Het clubgebouw van de FRAG beschikt over een aparte ruimte waar les gegeven wordt zodat je de les rustig kunt volgen. Zowel de N en F cursus worden tegelijk gegeven, dit heeft als voordeel dat de bekende stof weer wordt opgefrist en degene die geen kennis hebben leren de basis theorie. Wanneer je buiten de lesavonden vragen hebt over de lesstof dan kan je deze per e-mail aan de cursusleider stellen, deze zal de vraag de eerst volgende les behandelen.

Je kan je opgeven tijdens de open dag van de FRAG, deze is op de 2e zaterdag in september 2020.
Of via het email adres van de cursusleider.

De contactpersoon voor alles wat met de cursus te maken heeft is:

Kasper van der Heide PA3FRV
cursus@pi4frg.nl

Ook de stichting Digitale Leeromgeving Zend Amateurs (DLZA) organiseert cursussen

Wil je zendamateur worden? Dat kan bij de DLZA.  Gratis (10 euro borg of donatie)

In een redelijk korte tijd kunnen wij je helpen om de leerstof voor het N-examen of F-examen voor de zendamateur bij te brengen. En dit alles helemaal gratis, het aanschaffen van een leuke zendontvanger en de daarbij behorende antenne inrichtingen kosten al genoeg! Je betaalt bij ons alleen een borg van € 10,- of doet een donatie aan de stichting. Helaas hebben wij de prijzen van de examens niet in de hand, deze examens worden niet door ons afgenomen en de kosten daarvan bedragen ongeveer € 70,-.  Het studietempo bepaal je helemaal zelf. De Novice kun je in enkele weken onder de knie hebben, maar je mag er ook enkele maanden over doen, tot een jaar aan toe. Het is wel de bedoeling dat je met enige regelmaat studeert. De maximale studieduur is 30 maanden, mocht dit te kort zijn dan kun je een eenmalige verlenging aanvragen van nog eens 30 maanden.

Twee soorten registraties

Voor radiozendamateurs is registratie verplicht. Registratie is mogelijk als je het N of F  radio-examen heeft gehaald. Zo toon je aan kennis te hebben van radiotechniek en regelgeving.

Er zijn 2 algemene registraties voor zendamateurs:

Novice: je mag uitkomen met maximaal 25 Watt op (delen van) de 40, 20, 10, 2 en 0,70 meter band. Het N-examen bestaat uit 40 meekeuzevragen met 3 antwoordmogelijkheden. Deelname aan het examen mag vanaf 11 jaar, de registratie gebruiken vanaf 12 jaar.

Full: je mag uitkomen op alle amateurbanden en op veel banden met maximaal 400 Watt. Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden. F-amateurs kunnen een vergunning aanvragen, als zij aan strenge voorwaarden voldoen mogen zij met maximaal 6 dB meer vermogen uitkomen dan in de F-registratie vermeld staat. Deelname aan het examen is vanaf 13 jaar, de registratie gebruiken vanaf 14 jaar.

We zijn continue bezig met het updaten van de lesstof, en de in het verleden ontstane fouten er uit te halen. Mocht je derhalve een en ander tegen komen qua fouten in de cursus laat dit dan gerust even weten via ons ticketsysteem!

Dit kun je doen via deze link

Veel plezier met de studie, het DLZA-Team.