Maandelijks archief: januari 2024

VRZA Locatorcontest

Hoe en wat van de Locatorcontest.

De Locatorcontest is een contest met een zeer gemoedelijke sfeer onder de deelnemers. We proberen natuurlijk allemaal om veel verbindingen te maken maar we hebben ook allemaal tijd voor een gezellig praatje. Zeker als je iemand tegenkomt op de band die je al een poosje niet meer had gehoord. En dat moet vooral ook zo blijven. Het is op die manier ook een mooie contest om beginnende amateurs kennis te laten maken en ervaring op te laten doen met het contesten zodat ze operating practice krijgen.

Op dit moment komen onze deelnemers voornamelijk uit de provincies Noord- en Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. 2 deelnemende stations komen uit Friesland en 1 uit Utrecht. Ik zou het erg leuk vinden om ook uit de andere provincies deelnemers te krijgen. Dit vergemakkelijkt het verdienen van het certificaat voor Worked All Netherlands aanzienlijk. (zie hiervoor verderop in deze nieuwsbrief).

Worked All Provinces
Naast de NLC hebben we bij de VRZA ook jaarlijks de WAP contest. WAP staat voor Worked All Provinces. Deze contest wordt op de zaterdag van het tweede volle weekend in juni gehouden. In 2024 is dat op 8 juni. Het doel van de contest is om stations uit zoveel mogelijk
provincies te werken en ook voor de calls van de VRZA afdelings-stations krijg je extra multipliers.
In 2023 hebben 11 van de 18 VRZA afdelingen meegedaan aan deze contest. Voor de eerste keer sinds ik deze contest organiseer hebben uit alle Nederlandse provincies stations meegedaan als multi of als single operator.

Deze contest is een mooie dag om het bijhorende certificaat te behalen. Misschien werk je ze op één dag wel allemaal en anders heb je in ieder geval een mooie start gemaakt en werk je die overige provincies vast nog wel een andere keer dit jaar.

Worked All Netherlands certificaat
Zendamateurs die het leuk vinden om certificaten te verzamelen kunnen bij de VRZA ook terecht.
Hierboven noemde ik al het certificaat voor het werken met alle 12 Nederlandse provincies maar we hebben ook het certificaat voor het werken van locatorvakken.
Tijdens de Locatorcontest (het zit hem in de naam)
kun je een mooie slag slaan met sparen van gewerkte locatorvakken in Nederland.
Als je 250 Nederlandse locatorvakken hebt geactiveerd kun je al een basis-award krijgen. Voor brons, zilver en goud ga je steeds met stappen van 250 vakken omhoog en uiteindelijk is er zelfs een trophy award te verdienen voor 1200 vakken.

Karin Mijnders PA2KM, Contestmanager.

PI4VBD activatie

Op 14 en 15 februari viert de verbindingsdienst van de Koninklijke Landmacht het 150-jarig bestaan. In 1847 is de verbindingsdienst afgesplitst van de genie. Om dit te vieren is er op 15 februari een receptie in Stroe. Rondom deze viering zal het clubstation PI4VBD 36 uur lang in de lucht zijn met historische, hedendaagse en de nieuwste HF-radio’s. We zullen het station bemannen met militairen (in opleiding), veteranen, huidig personeel etc. We zullen in SSB en soms ook CW actief zijn op alle banden.

Electron

Het maandblad Electron editie februari 2024 is gepubliceerd en bij de VERON leden op het huisadres bezorgd.

In deze uitgave lees je onder andere over:

  • 84ste VerenigingsRaad
  • VERON Pinksterkamp 2024
  • RTV- en elektronicatijdschriften
  • Japanse maanlanding
  • Gouden Speld Bert PA1B
  • GRORAT 2024
  • Radiomarkt ’t Harde

De geschiedenis van de tweerichtingsradio

De tweerichtingsradio
De geschiedenis van de tweerichtingsradio

Mark Abrams WA6DPB en Mark Lidikay KE6TNM hebben een 15 minuten durende video gemaakt met de titel “De geschiedenis van de tweerichtingsradio“. Het geeft een kijkje in de vroegste portofoons van de 20e eeuw. En het laat de evolutie van repeaters en uiteindelijk de ontwikkeling van netwerk- en bundelrepeaters zien.

Het verhaal combineert een technisch overzicht met een korte geschiedenisles. De film is afgelopen september op het Cannes Corporate Media and TV Film Festival vertoont. En dat leverde de makers een Silver Dolphin award op. Dat is een van de hoogste onderscheidingen voor bedrijfsmedia op het festival.

Mark Lidikay vertelde dat het verhaal van de video over de moderne netwerktrunking die door bedrijven wordt gebruikt bijzonder interessant is voor radioamateurs. Vooral omdat portofoons steeds meer gebruik maken van de digitale modi. “Het was een mysterie voor de meeste radioamateurs. En het was een van onze prioriteiten om het concept begrijpelijker te maken.