Dagelijkse archieven: 4 juni, 2024

Iets geks

Hang eens een flinke antenne onder een helicopter

Helikopters zijn misschien wel het coolst als ze worden gebruikt als vliegende hijskranen. Aan een lange, bungelende kabel kunnen ze van alles dragen. Van auto’s tot kratten tot gigantische hangende zagen. Maar wat je misschien nog vreemder vindt, zijn de helikopters die rondvliegen met gigantische platte antennes. Als je er een in het veld ziet, is het niet bepaald intuïtief om erachter te komen wat ze aan het doen zijn, maar deze helikopters zijn belast met belangrijk geologisch werk!

In de populaire verbeelding is het magnetische veld van de aarde handig om het noorden te vinden met een kompas. Maar in het dagelijks leven komt dat nauwelijks aan bod en verder denken we niet veel na over het magnetische veld. In werkelijkheid is het magnetisch veld van de aarde echter variabel over het hele oppervlak van onze planeet. Door het te meten, kunnen we veel inzicht krijgen in wat er onder onze voeten ligt.

Magnetisch onderzoek is een belangrijk hulpmiddel in de geologie en archeologie. In dat laatste opzicht werden ze misschien wel het best gepopulariseerd door het tv-programma Time Team. De serie maakte vaak gebruik van geomagnetische onderzoeken om artefacten of structuren onder de grond te ontdekken. De typische techniek die in het programma werd gebruikt was dat iemand met een magnetometer over een locatie liep en de magnetische veldsterkte registreerde. Door de magnetometer in een rasterpatroon over een locatie te laten lopen, was het mogelijk om een lokale kaart van het magnetische veld op te bouwen die anomalieën onder de grond kon onthullen.

Je jeest er meer over bij onze vrienden van Hackaday.

Met dank aan Tom, PC5D.