Kort nieuws

Verenigingsavond VERON afdeling Friese Meren

Op vrijdag 12 oktober 2018 organiseert de VERON afdeling Friese Meren haar verenigingsavond in het Rode Kruis gebouw in Sneek aan de Selfhelpweg 2. Aanvang 20.00 uur.
Het thema van deze avond is zelfbouw.
Klik HIER voor de nieuwste versie van ons informatiebulletin.

Nieuwe repeater PI2NWK

Nederland telt een nieuwe repeater. Gisteren is PI2NWK geactiveerd. Deze repeater staat in Noordwijk aan zee en zend uit op 430.0500 MHz. Het dekkingsgebied ligt globaal tussen Alkmaar, Utrecht en Dordrecht voor vaste stations. De antennes staan op circa 25 meter hoogte opgesteld, met een vermogen van 15 Watt en een 6 dB antenne. De repeater gebruikt geen CTCSS. Op de website van afdeling Leiden is meer informatie over de omzetter te vinden.

Op 25 september a.s. zal er een presentatie gehouden worden over de repeater bij de afdeling Leiden. Deze avond begint om 20.00 uur in de Hoystak aan de Sportdreef 6 in Sassenheim. De afdeling zal deze repeater ook gebruiken voor haar ronde, die op vrijdagavonden gehouden wordt en om 20.00 uur begint. Daarmee stopt de afdeling met het gebruiken van de landelijke repeater PI2NOS voor haar lokale activiteiten.


Hobbyscoop zet PI2NOS deels uit

Stichting Scoop Hobbyfonds zet de repeater PI2NOS op gezette tijden uit. Op werkdagen is de repeater enkel beschikbaar tussen 0500 en 1100 uur en tussen 1500 en 2000 uur. Dit in overleg met toezichthouder Agentschap Telecom, zo valt op de website te lezen. Gedragingen van enkele veredelde CB’ers gebruikers zijn aanleiding hiertoe. Deze maatregel beperkt de mogelijkheden voor gebruikers helaas aanzienlijk maar faciliteert in ieder geval het primaire verkeer zoals bijvoorbeeld mobiele gebruikers. Met deze maatregel vragen wij aandacht voor een ordentelijk gebruik van de repeater en spreken wij de verwachting uit dat we deze maatregel op termijn weer ongedaan kunnen maken. We merken daarbij op dat deze maatregel uitsluitend is ingeroepen door het gedrag van enkele geregistreerde radio zendamateurs. Effecten van intruders zijn voornamelijk een gevolg van gedragingen van zendamateurs maar geen reden voor deze maatregelen. Hobbyscoop heeft een pro-actieve houding ten aanzien van het lokaliseren van intruders, echter, aanpak is uitsluitend een taak voor het Agentschap Telecom. Met name de aanpak door Agentschap Telecom lijkt een probleem.

De huidige regelgeving geeft de toezichthouder weinig mogelijkheden op om te treden tegen geregistreerde zendamateurs.


Op 13 oktober aanstaande wordt in samenwerking met ASTRON/CAMRAS de derde DKARS VHF-UHF-SHF Weak Signal dag gehouden. Deze dag heeft als doel om alle geïnteresseerde radio amateurs met interesse in weak signal communicatie bijeen te brengen om daarmee een stimulans te geven aan de activiteit op de banden. Naast diverse presentaties variërend van technische onderwerpen. Meer details klik op HIER.


35e Radio Onderdelen Markt Assen op 6 oktober 2018

Het wordt gehouden voor zendamateurs, luisterstations, geïnteresseerden in de Radio- en ATV techniek maar ook voor hobby enthousiasten op Computer gebied, Elektronica en zelfbouw. Aanvoer van nieuwe en gebruikte spullen zullen in ruime mate aanwezig in allerlei variëteit. We gaan ook weer stands inrichten waar demo wordt gegeven over de mogelijkheden met Radio, Elektronica, Mini PC’s, opleidingen en dergelijke. We rekenen weer op een grote opkomst. Tevens zal er weer voldoende ruimte zijn voor onderling QSO onder genot van een hapje en drankje.

De samenwerking met Vitalisvlooienmarkten is gecontinueerd. Hierdoor kunnen we de toegangsprijs houden op € 3,50. Dit geeft tevens toegang voor zowel onze Radiomarkt als ook de grootste Vlooienmarkt van het Noorden. Kinderen t/m 13 jaar gratis. De markt worden weer gehouden in de veilinghallen van Flowerdome in Eelde en wel aan de zijde van de ruime gratis parkeerplaatsen waar ook de gedeelde ingang met Vitalis is. De hal heeft een oppervlakte van 2500 – 3000 m2 is uitstekend verlicht / verwarmd en bevindt zich op ca. 12 km. ten noorden van Assen, en is direct aan de A28 gelegen.

Onze Radio markt is voor het publiek geopend van 9.30 tot maximaal 15.00 H. Adres; Burgemeester J.G. Legroweg 80, 9761 TD, EELDE.


Het verenigingsblad ELECTRON van de VERON is nu (2 x per jaar) online beschikbaar. 

Klik op de afbeelding.

Zie ook de jaargangen 2018 van Electron door te klikken op HIER.


Ook is de nieuwste uitgave van het verenigingsblad CQPA  uitgebracht door de VRZA.

Klik op de afbeelding.


E-mailservice van de VERON afdeling Friese Meren

Wil u per Email geïnformeerd worden over de VERON in het algemeen en de VERON afdeling  Friese Meren in het bijzonder ten aanzien van radio-bladen, informatiebulletins en overige publicaties over de radiohobby, meldt u zich dan aan m.b.v. het zogenaamde E-mail aanmeldingsformulier (klik op).  Zie voor verdere informatie op de pagina E-mail service of klik op E-MAIL service.


Lees ook de nieuwste updates van HAMECC2018 door te klikken op de afbeelding.


Nationale verenigingszender van de VERON PI4AA

De crew van PI4AA komt iedere eerste vrijdag van de maand op 21:00 lokale tijd met een nieuwe uitzending. Onze volgende uitzending vindt plaats op vrijdagavond 5 oktober om 21.00 uur lokale tijd (19:00 UTC).

Voor 2018 zijn uitzendingen gepland op:
  • 5 oktober
  • 2 november
  • 7 december
PI4AA is te horen op de volgende frequenties:
  • 40 meter: 7073 kHz ±QRM
  • 2 meter: 145,325 MHz
  • 70 centimeter: 430,125 MHz (via de PI2NOS repeater)

Na de uitzending is er op de PI2NOS repeater en op 40 meter een inmeldronde. Op 2 meter is er geen ronde.

Wij ontvangen graag een ontvangstrapport en/of andere op- en aanmerkingen over onze uitzendingen van u. Gebruik hiervoor dit contact formulier.

Vereningszender PI4VRZ/A (VRZA)

Uitzending op zaterdagmorgen tussen 10:00 en  12:30 uur LT op 145,250MHz (vert.gepol), op 70,425 MHz (vert. gepol.) en op  3605 kHz in LSB vanuit Radio Kootwijk.

Programma:

10:00 tot 10:30  Bulletin in morse 10:30 tot 11:00 RTTY- of PSK31-bulletin

11:00 tot ca. 11:45   Nieuws in spraak

11.45 tot ca 12.30  tekenen van de presentielijst op bovengenoemde frequenties en 7062 kHz .

Kopij voor het RTTY-bulletin moet uiterlijk op donderdagavond voorafgaande aan de uitzending ontvangen zijn via email-adres pi4vrz@vrza.nl. Er kunnen ook berichten worden ingesproken via onze voicemail:    055-711 43 75.    Zie voor meer informatie:  http://www.pi4vrz.nl/


Zie voor de nieuwste updates van radio-bladen:

De nieuwste editie van Radio Nieuwsflits (klik op): Radionieuws Flits 2018 editie september/oktober.

De nieuwste uitgave van HAM Nieuws (klik op): HAM-nieuws  (update).

De nieuwste uitgave van CQPA van de VRZA (klik op): CQ-PA   (update).

Preview nieuwste uitgave van Electron (klik op): Electron   (update).

De nieuwste uitgave van het informatiebulletin (klik op) DKARS   (update)

De nieuwste uitgave van het informatiemagazijn (klik op) RAZZIES  (update).

  =   verder naar de hoofdpagina